Ulei esențial de MĂGHIRAN

Origanum majorana

Uleiul esențial de măghiran este distilat din capetele florale. Atunci când este proaspăt, uleiul are o culoare galben-verzuie, care trece în maro odată cu trecerea timpului. Parfumul este foarte aromatic, amintind de camfor, cimbru și cardamon, cu o notă ușor piperată.

Constituenții principali: peste 80% fenoli (carvacrol și timol), borneol, camfor, cineol, cimen, pinen, sabinen și terpineol.

Atenție: în cazul anumitor probleme de sănătate, uleiul esențial de măghiran lucrează mai bine în cazul oamenilor mai în vârstă, provocând ocazional efectul opus în cazul celor tineri. Măsurați totdeauna dozele foarte riguros și este indicat să nu îl folosiți fără o prescripție corectă.

Utilizări

Uleiul esențial de măghiran este stomahic, expectorant și sedativ, bun pentru tratamentul insomniei, migrenelor, dismenoreei și diareei. De asemenea, este un bun antiseptic, dar nu atât de puternic ca ruda sa, oregano. Uleiul esențial de măghiran este bun în special atunci când sunteți obosiți sau suferiți de insomnie sau tensiune nervoasă, dat fiind faptul că posedă proprietăți sedative. Sunt mai multe modalități în care poate fi folosit măghiranul. Pentru lipsa de somn și oboseală nervoasă, amestecați 5 picături de ulei esențial de măghiran și 2 picături de ulei esențial de portocale într-o baie fierbinte. Apoi faceți un masaj cu un ulei preparat din 10 ml (2 lingurițe) de ulei de soia, 6 picături de ulei esențial de măghiran și 4 picături de ulei esențial de portocale. Un alt ulei de masaj pentru aceleași simptome constă din 10 ml ulei de soia, 2 picături de ulei de germeni de grâu, 4 picături de ulei esențial de nucșoară, 3 picături de ulei esențial de rozmarin și 8 picături de ulei esențial de măghiran. Pentru insomnie, consumați un ceai preparat din puțin măghiran și flori uscate de lămâie verde, cu jumătate de oră înainte de culcare. De asemenea, câte o picătură de ulei esențial de măghiran și de portocale puse pe o batistuță lângă pat vă pot calma și vă pot ajuta să adormiți.

Măghiranul este foarte eficient în problemele la nivelul gurii datorită proprietăților sale antiseptice. Pentru candidoză, infecții gingivale sau dureri în gât la începutul unei răceli, preparați o apă de gură din 300 ml de apă călduță și o picătură de ulei esențial de măghiran. Dacă nu aveți ulei esențial, faceți un decoct concentrat din flori și frunze de măghiran și folosiți-l ca apă de gură. Acest decoct poate fi utilizat, de asemenea, și pentru durerile de urechi provocate de răceală. Încălziți puțin ulei de migdale, adăugați o picătură de ulei esențial de măghiran la 5 ml (o linguriță) ulei de migdale. Înmuiați o bucățică de vată în amestec și introduceți-o în urechea afectată. Lăsați peste noapte și repetați dimineața același procedeu dacă durerea persistă.

Uleiul esențial de măghiran este utilizat în tratamentul tusei, răcelii, congestiei, astmului, durerilor în gât, bronșitei, sinuzitei, crampelor stomacale și în problemele vezicii biliare; acest ulei dilată vasele de sânge, reducând astfel efortul inimii. De asmenea, uleiul esențial de măghiran sporește circulația sanguină și calmează durerile musculare, artrita, tensiunea și spasmele musculare.

Uleiul esențial de măghiran are o acțiune încălzitoare care ajută la creșterea flexibilității corpului și reduce durerea provocată de exercițiile fizice susținute; este benefic pentru sindromul de tunel carpian, pentru dureri de spate, pentru probleme la articulația temporomandibulară și pentru sciatică. Datorită proprietăților carminative, stimulează apetitul și digestia, calmează stomacul deranjat, crampele intestinale și arsurile gastrice; ajută de asemenea, în caz de constipație și înlătură gazele.