Ulei esențial de PORTOCALĂ

Citrus aurantium sinensis

Uleiul esențial de portocală este extras din coaja fructului prin stoarcere. Uleiul esențial de portocală este de culoare portocaliu pal și miroase foarte tare a portocală. Nu este complet clar, deoarece conține puțină ceară provenind din coajă.

Constituenții principali: până la 90% limonen, cu aldehide, citral, citronelol, geraniol, linalol, metil antranilat, nonyl alcool și terpineol.

Atenție: Toate uleiurile din genul citrus sunt foarte dificil de păstrat, așa încât este bine să fie stocate în sticle de culoare închisă, cu dopurile bine strânse și păstrate la întuneric. Cumpărați totdeauna cantități mici. Uleiul esențial de portocală poate căpăta destul de repede o culoare maro închis și un miros neplăcut încât trebuie să fie aruncat.

Multe portocale de pe piață sunt pulverizate cu etilenă pentru a spori culoarea și unele sunt acoperite cu o ceară comestibilă pentru a-și păstra umezeala; având în vedere aceste aspecte, portocalele folosite în scop terapeutic trebuie să fie cât se poate de naturale și de intacte.

Utilizări

Fructul crud are o mulțime de proprietăți binefăcătoare pentru sănătate; este bogat într-un complex bioflavonoid particular (cunoscut uneori sub numele de vitamina P), care fortifică capilarele și sistemul vascular și, de asemenea, conține vitamine din complexul B și vitamina C. Aceasta din urmă, este constituentul cel mai cunoscut ca fiind bun pentru sănătate, dar numai 25% din vitamina C este prezentă în pulpă și suc, restul fiind în coajă și pulpa albă. Zaharurile naturale din portocală sunt bune pentru sportivi și diabetici. Portocala conține, de asemenea, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, puțin cupru, fier și zinc și urme de brom și mangan.

Pe cât de valoros este fructul crud, pe atât este de valoros și uleiul esențial extras din coaja de portocală. Este recomandat uleiul esențial din portocală dulce, care are multe proprietăți: este tonic pentru sistemul muscular și nervos, este bun pentru tratarea eczemelor și dermatitelor și este bun în special pentru piele, ajutând la reîntinerirea pielii și la combaterea ridurilor.

Pentru a înlătura ridurile datorate expunerii la soare, amestecați 10 ml de ulei de alune de pădure cu 4 ml de ulei de migdale, 2 picături de ulei de germeni de grâu și 8 picături de ulei esențial de portocale dulci. Masați ușor până intră bine în piele, concentrându-vă asupra ridurilor. Utilizați o dată pe zi, două aplicații, preferabil seara (vă va ajuta, de asemenea, să dormiți bine). Din când în când puteți folosi, de asemenea, suc de portocale proaspăt stoarse; aplicați-l pe piele, lăsați să se usuce câteva minute, apoi clătiți și aplicați uleiul de masaj de mai sus. Dacă procedați astfel destul de des, pielea își va regăsi repede vitalitatea.

O modalitate bună de detoxificare a corpului după o masă copioasă este un regim cu portocale, suc și fruct, timp de 1-2 zile. Evitați sucul conservat la sticlă sau la cutie pentru că îi lipsește o parte importantă din vitamine și minerale.

Uleiul esențial de portocală poate fi folosit în apa de gură pentru a vindeca halitoza (mirosul neplăcut al respirației), candidoza bucală și gingivita. Astfel, puneți 2 picături de ulei esențial de portocale într-un pahar cu apă fiartă caldă și folosiți amestecul pentru a face gargară de câteva ori pe zi.

Uleiul esențial de portocală are proprietăți antiseptice și, astfel, poate fi aplicat pe răni mic și tăieturi. Mirosul său plăcut este utilizat în aromaterapie pentru pacienții care au probleme de sănătate datorate stresului; aroma de portocale crește fluxul sanguin și are un efect calmant asupra sistemului nervos. De asemenea, uleiul esențial de portocale reduce spasmele, atunci când este aplicat pe partea afectată. Utilizat în cantități mici, uleiul esențial de portocale vindecă durerile de stomac și indigestia; se amestecă ușor cu bila și ajută în procesul digestiei. Având proprietăți carminative, uleiul esențial de portocale împiedică formarea gazelor. Fiind antiinflamator, uleiul esențial de portocale ajută la reducerea inflamațiilor datorate accidentelor și entorselor. Fiind un bun diuretic, uleiul esențial de portocale echilibrează nivelul de apă în corp, fiind de ajutor în cazul persoanelor care au dificultăți cu urinatul. În ceea ce privește insectele, uleiul esențial de portocale este un pesticid, fiind toxic pentru nsecte precum muștele și furnicile. Cercetătorii au descoperit că uleiul esențial de portocale șterge urmele lăsate de insecte precum furnicile și gândacii de bucătărie; datorită acestor proprietăți, este folosit pentru a distruge coloniile acestor insecte.