Ulei esențial de PĂTRUNJEL

Petroselinum sativum/crispum

Uleiul este extras din semințe, rădăcini și frunze. Semințele conțin mai mult ulei esențial decât frunzele și rădăcinile, dar extracția din întreaga plantă este cea mai apreciată. Uleiul esențial de pătrunjel este incolor, sau are o culoare galben foarte pal și are un miros mult mai amar decât planta proaspătă.

Constituenții principali: alfa-terpinen, alfa-pinen și o substanță cristalină, apiol, glucozida apiină, miristicină, o oleorezină și acid palmitic.

Atenție: acțiunea fiziologică a oleorezinei din pătrunjel nu a fost investigată deplin, dar sunt indicații că acționează ca un stimul distinct asupra centrilor nervoși din creier și coloana vertebrală. În cantități mari, aceasta poate produce efectul opus celui dorit și poate fi, astfel, periculoasă. Simptomele pot fi scăderea bruscă a tensiunii sanguine, amețeli, surditate și încetinirea pulsului. Apiolul și miristicina au fost implicate în avort.

Utilizări

Pătrunjelul este utilizat cel mai mult în aromaterapie pe post de carminativ, tonic și diuretic. Deși a fost utilizat de cei din vechime pentru a vindeca și pentru a ajuta bărbații, se pare că pătrunjelul este de mare ajutor și pentru femeile de toate vârstele, nu numai ca un tonic pentru sistemul nervos, ci pentru toate problemele legate de ciclul menstrual: flatulență, retenție hidrică, durere, indigestie și alte simptome în perioada menstruației. Astfel, pătrunjelul este un remediu pentru toți și ar fi bine să-l consumăm în fiecare zi, să-l adăugăm la salate, sosuri și tocănie, deși este mai bun în stare crudă.

Preparați un ceai din frunze de pătrunjel: o mână de frunze fierte într-un litru de apă minerală timp de 2 minute, apoi infuzate 10 minute; beți acest ceai în perioada menstruației. Acest ceai este bun, de asemenea, pentru reumatism: consumați de mai multe ori pe zi, timp de câteva zile, până ce dispar simptomele. Dacă adăugați și puțină miere, ceaiul poate fi de ajutor și pentru amigdalită.

Pentru dismenoree, preparați un ulei pentru masajul abdominal și a zonei de jos a spatelui: 30 ml de ulei de soia, 5 picături de ulei esențial de pătrunjel, 2 picături de ulei esențial de mușețel și 1 picătură de ulei esențial de tarhon.

Pentru cistită, preparați un ulei conținând 30 ml ulei de migdale, 2 picături de ulei de germeni de grâu și 15 picături de ulei esențial de pătrunjel și masați pe abdomen, pe zona sacrului și pe partea de sus a mâinilor. De asemenea, băile conținând ulei esențial de pătrunjel sunt bune pentru sindromul premenstrual și cistită și cei care suferă de cistită ar fi bine să consume dimineața, după trezire, sucul proaspăt extras din frunzele de pătrunjel.

Sucul proaspăt de pătrunjel preparat din frunzele strivite este faimos pentru valoarea lui oftalmică. Pentru conjunctivită, sau pentru ochi obosiți, dureroși sau iritați, puneți puțin suc de pătrunjel în ochii afectați, de 4 ori pe zi. De asemenea, acest suc va calma simptomele de febra fânului prezente la nivelul ochilor. Sucul de pătrunjel poate de asemenea să ajute la reducerea durerii și inflamației de la nivelul rănilor și înțepăturilor și grăbește vindecarea lor.

Consumul pătrunjelului produce creșterea secreției lactate în sâni și schimbă mirosul neplăcut al respirației după consumul de usturoi.

Uleiul esențial din semințe de pătrunjel poate fi utilizat și pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi tusea, hipertesiunea, colici, probleme gastrointestinale, ulcer, flatulență, diaree, răni, sâni umflați, probleme la prostată, hepatită, pietre la vezica biliară, celulită, cistită, sciatică, pierderea libidoului, hemoroizi și probleme la gingii.