Ulei esențial de TEA-TREE

Melaleuca alternifolia

Uleiul esențial este distilat cu abur din frunze și din rămurelele terminale ale copacului; uleiul este incolor spre galben pal, clar și fluid, are un miros picant, aducând a nucșoară, un gen de parfum bărbătesc.

Constituenții principali: terpene (50-60%), cineol, sesquiterpene și alcooli sesquiterpenici.

Utilizări

În 1933, British Medical Journal a raportat că uleiul esențial de tea-tree este un dezinfectant puternic, neotrăvitor și neiritant; pe de altă parte, în 1930, Australian Medical Journal a raportat rezultate promițătoare în practica generală, de la vindecarea rapidă a rănilor septice la regenerarea cicatricială:

„… un fapt izbitor fiind că a dizolvat puroiul și a lăsat curată suprafața rănilor infectate, astfel încât acțiunea sa germicid a devenit mai eficientă și fără nicio deteriorare a țesuturilor. Aceasta este ceva nou, deoarece majoritatea germicidelor distrug atât țesuturile, cât și bacteriile”. (E.M. Humphrey)  

În 1955, medicii din SUA au raportat că uleiul esențial de tea-tree este un germicid activ, cu o activitate antiseptică de 11 până la 13 ori mai ridicată decât cea a acidului carbolic (fenol). Ca germicid, uleiul esențial de tea-tree a fost testat în Australia în 1980 într-o soluție de doar 4 părți de ulei esențial la 1000 părți apă. Împotriva organismelor virulente, cum ar fi Staphylococcus aureus și Candida albicans, rezultatul a fost că la 7, 21 și 35 zile nu a fost detectată nicio creștere. Drept urmare a acestor rezultate, acum se fac teste cu virusul herpesului genital și cu bacilul tific.

În ceea ce privește calitățile bacteriostatice, rezultatele unui test de sterilizare a pielii efectuat în 1983 în Australia au fost uimitoare. Astfel, folosind niște tampoane pentru prelevare, numărul bacteriilor de pe mâinile nespălate era de peste 3000 la 50 cm; numărul bacteriilor după spălarea mâinilor cu apă distilată era de peste 2000 la 50 cm; după spălarea în ulei esențial de tea-tree, numărul bacteriilor a fost sub 3 la 50 cm, bacteriile fiind, practic, nedetectabile. Să ne gândim, așadar, cât de eficientă poate fi o singură picătură de ulei esențial de tea-tree adăugată la apa pentru clătit vasele.

Uleiul esențial de tea-tree are aplicații și în tratamentul arsurilor, în problemele ginecologice, cum ar fi vaginita tricomonazică, în problemele pielii și în infecțiile urechii, nasului, gâtului și gurii. Utilizarea uleiului esențial de tea-tree s-ar putea extinde la îngrijirea copiilor, în spitale, în produsele stomatologice și domestice și în medicina veterinară, firmele comerciale investigând multe dintre aceste oportunități.

Uleiul esențial de tea-tree s-a dovedit a fi foarte eficient în inhalații pentru răceală și gripă, pentru zgârieturi și pentru acnee, aplicat pe un tampon de vată. Este foarte bun ca prim ajutor în aceste cazuri.