Ulei esențial de FENICUL

Foeniculum vulgare

Deși toate părțile plantei sunt aromatice, uleiul esențial este extras prin distilare cu abur din semințele zdrobite, fiind aproape incolor sau uneori având o culoare galben pal și o aromă puternică, amintind de anason, dar care este mai blândă și mai asemănătoare cu cea a camforului.

Constituenții principali: anetol, până la 60%, aldehidă anisică, camfen, d-fenchonă, dipenten, estragol, fenonă, felandren și pinen.

Atenție: Combinația de anetol și estragol (metil chavicol) ca și în cazul anasonului se pare că este periculoasă. Astfel, persoanele sensibile trebuie să folosească cu prudență uleiul esențial de fenicul.

Utilizări

Feniculul este asociat de mult timp cu digestia și este un ingredient prețios care o facilitează, împreună cu planta înrudită, mărarul (Dacă un copil are colici abdominale, poate fi calmat dacă consumă un morcov fiert cu apă de fenicul). Feniculul este minunat pentru revigorarea energiei musculare, fiind de folos mai ales atleților și celor care practică sportul mai intens. De asemenea, feniculul este bun pentru cei aflați în convalescență, consumat ca atare, împreună cu ruda sa, mărarul, precum și sub formă de infuzii.

Pentru o infuzie de fenicul puneți o jumătate de linguriță de semințe zdrobite într-un ceainic și turnați 600ml de apă clocotită. Lăsați 7 minute, apoi strecurați și consumați ceaiul la o temperatură potrivită. Îndulciți cu miere, dacă doriți și consumați această infuzie ca un tonic dimineașa sau pe parcursul zilei.

Pentru o baie tonică, adăugați 10 picături de ulei esențial de fenicul în apa fierbinte în timp ce se umple cada, apoi intrați în cadă și relaxați-vă timp de 10 minute. Această baie este bună, de asemenea, pentru cei cu probleme urinare, cum ar fi cistita. După aceea, masați picioarele, mâinile, spatele, dosul gâtului și picioarele cu un ulei de masaj pentru corp constând din 50 ml de ulei de soia, 4 picături de ulei din germeni de grâu și 15 picături de ulei esențial de fenicul.