Tamra bhasma este un remediu ayurvedic pe bază de cupru, utilizat pentru tumori, cancer, boli de ficat, anemie, obezitate, splină și ficat mărite, sughiț, distensie abdominală, aciditate cu indigestie și în alte afecțiuni discutate mai jos.
Ingrediente: Tamra bhasma conține particule fine de cupru procesate cu sucuri din plante, printre care aloe vera și suc de lămâie. Apoi este procesat la temperatură înaltă pentru a obține cupru calcinat.
Compoziția chimică: cupru elementar, în principal.
Proprietăți ayurvedice:
RASA (gust): KASAYA (astringent), MADHURA (dulce), TIKTA (amar), AMAL (acru)
GUNA (calitate principală): LAGHU (ușor), RUKSHA (uscat), TIKSHNA (iute, pătrunzător)
VIRYA (potență): USHNA (fierbinte)
VIPAKA (rezultat post-digestiv): KATU (iute)

Acțiune asupra dosha-urilor
Tamra bhasma reduce în principal kapha dosha. Detoxifică pitta dosha. Promovează un flux potrivit de pitta dosha, datorită acțiunii sale colagoge, prin care pacifică pitta dosha.
Proprietăți medicinale: antiacid (lucrează numai dacă aveți aciditate cu indigestie), expectorant, laxativ blând (acțiune bazată pe stimularea sărurilor biliare din ficat și prin îmbunătățirea mișcărilor peristaltice), stimulent digestiv, emenagog, hematogen, reduce bilirubina, arde grăsimea, antagonist pentru zinc.
Indicații terapeutice: 
sughiț: cu suc de lămâie, pudră de piper lung sau pistacia chinensis
sindrom de colon iritabil cu mucus: ghimbir uscat și miere
diaree cu mucus: piper lung cu pudră de amla sau ghimbir uscat și unt
senzație de arsură în ficat: suc de rodie
pierdera apetitului sau indigestie: piper lung și miere sau suc de ghimbir și miere
constipație: miere și apoi consumați germeni de grâu sau de orz
aciditate cu indigestie: jaggery, munakka și miere
urticarie: turmeric, piper negru și miere sau semințe de babchi
splină sau ficat mărit: piper lung și miere sau pudră de punarnava sau punarnavarishta
pietre la bilă: suc de frunze de castravete amar
Utilizări medicinale și beneficii
Acțiunea principală a lui Tamra bhasma este asupra ficatului, splinei, stomacului, intestinelor, pielii și mușchilor. Stimulează secreția de bilă din ficat și vezica biliară. Așadar, crește mișcările peristaltice, ușurează digestia și stimulează apetitul.
Ficat și splină mărite
În ayurveda, Tamra bhasma este recomandat pentru ficatul și splina mărite. Remediile ayurvedice folosite pentru aceste afecțiuni, incluzând Arogyavardhini vati și Sutshekhar Ras conțin ca ingredient principal Tamra bhasma. Tamra bhasma reduce dimensiunile splinei și ficatului, calmând inflamație. În aceste probleme, este utilizat împreună cu piperul lung și miere sau cu suc de aloe vera.
Indigestie și distensie abdominală
Tamra bhasma nu este util în aciditate și arsuri gastrice simple. Doar când pacientul suferă de asemenea și de indigestie și distensie abdominală, împreună cu aciditatea, atunci Tamra bhasma este util. Stimulează apetitul, reglează producția de acid și vindecă distensia abdominală. În acest caz este utilizat cu amla și mulethi.
Pietre la bilă
Unele texte ayurvedice sugerează utilizarea lui Tamra bhasma împreună cu sucul de frunze de Karela pentru a trata pietrele la bilă. S-a descoperit că este eficient pentru a trata durerea asociată cu pietrele la bilă.
Din păcate, nu se poate concluziona că acest remediu poate îndepărta pietrele de la bilă. Aceasta pentru că majoritatea pacienților cu pietre la bilă renunță la medicamentație după ce le trece durerea. De asemenea, Sutshekhar Ras este eficient pentru tratarea durerii asociate cu pietrele la bilă.
Dozajul lui Tamra bhasma
dozajul cel mai sigur: 1-2 mg
dozajul maxim sigur pe zi (de supliment): 5mg
dozajul terapeutic: 5-15mg 
dozajul terapeutic maxim zilnic: 30mg
perioada maximă de utilizare: mai puțin de 45 zile
Nu trebuie să depășiți niciodată dozajul lui Tamra bhasma de 30mg pe zi. Altfel pot apărea efecte secundare serioase. Cel mai obișnuit efect secundar (care apare primul adeseori) este dat de apariția fisurilor anale.
Atenționare și efecte secundare
Dozarea în exces sau administrarea greșită a lui tamra bhasma poate conduce la efecte secundare: sângerări nazale, tensiune crescută, fisuri anale, ulcer bucal, vertij, greață, vomă, diaree, tulburări de sângerare. 
Nu trebuie să luați Tamra bhasma fără a consulta mai întâi un medic ayurvedic.
Tamra bhasma este nesigur de luat în dozaj terapeutic pentru copii sub 5 ani. Din acest motiv, doza trebuie adecvată cu greutatea corporală, față de cea dată mai sus, care este pentru un adult de 70kg.
Tamra bhasma este nesigur de luat în dozaj terapeutic în sarcină și alăptare. Din acest motiv, dozajul terapeutic trebuie redusă de minim 5-6 ori față de cantitatea mentionată mai sus, pentru un adult de 70kg.
Contraindicații: Tamra bhasma nu trebuie utilizat în următoarele afecțiuni: fisuri anale, tulburări de sângerare, sângerări menstruale abundente, sângerări uterine excesive, insuficiență renală, diaree fără mucus, arsuri solare (exceptând utilizarea în produsele pentru îngrijirea pielii – creme, loțiuni).
Interacțiuni medicamentoase
Tamra bhasma este o sursă de cupru și poate interacționa cu penicilamina (agent chelator, utilizat în tratamentul bolii Wilson), care este utilizat în artrita reumatoidă și în boala Wilson. Tamra bhasma poate reduce eficiența și absorbția penicilaminei.