Ulei esențial de SCORȚIȘOARĂ

Cinnamomum zeylanicum/Cinnamomum cassia

Uleiul esențial de scorțișoară este obținut rpin distilarea cu abur a scoarței și a frunzelor; uleiul esențial din cassia, care nu este prea ușor de găsit, se obține prin distilarea cu abur din frunze, scoarță și rămurelele tinere. Consistența acestui din urmă ulei esențial este mai vâscoasă, fiind mai puțin subtil și aromatic.

Constituenții principali: aldehidă cinamică (60-65%), cariofilen, cimen, eugenol, linalol, metilamin ketonă care conferă aroma caracteristică, felandren, pinen și multe altele. Cassia conține un procent mai ridicat de aldehidă cinamică, în jur de 80-85%.

Atenție: uleiurile acestea esențiale nu trebuie niciodată administrate fără consultarea unui terapeut experimentat. Ele pot fi toxice pentru mulți oameni și trebuie să fie bine diluate într-un ulei de bază și folosite în combinație cu alte uleiuri esențiale. Dacă sunt utilizate în stare pură într-o baie sau direct pe piele, aceste uleiuri esențiale pot provoca usturimi și arsuri foarte neplăcute. Conținutul ridicat de eugenol al acestor uleiuri esențiale de scorțișoară le fac în stare să corodeze metalul.

Utilizări

Uleiul de scorțișoară este antiseptic, digestiv și antireumatic. Datorită faptului că frunzele de scorțișoară conțin un procent ridicat de fenoli (5-10% eugenol), scorțișoara a fost clasificată ca fiind una dintre plantele cele mai antiseptice și antivirale din natură. Astfel, o sursă menționează că uleiul esențial de scorțișoară a distrus o cultură de bacil tific în mai puțin de jumătate de oră. Pentru siguranță, se recomandă ca scorțișoara să fie utilizată acasă doar sub formă se scoarță sau de pulbere din scoarță măcinată, putând fi de folos în caz de răceală sau viroze, acționând, totodată, și ca un stimulent al sistemului digestiv.

Uleiul esențial de scorțișoară îmbunătățește circulația sanguină, facilitând distribuția nutrienților și oxigenului către fiecare colțișor al corpului. Acest fapt este binefăcător în special pentru artrită, crampe și spasmele musculare și pentru reumatism.

Uleiul esențial de scorțișoară este folosit pentru tratarea problemelor digestive, cum ar fi diareea, colicile, dispepsia, greața și flatulența. Uleiul esențial de scorțișoară este antibacterian, antifungic, antiviral, antioxidant, antiinflamator și anticoagulant, carminativ, febrifug și emenagog. Este bun în caz de depresie, elevând starea de spirit și inducând o stare de căldură sufletească. Datorită proprietăților antimicrobiene, este de ajutor în infecțiile rinichilor, colonului, uretrei și tractului urinar. Pe de altă parte, uleiul esențial de scorțișoară stimulează metabolismul, funcționarea corpului, secrețiile, circulația, eliminările și întregul sistem nervos. Este eficient împotriva pecinginei, inflamațiilor și infecțiilor virale, cum ar fi răceala și gripa, candida, cataracta, ateroscleroza. Datorită proprietăților astringente, uleiul esențial de scorțișoară întărește rădăcina firului de păr, gingiile, pielea și mușchii. De asemenea, ajută la oprirea hemoragiilor uterine și a altor hemoragii externe și interne, ajutând la contracția vaselor de sânge.