Loha Bhasma este un remediu ayurvedic pe bază de fier. El conține particule foarte mici de fier preparate prinprocesul calcinării la temperatură înaltă. În ayurveda, Loha bhasma este utilizat pentru anemie, debilitate generală, ficat mărit, splină mărită și hernie hiatală.
Ingrediente: fierul purificat este procesat cu sucuri din plante și apoi este calcinat la temperatură înaltă pentru a prepara bhasma sau cenușa de fier.
Proprietăți medicinale: hematogen, scade bilirubina, arde grăsimile, stimulent digestiv, astringent, emenagog.
Indicații terapeutice: deficiență de fier, anemie, debilitate generală, ficat mărit, splină mărită, hernie hiatală, poluții, impotență, slăbiciune datorată sângerării.
Beneficii și utilizări medicale

Loha bhasma este un preparat ayurvedic pe bază de fier. Este util în caz de deficiență de fier, anemie, tulburări kapha, pierderea apetitului și obezitate. Are acțiune lekhana și arde excesul de grăsimi. Astfel, este util în obezitate. Loha bhasma lucrează bine în obezitate și reduce grăsimea de pe abdomen. În ayurveda este utilizat pentru boli ale sângelui, mușchilor, inimii, ficatului, splinei și abdomenului.
Anemie
Loha bhasma conține particule foarte fine de fier, cu o rată mare de absorbție. Așadar, poate fi de ajutor în anemia pe bază de deficiență de fier. Remediile ayurvedice utilizate pentru anemie conțin Loha bhasma drept ingredient principal.
Anemie datorată viermilor intestinali
În cazul unor pacienți, anemia poate apărea ca rezultat al viermilor intestinali. În general, tenia suge sângele prin pereții intestinali și produce anemie prin deficiență de fier. În acest caz, trebuie tratată infestarea cu paraziți și, de asemenea, trebuie suplimentat fierul din organism pentru a compensa pierderile. În acest sens, este utilă următoarea combinație:
-Loha bhasma 50mg
-vaividang (embelia ribes) pudră de semințe 1g
-ulei esențial de cimbru, 1-2 picături
Tulburări de sângerare
Loha bhasma este utilă de asemenea în caz de tulburări de sângerare. Totuși, este posibil să nu reducă sângerarea, dar poate compensa pierderea de fier prin sângerare. Pentru oprirea sângerării, ayurveda are alte remedii, cum ar fi Raktachandanadi kwath, Mochras etc. Loha bhasma poate fi utilizată împreună cu aceste remedii pentru a reduce simptomele prcum neliniștea, slăbiciunea, amețeala și oboseala.
Pierderea apetitului, indigestia și distensia abdominală
Loha bhasma are proprietăți de stimulare a digestiei și crește apetitul. Este de ajutor în pierderea apetitului, indigestie și distensie abdominală, prin stimularea apetitului, ajutând digestia și reducând gazul abdominal.
Obezitate sau slăbire
Loha bhasma este utilizată împreună cu pudra de triphala sau triphala guggula pentru scăderea în greutate. Dacă suferiți de anemie pe bază de deficiență de fier și obezitate, atunci este un bun remediu pentru scăderea în greutate. În general, anemia pe bază de deficiență de fier este asociată cu creșterea în greutate.
Dozaj: variază de la 15mg la 250mg de 2 ori pe zi, în funcție de vârstă, starea de sănătate și greutate. Dozajul maxim nu trebuie să depășească 500mg zilnic.
bebeluși (sub 12 luni): nu este potrivit
copii: 2mg pe Kgcorp
adulți: 125mg (125-250mg)
sarcină: nu este potrivit
alăptare: nu este potrivit
În caz de sarcină și alăptare, Loha bhasma nu trebuie utilizat singur. Există și alternative mai bune în ayurveda.
Administrare: de 2 ori pe zi
Timp: cel mai bine după masă
Adjuvanți: Pippali Churna, unt și Misri, Triphala Churna, Chyawanprash
Precauții și efecte secundare
Loha bhasma este sigur de utilizat de către majoritatea oamenilor în dozaj de suplimentare și terapeutic, sub supraveghere medicală.
Dacă Loha bhasma nu este preparată corect, conform metodelor clasice descrise în textele ayurvedice, atunci poate conduce la următoarele efecte secundare: scaune negre, tulburări ale stomacului, greață, constipație, diaree (rar).
Contraindicații
Loha bhasma nu trebuie utilizată în următoarele probleme de sănătate: ulcere stomacale sau intestinale, boli inflamatorii ale abdomenului, incluzând boala Crohn și colita ulcerativă, thalasemie.
Interacțiuni medicamentoase
Loha bhasma poate interacționa cu următoarele medicamente și să le reducă eficiența și absorbția în corp: antibiotice pe bază de quinolonă, antibiotice pe bază de tetraciclină, bisfosfonați, levodopa, levotiroxină, metildopa, micofenolat mofetil, penicilamină.