FlorEsențial este o gamă de produse care, pentru o anumită perioadă, a fost departe de scopurile și drumul nostru.

Cu toate acestea, ca urmare a utilizării uleiurilor esențiale în produsele cosmetice AquaNano, acestea ne-au intrat în „vizor”. De aici și până la a ne pune problema calității lor, nu a fost decat un pas, mai ales datorită faptului că un criteriu important în elaborarea produselor cosmetice AquaNano este calitatea ingredientelor.

Mărturisim că, în momentul primelor interacțiuni cu uleiurile esențiale, am fost puțin surprinși de faptul că uleiurile esențiale păreau să fie mai degrabă nocive, decât binefăcătoare. Mai mult chiar, reacția olfactivă de respingere față de uleiurile esențiale (care chiar și în acest moment sunt din plin) existente pe piață la prețuri foarte reduse, dar totuși în același timp poartă numele de „ulei esențial natural”, ne-a făcut să … nu le prea vedem rostul, ca să zicem așa.

Studiind însă atent acest subiect, perspectiva ni s-a modificat în mod semnificativ. Ca urmare:

1. Am constatat că sunt disponibile uleiuri esențiale de calitate excelentă, la prețuri accesibile (semnificativ mai reduse decât cele practicate de … o anumită categorie de vânzători).

2. Am început să le utilizăm, simple sau în amestecuri: în acest moment, toate produsele care utilizează uleiuri esențiale conțin doar uleiuri esențiale 100% naturale, cu excepția deodorantului DeoVis Iasomie, care utilizează în formulă o compoziție foarte asemănătoare de terpene (fapt precizat în mod clar).

3. Ne-am pus mâinile în cap, atunci cand am văzut ce se comercializează în realitate pe piață, uneori chiar la prețuri relativ ridicate.

4. Ne-am văzut de ale noastre, și am început să construim FlorEsențial.

Desigur, principala problemă a fost și este asigurarea calității materiilor prime. În mod cert, criteriul olfactiv este unul foarte important, însă este bine de știut că simpla cultivare a aceluiași soi de plantă în condiții/locuri diferite, poate duce la existența anumitor diferențe în spectrul olfactiv.

Deoarece însă ne-am pus problema utilizării terapeutice a uleiurilor esențiale, următorul pas în diferențiere a fost abordarea unei metode simple de testare a uleiurilor esențiale: ingerarea directă.

Aceasta se realizează în cantități reduse, dar adecvate pentru o utilizare firească: 1-3 picături, împreună cu un anumit purtător (miere, uleiuri vegetale, etc). Pentru un tester conștient de reacțiile organismului său, atât la nivel fizic cât și energetic, testul este extrem de relevant. În fond, exceptând existența unor alergii (care de obicei sunt produse de expunerea la uleiuri volatile sintetice), ele nu ar trebui să provoace reacții negative, în doze reduse. Practic, o picătură de ulei esențial este echivalentă (estimativ și relativ) cu circa 5g de plantă uscată. Ca atare, astfel de doze nu ar trebui în general să ridice probleme. Fiind însă substanțe foarte active, ele trebuie măcar puțin diluate, așa cum spuneam, într-un purtător adecvat, fiind în caz contrar agresive pentru mucoase, și uneori chiar și pentru piele, mai ales la utilizarea de lungă durată.

Acest test a fost cel mai semnificativ în separarea ulterioară a furnizorilor, și ne-a arătat (fapt cunoscut de altfel) că aceste produse sunt probabil printre ele mai falsificate/denaturate de pe planetă. În unele situații sunt doar „lungite”, iar în altele metoda de extractie utilizează solvenți, uneori nu sunt bine separați din produsul final, nefăcându-se mențiunea respectivă în fișa tehnică a produsului.

Unele dintre metodele de falsificare nu sunt nocive, precum diluarea cu etanol sau cu uleiuri vegetale, deși prin aceasta calitatea produsului este afectată. Alte metode/substanțe în schimb pot fi, iar falsificatorii găsesc pe zi ce trece noi metode, nedetectabile de către majoritatea metodelor de test, sau detectabile doar prin analize foarte laborioase. Acestea sunt motivele pentru care aplicăm acest test simplu, al ingerării lor, chiar dacă buletinele de analize puse la dispoziție de către furnizori atestă calitatea produselor.

Facem aceasta mai ales pentru că există posibilitatea realizării unor sinteze atât de complexe, încât chiar și teste foarte complexe să fie … păcălite. O componentă sintetică va avea aproape întotdeauna efecte detectabile, nocive, asupra organismului, mai ales atunci când este ingerată. Desigur, aceasta înseamnă că testerul își asumă un risc, însă acesta este minor, deoarece în realitate testarea se face în etape, pornind de la diluții foarte ridicate.

Pentru moment totuși, formulele terapeutice de uleiuri esențiale FlorEsențial, nu sunt notificate ca suplimente alimentar. Este posibil ca, în viitorul apropiat aceasta să se petreacă dar, până atunci, este bine să țineți cont că uleiurile esențiale se utilizează (fiind aprobate) în mod curent ca aromatizant în formule alimentare, nefiind așadar considerate nocive, în cantități adecvate.

Este însă bine ca de fiecare dată când doriți să utilizați intern uleiurile esențiale, să cereți sfatul unui fito-terapeut cu experiență în utilizarea uleiurilor esențile, mai ales în cazul în care utilizați în paralel anumite medicații de sinteză, sau sunteți în situații de viață speciale (femei gravide, etc).