Swarna Bhasma (numit de asemenea bhasma de aur sau swarn bhasma sau suvarna bhasma) este un remediu ayurvedic utilizat pentru creșterea imunității nespecifice și în tratamentul multor boli. El acționează, de asemenea, ca adjuvant pentru mai multe medicamente și plante și sporește acțiunea și eficiența lor. Conform științei Ayurveda, este un bun tonic nevrin și îmbunătățește starea generală de sănătate. Crește durata de viață, inteligența, memoria, strălucirea pielii și previne apariția multor boli. În plus, crește puterea și rezistența și îmbunătățește performațele mentale și fizice.
Swarna Bhasma este de ajutor în tuberculoză, febră cronică, pierderea vitalității, astm, tuse, senzații de arsură, aciditate, infecții microbiene, toxicitate, infertilitate etc. Poate fi utilizat în toate bolile împreună cu diferiți adjuvanți sau alte remedii sau plante pentru a grăbi procesul vindecării și pentru a crește rezistența organismului la boli.
Ingrediente și preparare
Swarna Bhasma este preparat din aur, printr-o serie de tehnici ayurvedice și prin calcinare împreună cu alte ingrediente în stare crudă și plante. Aceste procese sunt necesare pentru a transforma aurul impur într-o formă terapeutică și pentru a îndepărta efectele negative (date de impuritățile conținute eventual de aur, asupra corpului. Particulele de aur din swarma bhasma au dimensiunile între 28 și 35 nanometri. Swarna bhasma conține circa 90% particule de aur pur. 
Acțiuni farmacologice

Swarna bhasma este un remediu puternic antitoxic, imunomodulator, nootropic, antireumatic, antimicrobian și antiviral. De asemenea, este un tonic nevrin.
Swarna Bhasma acționează asupra tuturor organelor și îmbunătățește toate funcțiile din corp. În special, acționează asupra nervilor, creierului, plămânilor, minții, inimii și vaselor de sânge, ochilor, intestinului subțire, intestinului gros, ovarelor și testiculelor. Așadar, este utilizat frecvent pentru tratamentul afecțiunilor acestor organe. 
Proprietăți medicinale
Alterativ, antitoxic, imunomodulaotr, nootropic, tonic nervin, neuroprotector, cardioprotector, tonic cardiac, hepatoprotector, antioxidant, adaptogen, antiparalitic, antireumatic, antiartritic, antiinflamator, antianginos, antianxios, antiaritmic, antibacterian, anticancerigen, anticonvulsivant, antidepresiv, antifungic, antimicrobian, antimutagenic, antiproliferativ, antipsihotic, antipiretic, antitusiv, antiulceros, afrodisiac, demulcent, stimulent digestiv, febrifug, imunomodulator, stimulator al intelectului, antituberculos, antiastmatic, antidot în caz de otrăvire, tonic general.
Proprietăți ayurvedice
RASA (gust): MADHURA (dulce), KASAYA (Astringent)
GUNA (Calitatea principală): LAGHU (Ușor), SNIGADH or SNEHA (Onctuos sau uleios)
VIRYA (Potența): SHEETA (rece)
VIPAKA (Rezultat, acțiunea post digestivă): MADHURA (dulce)
PRABHAVA (Acțiune): imunomodulator și alterativ
DOSHA KARMA (efect asupra umorilor): pacifică Tridosha (Three Dosha) – VATA DOSHA, PITTA DOSHA & KAPHA DOSHA, dar acționează în principal asupra Pitta Dosha
Dhatu (efecte asupra țesuturilor): RASA, RAKTA, MAMSA, SHUKRA
Efecte asupra organelor: întregul corp – în special asupra nervilor, creierului, plămânilor, minții, inimii, vaselor sanguine, ochilor, intestinului subțire, intestinului gros, ovarelor și testiculelor
Este dulce, astringent, catifelat, dar ușor iute. Crește forța fizică și purifică și luminează inima, mintea și corpul. Este util și benefic pentru toate elementele constituționale ale corpului.
Indicațiile pentru Swarna Bhasma
În general, Swarna Bhasma este indicat pentru: febră și infecții, infecții bacteriene și virale, febră de cauză necunoscută, febră cronică, stare subfebrilă, toate tipurile de tuberculoză, tuberculoză intestinală, febră tifoidă, stări septice (septicemie), gonoree, infecții recurente ale tractului respirator superior, bronșită cronică, tuse, astm, bronșită astmatiformă, rinită alergică, angină pectorală, slăbiciune cardiacă, slăbiciune nervoasă, boli neurologice (cum ar fi paralizia), tulburare bipolară, depresie (dacă este comportament agresiv, trebuie administrat împreună cu Mukta Pishti), nevralgie de trigemen, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare anxioasă generalizată, artrită reumatoidă, osteoartrită, psoriazis, eczeme, infertilitate, impotență, slăbiciune uterină (acționează ca tonic uterin și este utilizat împreună cu Ashwagandha Churna), infertilitate, imunitate scăzută, vitalitate scăzută, toxicitate sau otrăvire datorată unor factori externi sau interni, toate tipurile de cancer, gastrită.
Swarna Bhasma pentru inimă
Swarna bhasma este utilizat în tratamentul bolilor de inimă. Conferă tonus inimii și mușchilor cardiaci. Crește circulația sanguină în diferitele zone ale inimii, detoxifică sângele și curăță arterele coronare. Previne ischemia miocardului prin menținerea unui flux optim de sânge către mușchii cardiaci. Este benefic, de asemenea, pentru cei cu dureri aginoase. În angina pectorală, Swarna bhasma este utilizat împreună cu Shringa bhasma și pudră de scoarță de Arjuna.
Cum lucrează Swarna bhasma în angina pectorală?
Durerea în piept sau angina pectorală apare datorită obstrucției, aterosclerozei sau spasmului arterelor coronare ale inimii. Swarna bhasma împreună cu Shringa bhasma reduce ateroscleroza arterelor, relaxează vasele sanguine și îndepărtează obstrucțiile. Totuși, Swarna bhasma nu poate lucra de una singură în această condiție, dar poate conferi un tonus inimii. Așadar este necesară și Shringa bhasma pentru durerile pectorale.
Purifică sângele
Procesul digestiv și sistemul corporal eliberează multe toxine. De asemenea, unii factori externi joacă un rol important în acumularea toxinelor în corp. Infecțiile datorate bacteriilor, virușilor și altor microorganisme eliberează multe toxine în corp. Deși există antibiotice pentru a vindeca bolile infecțioase, unele toxine rămân în corp, fapt care duce la alte boli ce pot apărea mai târziu. Pentru curățarea de aceste toxine, în Ayurveda este utilizată cenușa de aur. Uneori, oamenii suferă de boli de cauză necunoscută. În aceste cazuri, Ayurveda îi tratează cu Swarna bhasma și alte remedii, conform predominanței dosha. Swarna bhasma purifică sângele și scoate toxinele din corp.
Când cineva are indigestie, pierderea apetitului, greutate abdominală și distensie, se administrează Swarna bhasma împreună cu suc proaspăt de ghimbir.
Tuberculoză
Swarna bhasma este remediul preferat în Ayurveda pentru tuberculoză. Are efecte antimicrobiene, antitoxice și antivirale, fiind benefic în stadiile inițiale ale tuberculozei. Acționează ca un agent antibacterian puternic și ajută la distrugerea bacililor tuberculoși responsabili de infecții. De asemenea, reduce simptomele laterale, cum ar fi febra, pierderea de masă musculară, slăbiciunea. De asemenea, crește imunitatea. Perparatele ayurvedice în care aurul (Swarna) este ingredientul principal sunt utilizate pentru tratarea tuberculozei și febrei asociate cu aceasta. Ayurveda a explicat mai multe stadii ale tuberculozei, conform umorilor și țesuturilor implicate. Swarna bhasma este eficientă în primul și al doilea stadiu al tuberculozei. În stadiul al treilea, leziunile pulmonare cresc pierderea de țesut corporal și reduc puterea omului care suferă de tuberculoză. În acest stadiu, când persoana suferă de subnutriție severă, malabsorbție, pierderea puterii, pierderea de țesut pulmonar datorită bacililor tuberculoși (mycobacterium tuberculosis), nu există niciun remediu eficient în Ayurveda. Toate tratamentele devin ineficiente și nu sunt șanse pentru o restabilire a sănătății. Deși Ayurveda nu poate trata boala în stadiul acesta, totuși Swarna bhasma ajută la reducerea simptomelor chiar și în acest stadiu de tuberculoză rezistentă la tratament. 
Atenționare: totuși în cazul tuberculozei, acest remediu nu poate fi administrat în timpul unui atac acut de febră, pentru că aceasta duce la distrugerea rapidă a bacililor tuberculoși, urmată de eliberarea de toxine. Aceasta poate duce la o creștere bruscă a temperaturii corporale, înrăutățind simptomele.
Tusea neproductivă
Atunci când o persoană suferă de tuse seacă șuierătoare, Swarna bhasma împreună cu Shringa bhasma, Praval Pishti și Giloy Sat sunt de ajutor pentru a îndepărta sputa vâscoasă din plămâni și pentru a ușura respirația.
Amestec pentru tusea seacă
Swarna bhasma 1 parte
Shringa bhasma 10 părți
Praval Pishti 25 părți
Giloy Sattva 50 părți
Sitopaladi Churna 100 părți
Dozaj, 2000 mg de 2 ori pe zi, cu ghee sau lapte. Poate fi folosită și mierea.
Dacă sunt dureri în gât, răgușeală, epuizare generală, mânie excesivă și iritare, acest amestec poate fi administrat împreună cu dadimavaleha.
Tulburări mentale
Swarna bhasma este benefică de asemenea pentru tulburări mentale, reducând și inflamația cerebrală. Simptomele tipice în care lucrează bine sunt insensibilitatea, senzația de arsură în tot corpul, plânsul ca de copil, intoleranța la sunete, lovirea pereților cu mâinile și picioarele, agresivitate fizică, iritație, plânsul tare. În aceste simptome, Swarna bhasma este administrată împreună cu Mukta Pishti.
Depresia
Dacă un pacient preferă să trăiască izolat și nu tolerează alți oameni, Swarna bhasma este remediul preferat. În general, aurul este de ajutor în simptome cum ar fi anxietatea, lipsa de atenție, ignoranța, iritabilitatea, starea de nefericire, izolarea, inabilitatea de a te relaxa etc. Stimularea este, de asemenea, un semn al depresiei și persoana continuă să gândească și să facă planuri fără folos. În acest caz, Swarna bhasma trebuie administrată împreună cu Mukta Pishti și Abhrak bhasma.  
Febra tifoidă
Preparate din aur, cum ar fi Brahmi Vati, Swarna Malini Vasant Ras, Jaya Mangal Ras etc. sunt administrate în febra tifoidă împreună cu pudră de Tulsi.
Conjunctivită
Conjunctivita este inflamația conjunctivei ochilor, cracterizată de roșeață, secreții apoase, senzație de arsură și mâncărime la nivelul ochilor. În acest caz, se administrează Swarna bhasma împreună cu Mukta Pishti, Prval Pishti și Giloy Sattva.
Amestec ayurvedic pentru conjunctivită
Swarna bhasma 1 parte
Mukta Pishti 25 părți
Praval Pishti 100 părți
Giloy Sat 100 părți
Dozaj: 1000 mg de trei ori pe zi cu ghee sau lapte.
Boli de piele
Swarna bhasma este utilizat în preparate care sunt benefice pentru bolile cronice de piele. Uneori, aurul este necesar în psoriazis, dermatita cronică atrofică etc.
Utilizarea aurului în cancer
Particulele de aur sau Swarna bhasma sunt utile de asemenea pentru pacienții cu cancer. Stopează creșterea celulelor canceroase și crește imunitatea pentru a lupta împotriva creșterii nedorite a țesuturilor. Sunt și unele studii care sugerează eficiența aurului în tratarea cancerului, dar sunt necesare cercetări ulterioare pe această temă.
Dozaj și administrare
Copii 5-15mg de 2 ori pe zi, cu un adjuvant potrivit
Adulți 15-30mg de 2 ori pe zi, cu un adjuvant potrivit
Dozaj maxim 125mg pe zi (în doze împărțite)
Cel mai bun moment de administrare: înainte de masă
Dozajul pe categorii de vârstă:
bebeluși (până la 12 luni) 1-5mg
copii mici (1-3 ani) 5-7,5mg
preșcolari (3-5 ani) 7,5- 10mg
școlari (5-12 ani) 10-15mg
adolescenți (13-19 ani) 15-20mg
adulți (19-60 ani) 20-30mg
bătrâni (peste 60 ani) 20-30mg
sarcină 1-5mg
alăptare 1-5mg
Profil de siguranță
Swarna bhasma este bine tolerat de majoritatea oamenilor, atunci când este administrat în dozajul recomandat și sub supravegherea unui medic ayurvedic.