Ulei esențial de BUSUIOC

Ocimum basilicum

Uleiul esențial este extras prin distilare cu abur din planta înflorită și are o culoare galben pal sau verde pal sau este incolor, având un parfum cu note de camfor.

Utilizări

Uleiul esențial de busuioc este utilizat în tratamentul diferitelor probleme respiratorii, calmând discomfortul asociat cu astmul, bronșita și tusea convulsivă. În plus, aduce simțul pierdut al mirosului, previne atacurile de astm și ameliorează problemele la sinusuri. De asemenea, înlătură gripa și răceala. În ceea ce privește problemele digestive, uleiul esențial de busuioc are o acțiune rapidă; stimulează apetitul, susține digestia, previne constipația, înlătură gazele, calmează crampele stomacale și înlătură stările de greață și de vomă.

Proprietățile răcoritoare ale uleiului esențial de busuioc ajută la calmarea durerilor asociate cu artrita reumatoidă, durerile musculare și cu accidentele sportive. De asemenea, acest ulei esențial limpezește mintea și ajută în caz de migrene, calmează durerile de urechi, ulcerele bucale, și previne infecțiile gingivale; în plus acționează ca un insecticid, alinând înțepăturile de insecte. Cu ajutorul uleiului esențial de busuioc se tratează oboseala, depresia și tensiunea nervoasă, conferind un efect regenerator.

Uleiul esențial de busuioc stimulează circulația și reîmprospătează pielea în ceea ce privește culoarea, aspectul și tonusul; controlează acneea și petele și este folosit pentru a trata infecții ale pielii. Reduce celulita și aduce părului uscat luciu și strălucire.

Uleiul esențial de busuioc este faimos pentru calitățile sale stimulente, dar și sedative; datorită acestor calități sedative, înlătură insomnia, tensiunea nervoasă și atacurile de anxietate. Ca stimulent, uleiul esențial de busuioc sporește concentrarea, limpezește gândirea și ascute percepțiile, reduce frica, indecizia și tristețea, înviorând întregul sistem nervos.

Uleiul esențial de busuioc se amestecă bine cu cel de cuișoare, de lămâie verde, geranium, rozmarin, lavandă, eucalipt, bergamotă, ienupăr și salvia Sf. Ioan, aducând astfel și alte beneficii pentru sănătate.