Ulei esențial de PATCHOULI

Pogostemon cablin

După ce se usucă în soare, frunzele tinere și lăstarii sunt distilate cu abur. Uleiul esențial este lichid și transparent și are o culoare galben-maroniu sau verde-maroniu, în funcție de proveniență. Uneori, uleiul esențial de patchouli poate fi foarte gros, cu un miros foarte persistent, cu nuanțe de pământ și penetrant.

Patchouli este distilat în țara de origine, adesea în niște containere primitive din metal care oxidează în contact cu uleiul esențial, colorându-l maro închis datorită fierului care trece în el. Nu s-au făcut încă cercetări dacă acest aspect afectează proprietățile curative ale uleiului. Pentru industria de parfumuri această culoare a uleiului esențial de patchouli nerafinat este nedorită, astfel încât acesta este redistilat utilizând un proces delicat pentru a înlătura conținutul de fier. De asemenea, nu se cunoaște ce efect are acest proces de rafinare asupra proprietăților curative ale uleiului esențial de patchouli. Să sperăm că în viitor, mai mulți dintre distilatorii de pe piață vor putea să-și permită să utilizeze containere scumpe din oțel inoxidabil, care nu reacționează în contact cu uleiul esențial de patchouli, astfel încât să nu fie nevoie ca uleiul esențial să fie distilat de două ori.

Constituenții principali: paciulol (25-50%) și sesquiterpene (d-gauien, norpaciulenol, paciulen), cu urme de aldehide benzoice și cinamice, cadinen, carvonă, cariofilen, ceruleină, eugenol, humulen și seychelen. În frunzele uscate se găsește până la 30-40% camfor.

Atenție: patchouli poate fi contrafăcut cu ulei esențial de cubeba și de cedru. S-a produs un ulei de patchouli sisntetic, dar nu s-a bucurat de prea mult succes pe piață; actualmente, se consideră că este imposibil de a replica exact uleiul esențial de patchouli.

Utilizări

Proprietățile antiseptice ale uleiului esențial de patchouli au fost studiate în 1962 de Gatti și Cayola, de Sarbach în 1962 și de mulți alți oameni de știință bine cunoscuți. Acest ulei esențial este recomandat pentru multe probleme dermatologice: alergii, herpes, impetigo, escare, arsuri, piele crăpată, hemoroizi, acnee, seboree și eczeme; acționează ca un bactericid și poate ajuta la reîntinerirea pielii.

Pentru acnee, amestecați 10 ml de ulei de sâmburi de struguri, 1 picătură de ulei de germeni de grâu și 5 picături de ulei esențial de patchouli. Masați ușor pe fața curățată dimineața și seara și lăsați să acționeze. Continuați acest procedeu timp de 6 luni. Atunci când nu este eficient acest procedeu, poate fi utilizat un alt ulei esențial, cum ar fi cel de busuioc. Aplicați ulei esențial de patchouli direct pe coșuri cu puroi și pe abcese. Pentru seboree, amestecați 5 ml de ulei de soia și de ulei de sâmburi de struguri și 15 picături de ulei esențial de patchouli. Masați pe scalp câteva minute, acoperiți cu un prosop cald și lăsați să acționeze cel puțin o oră. Spălați cu un șampon blând. Procedați astfel de două ori pe săptămână.

Datorită proprietăților sale antiseptice, uleiul esențial de patchouli ajută la vindecarea rănilor și tăieturilor provenite din accidente minore. Fiind antidepresiv, uleiul esențial de păatchouli calmează și echilibrează mintea, reduce stresul, crește fluxul sanguin și reîmprospătează energia mentală. Parfumul acestui ulei esențial unic sporește pasiunea amoroasă. Prin proprietățile sale diuretice, uleiul esențial de patchouli echilibrează nivelul de apă în organism, normalizând eliminarea urinei.

Datorită calităților sale antiinflamatoare, uleiul esențial de patchouli poate fi aplicat pe zonele afectate de inflamație, contuzii și spasme, pentru a spori fluxul sanguin și pentru a reduce durerea.

Datorită proprietăților sale pesticide, uleiul esențial de patchouli poate fi folosit în interiorul hainelor, paturilor și păturilor, ținând la distanță ploșnițele, gândacii de bucătărie și moliile; de asemenea, previne degradarea țesăturilor.

Fiind un bun dezodorizant, uleiul esențial de patchouli poate fi folosit în fiecare cameră și, în special, în baie, pentru a asigura un parfum proaspăt.