Ulei esențial de SALVIE/Salvia Sf. Ioan

Salvia officinalis/Salvia sclarea

Uleiul esențial de Salvia officinalis este distilat cu aburi din frunzele de salvie. Are o culoare galben-verzui pal și un miros foarte aromatic, uneori sau cu o notă de camfor. Uleiul esențial de Salvia Sf. Ioan este distilat cu aburi din părțile verzi ale plantei, în special vârfurile florale. Uleiul este asemănător la culoare cu uleiul esențial de salvie, dar are un parfum cu note de vin și ambră. Planta era cultivată extensiv în Franța pentru uleiul esențial, dar acum Rusia este furnizorul principal, distilarea fiind făcută în Crimeea și, probabil, în Ucraina.

Constituenții principali: borneol, camfor, cineol, alfa-pinen și slaven. Uleiul este caracterizat, în principal, de conținutul de thujonă, care poate varia de la 22 la 61% în cazul produsului dalmațian. Uleiurile esențiale italiene și americane au, de asemenea, un conținut ridicat de thujonă. Constituenții principali ai uleiului esențial de salvia Sf. Ioan sunt linalolul și acetatul de linalil; nu are thujonă.

Atenție: se recomandă tratament doar cu ulei esențial de salvia Sf. Ioan și verificați foarte atent să fie pur și dintr-o sursă cunoscută.

Datorită conținutului ridicat de thujonă, uleiul esențial de salvie nu trebuie folosit, în special, de către persoanele tinere, sensibile; luat intern, poate fi fatal (alte plante și uleiuri care conțin thujonă sunt thuja, vetricea și pelinul, plantă folosită altădată pentru prepararea absintului, acum interzisă).

Utilizări

Salvia Sf. Ioan este un panaceu. Poate ajuta în cazul debilității sistemului nervos, în caz de oboseală generală, iritabilitate și depresie, digestie slabă, toate problemele femeilor, probleme la ficat și conestie, stări astmatice și febre reumatice și dureri. Poate fi folosit, de asemenea, pentru tratamentul tăieturilor, arsurilor, eczemelor, candidei și herpesului. Simplul fapt de a bea un ceai preparat din frunze de salvia Sf. Ioan poate fi de ajutor într-o mulțime de probleme, plecând de la gât dureros la dureri de cap, la declanșarea menstruației și la prevenirea durerilor la naștere (luați ceaiul zilnic, cu 4 săptămâni înainte de naștere).

Pentru femeile care suferă de anxietate, de retenție hidrică datorată sindromului premenstrual sau menopauzei, amestecați 10 ml de ulei esențial de sâmburi de struguri și 3 picături de ulei esențial de salvia Sf. Ioan. Masați acest amestec de uleiuri pe zona stomacului și a plexului solar de două ori pe zi.

Pentru persoanele care au de stat mult în picioare în fiecare zi și care suferă de picioare grele, umflate și congestionate, amestecați 10 ml de ulei de soia și 4 picături de ulei esențial de salvia Sf. Ioan. Seara, faceți o baie caldă (nu fierbinte) și apoi masați de la glezne în sus spre genunchi cu uleiul preparat, până este bine absorbit. Apoi stați culcat pe pat sau pe podea, cu picioarele ridicate pe o pernă groasă, timp de 10 minute.

Datorită conținutului ridicat de thujonă, uleiul esențial de salvie poate provoca convulsii; de aceea este necesar să se utilizeze cu precauție. Acest ulei esențial este eficient pentru stimularea digestiei, ajută în caz de probleme menstruale, reumatism și depresie și este eficient în tratarea infecțiilor de tract urinar, precum și a infecțiilor ficatului și rinichilor. De asemenea, este util pentru tratarea rănilor, ulcerelor, rigidității musculare, tremurului și paraliziei. Având proprietăți antiseptice, salvia ajută la oprirea sângerării rănilor și a ulcerațiilor și la vindecarea lor.

Uleiul esențial de salvie este de ajutor în problemele digestive și acționează ca un tonic pentru stomac. Dacă este administrat în doze mici, repetate, uleiul esențial de salvie poate alina înțepeneala musculară și durerile de picioare și încheieturi. De asemenea, consumul de salvie ajută la îmbunătățirea funcției cerebrale și a memoriei și este eficient în tratarea Alzheimer-ului.