Argintul în medicina Ayurveda

 

În sistemul medical indian, numit Ayurveda, metalele sunt utilizate adeseori sub formă de preparate, fie sub formă de pulberi (cenuși – Bhasma) ale metalului pur sau ale oxizilor acestuia, fie sub formă de ape (Jala) ale metalului respectiv.

Cercetări moderne ale acestor preparate străvechi au arătat că, în mod surprinzător, metodele de obținere ale acestora duc la producerea unor pulberi de nanoparticule, care sunt astfel foarte eficiente.

Așa cum se obișnuieste în cadrul acestui sistem medical, la fel cum am precizat și în cazul homeopatiei, cel mai adesea preparatele respective se recomandă să fie mestecate pentru perioade lungi de timp, din motivele expuse deja.

Iată în continuare o privire asupra efectelor argintului în corp, din perspectiva acestui sistem medical:

„Argintul este răcoritor, desi acru și este utilizat pentru liniștirea minții, a emoțiilor și a corpului, în afecțiuni precum nevrite, nevralgii, inflamații ale membranelor mucoase, boli ale sistemului reproducător, precum și în cazul lunatecilor. El este totodată afrodisiac și este de folos în cazuri de debilitate. Totodată argintul nu este toxic pentru corp (în doze adecvate, n.n.).”

„Spre deosebire de aur, și în mod contrar acestuia, argintul este rece prin natura sa și de aceea este utilizat pentru tratarea excesului de Pitta dosha în corp. El poate fi utilizat, de asemenea, pentru tratarea tulburărilor datorate lui Vata dosha, însă el va fi utilizat cu precauție în cazul persoanelor a căror constituție este de tip Kapha. Argintul întărește mușchii, crește virilitatea și este de asemenea de folos în cazurile de febră cronică, slăbiciune după febră, probleme digestive, arsuri la stomac, aciditate, hiperactivitate a vezicii biliare, sângerări menstruale. Sub forma cenușilor de argint (Bhasma) el poate fi utilizat pentru tratamentul ficatului, a problemelor inflamatorii ale inimii, sau tulburărilor pancreasului. Apa de argint este utilizată pentru creșterea puterii musculare și a virilității.”