Ulei esențial de ROINIȚĂ

Melissa officinalis

Plantele sunt recoltate în mai-iunie, exact înainte de apariția primelor flori, deoarece aroma este mai slabă când planta este în sezonul de înflorire. Uleiul esențial de roiniță este distilat cu abur din frunzele și vârfurile de roiniță și are o culoare galben pal cu o aromă plăcută, subtilă, caldă, cu note de lămâie. Uleiul esențial de roiniță este un ulei foarte scump, fiind necesare 7 tone de plantă pentru a produce 1 kg de ulei esențial.

Constituenții principali: citral, citronelol (responsabil pentru parfumul de lămâie), geraniol, limonen, linalol și pinen.

Atenție: prețul mare de producție pentru uleiul esențial de roiniță conduce la falsificarea acestui ulei, de obicei cu ulei de lămâie sau cu lemongrass (numit el însuși uneori iarbă de roiniță, melissa grass). Prin urmare, este bine să fiți foarte atenți atunci când cumpărați ulei esențial de roiniță, deoarece remediul este mai puțin folositor dacă uleiul cumpărat nu este pur. Adesea, roinița este confundată cu citronella.

Uleiul esențial de roiniță este clasificat în Franța ca stupefiant (narcotic), și astfel este bine să aveți mare grijă în utilizarea lui. Cercetările din secolul XIX făcute de către Cadeac și Meunier au arătat că uleiul luat intern pe stomacul gol poate provoca cele mai neplăcute reacții: dureri de cap severe, scăderea bruscă a tensiunii și dificultăți în respirație. Având în vederea aceste aspecte, uleiul esențial de roiniță trebuie administrat cu grijă, în special în ceea ce privește copiii și nu este indicată folosirea lui de către oamenii neavizați.

Utilizări

Roinița este antispasmodică, emenagogă, stimulent al sistemului nervos și tonic cardiac. Este foarte bună pentru dureri de cap, depresii, anxietate nervoasă, palpitații și insomnie.

Deși nu este indicată folosirea uleiului esențial, puteți folosi fără grijă planta ca atare, fie sub formă de ceai din frunze de roiniță, fie consumând-o în salate sau infuzând-o în alcool. Pentru un tonic general și remediu pentru migrene, depresii, sindrom premenstrual și simptome de menopauză, macerați 50 g de frunze de roiniță timp de 48 ore într-un litru de vin alb bun: strecurați și consumați 30 ml când apar simptomele.

În mod tradițional, uleiul esențial de roiniță este utilizat pentru prepararea remediilor pentru acneea, nevralgie, piele iritată, eczeme și înțepături de insecte. Acest ulei este calmant și relaxant, conferind o senzație de ușurare pentru tot sistemul nervos; are efecte binefăcătoare în indigestie pe fond nervos, în tensiune nervoasă, astm pe fond nervos și în stări de nervozitate, comportându-se ca un tranchilizant fără efecte secundare. Fiind un nervin natural, uleiul esențial de roiniță ajută la relaxarea mușchilor atunci când este folosit prin masaj. Aplicat local, ușurează stările de coșmar, demență, agitație, iritație și anxietate. Pe de altă parte, uleiul esențial de roiniță aduce ușurare în caz de greață, flatulență, vomă, dispepsie, febră și dezinterie. Copiii cu tendințe spre hiperactivitate pot beneficia de acest ulei. Datorită faptului că induce transpirația, uleiul esențial de roiniță ajută la detoxifierea corpului; calmează congestia, astmul, bronșita și tusea și febra fânului.; având proprietăți antimicrobiene, uleiul esențial de roiniță ajută în caz de infecții virale, cum ar fi herpes simplex și oreion.

Având proprietăți carminative, uleiul esențial de roiniță ajută la stimularea apetitului, calmează sistemul digestiv, liniștește colicile, durerile de stomac și indigestia. Reducând tensiunea sanguină, uleiul esențial de roiniță readuce echilibrul în caz de vertigo, amețeală și stare de șoc. Anumite studii arată că acest ulei poate fi de folos în caz de hipertiroidie. Totodată, uleiul esențial de roiniță poate fi utilizat în tratamentul alergiilor de la nivelul pielii, eczemelor, psoriazisului, inflamațiilor, dermatitei, stărilor de roșeață, de umflătură și de mâncărime.