Milioane de copii suferă de ADHD (hiperactivitate / deficit de atenție) și prezintă simptome precum impulsivitate, lipsă de atenție și hiperactivitate. Deși există mai multe medicamente pe bază de prescripție medicală disponibile pe piață pentru a diminua simptomele ADHD, cele mai populare medicamente, precum Ritalin, au deseori efecte secundare nedorite. Ritalin poate determina ticuri nervoase permanente, precum și întârzierea creșterii la copii, prin interferarea cu ciclurile secreției hormonilor de creștere. Cercetările efectuate în ultimele 3 decenii au constatat că inhalarea uleiurilor esențiale poate ajuta în mod semnificativ copiii care suferă de această afecțiune. Uleiurile esentiale conțin substanțe care pot traversa bariera hemato-encefalică, pentru a vindeca creierul în mod direct, făcându-le o opțiune eficientă de tratament pentru ADHD și alte tulburări mentale.

Iată câteva dintre cele mai bune uleiuri esențiale care sunt dovedite științific a fi eficiente în tratamentul tulburărilor precum ADHD.

Ulei esențial de Ylang Ylang (Cananga odorata)

Cercetările au constatat că uleiul de Ylang Ylang are efecte sedative, care sunt măsurabile prin scăderea tensiunii arteriale și a ratelor pulsului. În plus, poate crește considerabil atenția și sentimentul de mulțumire, dacă este inhalat în cantități adecvate. Ylang ylang este o alternativă excelentă pentru cei care suferă de ADHD sau au probleme precum deficitul de atenție.

Ulei esențial de lavandă (Lavandula angustifolia / Lavandula officinalis)

Folosiți acest ulei pentru calitățile sale de inhibitor al serotoninei și noradrenalinei. Acestea sunt calități utile în tratarea problemelor precum ADHD și depresia. În plus, în uleiul de lavandă există mai mulți compuși care au efecte sedative.

Acest ulei a fost, de asemenea, analizat pe larg pentru efectele sale liniștitoare. Studiile au arătat că uleiul de lavandă poate produce efecte liniștitoare, ameliorări ale stării de spirit și o concentrare mentală mai bună. Efectele calmante ale uleiului de lavandă sunt datorate ingredientelor sale, cum ar fi linaloolul și acetatul de linalil.

Uleiul de lavandă este, de asemenea, cunoscut pentru puterea sa de a îmbunătăți capacitatea de a reduce stresul mental. Oamenii de știință au descoperit că inhalarea uleiului de lavandă ridică nivelul de unde alfa și beta în creier, permițând creierului să se relaxeze cu ușurință și să-și îmbunătățească performanțele cognitive. Unul din multele beneficii ale uleiului de lavandă este că ajută la calmarea minții și la îmbunătățirea concentrării.

Ulei esențial de coriandru (Coriandrum sativum)

Există dovezi foarte încurajatoare care susțin faptul că uleiul de coriandru ajută la eliminarea toxinelor excesive datorate metalelor grele, regăsite la copii care suferă de tulburări de comportament, precum ADHD. Uleiul de coriandru are calități antidepresive, antimicrobiene, anxiolitice, antiinflamatoare, antioxidante, de eliminare a plumbului și neuro-protectoare. Un studiu a examinat modificările cauzate de nivelul de plumb din corp la subiecții testați și a concluzionat că administrarea extractelor de ulei de coriandru reduce gradul în care plumbul este stocat în organism. Un alt studiu a confirmat faptul că aceste calități protectoare contra plumbului, pe care uleiul de coriandru le are, ar putea determina scăderea substanțială a concentrațiilor de plumb din organism. Uleiul de coriandru suprimă conținutul de plumb din organism printr-un proces numit chelare. Uleiul de coriandru vă poate ajuta, de asemenea, să scăpați de mercurul din corp.

Ulei esențial de Tea Tree (Melaleuca alternifolia)

Uleiul de Tea Tree este foarte apreciat pentru calitățile sale anti-fungice, antivirale și antimicrobiene. Inhalarea acestui ulei esential poate îmbunătăți mecanismele de aparare ale corpului, prin cresterea numărului celulelor albe. El este de asemenea cunoscut pentru ajutorul dat pacienților cu ADHD, datorită efectelor sale antiinflamatorii. Acest ulei are de asemeni proprietăți anti-candida și anti-microbiene, care fac posibilă suprimarea clostridiei și a candida albicans, infecții care se regăsesc adesea la pacienții care suferă de tulburări de tip ADHD.

Ulei esențial de cedru (Cedrus atlantica)

Uleiul de cedru este probabil cel mai vechi dintre toate uleiurile esențiale. Vă ajută să oxigenați creierul, ceea ce are ca efect o claritate mărită a gândirii. Acest ulei provine din copacul de cedru și este cunoscut pentru a activa regiunea limbică a creierului, care este responsabilă pentru echilibrarea sentimentelor. În plus, stimulează glanda pinneală, care poate ajuta la reglarea melatoninei. Totodată, uleiul de cedru are un efect liniștitor, mai ales atunci când este difuzat în aer, prin difuzoare folosite în aromoterapie.

Studiile au concluzionat că acest ulei ar putea trata în mod eficient ADHD datorită calităților sale calmante și de purificare. Ori de câte ori vă simțiți deprimați și slăbiți, difuzați șase sau șapte picături de cedru în aer. Nu realizează un miracol, totuși vă va ajuta să vă simți mai bine. De asemenea, puteți utiliza acest ulei direct pe piele cu același efect. Unii oameni folosesc uleiul de cedru doar pentru mirosul său foarte plăcut. El poate face ca întreaga dvs. locuință să miroasă ca o pădure! Acest ulei este și așadar și un excelent mijloc de a împrospăta aerul.

Ulei esențial de vetiver (Vetiveria zizanoides)

Uleiul de vetiver este uleiul esențial despre care se vorbește cel mai mult atunci când vine vorba de controlul asupra ADHD. Vetiver este o iarbă care are o rădăcină ramificată. Această rădăcină este utilizată pentru a produce uleiul esențial, prin procese de hidrodistilare. Vetiverul este cultivat în multe regiuni, datorită efectelor sale de protecție contra eroziunii solului. Rădăcinile sale vor contribui la menținerea solului și la stabilizarea terenului. Când este folosit pentru oameni, aceeași calitate stabilizatoare îi ajută să nu se ”destrame” emoțional.

Vetiverul manifestă o calitate puternică de stabilizare. Ne permite să rămânem în contact cu noi înșine și să simțim nevoile corpului nostru. Este de asemenea bun pentru persoanele care își folosesc inima mai mult decât mintea. Pe lângă faptul că îi ajută pe oameni să-și facă viața mai bună, printr-o raționalizare armonioasă a ei, uleiul de vetiver îi ajută pe cei care se simt nervoși, tensionați sau epuizați. Acest ulei elimină tensiunile psihice și vă oferă putere, energie și capacitate de regenerare. Datorită căldurii, profunzimii și puterii sale învăluitoare, vă va ajuta să deveniți mai calmi și mai toleranți față de voi înșivă, față de durere, de probleme emoționale și față de mediul social. Toate acestea sunt necesare pentru depășirea unor probleme cum ar fi ADHD.

Mirosul de ulei de Vetiver este atât de puternic încât se utilizează de obicei în cantități reduse. În general,  1 picătură de ulei de vetiver diluată în 50 ml de ulei purtător sau de alcool va fi suficient. Pentru a micșora vâscozitatea (destul de ridicată) a uleiului esențial de vetiver, astfel încât să fie ușor de folosit, puteți încălzi flaconul timp de 4-5 minute, în apă caldă (dar nu fierbinte).

 

 

 

Ulei esențial de tămâie (Boswellia carterii)

La fel ca și uleiul de cedru, acest ulei activează sistemul limbic din creier, care este centrul memoriei. În plus, ajută la stimularea glandelor pituiară, pineală și a hipotalamusului.

Câteva dintre utilitățile majore ale acestui ulei esențial:

Combaterea depresiei

Ieșirea din stări de stres și disperare

Vă ajută să vă focalizați mental

Creează o stare profundă de centrare

Trezește un sentiment de liniște și pace interioară

Generează o stare psihică elevată, înălțătoare

 

Ulei esențial de chiparos (Cupressus sempervirens)

Chiparosul este un copac cu specific mediteranean, care crește direct spre cer, cu o formă bine structurată, care nu va necesita tăierea ramurilor. Acesta este un arbore ”organizat” și ”structurat” natural. Organizat și structurat în mod natural, este exact modul în care majoritatea persoanelor care suferă de ADHD trebuie să devină. Se poate profita astfel de caracteristicile acestui copac, prin utilizarea uleiului esențial derivat din chiparos. Fiind un copac cu un caracter puternic YANG (+), chiparosul vă permite să fiți structurat, fie că este vorba despre sentimente sau despre proiectele la locul de muncă pe care trebuie să le finalizați. Vă eliberează mintea de idei inutile și vă conferă stabilitate emoțională.

Uleiul de chiparos vă va ajuta să vă liniștiți, când sunteți nervoși și tensionați. Vă oferă comfort sufletesc, atunci când emoțiile au tendința să preia controlul. Vă va întări când aveți sentimentul că o să izbucniți în lacrimi. Uleiul de chiparos poate fi, de asemenea, util pentru pacienții cu ADHD care sunt distrași și predispuși să uite, și ale căror minți mereu sar de la un lucru la altul.

Uleiul de chiparos vă va ajuta să vă puneți în practică ideile și visele, ajutându-vă în luarea deciziilor. Pentru cei care sunt hiperactivi și doresc să se relaxeze – uleiul de chiparos îi va ajuta să își controleze și să își îmbogățească reacțiile emoționale.

Ulei esențial de rozmarin (Rosmarinus officinalis)

Se crede că zeița greacă Aphrodita a oferit uleiul de rozmarin în dar oamenilor. Această plantă este un simbol al loialității, al amintirilor, al prieteniei și al iubirii. Uleiul de rozmarin a fost deja folosit în ritualuri religioase de către culturile vechiului Egipt și Greciei. În plus, aceste culturi au utilizat în mod eficient uleiul de rozmarin pentru vindecare.

Când vine vorba de efecte de ameliorare a unor afecțiuni precum ADHD, rozmarinul este uleiul potrivit. În Roma antică și în Grecia, elevii purtau pe frunte ghirlande de rozmarin, pentru o mai bună concentrare. Acest ulei îi poate ajuta pe cei care nu sunt capabili să studieze, datorită naturii lor hiperactive. Uleiul de rozmarin îmbunătățește, de asemenea, viteza și precizia în a învăța și studia pentru examene.

Acest ulei este cunoscut pentru capacitatea de a vă oferi o stabilitate excelentă, fizică și emoțională. Vă va ajuta emoțional când vă confruntați cu schimbări bruște de stare, sau când simțiți că vă ”înecați” în emoții. Acest ulei poate fi folosit în special în situațiile în care nu există prea mult timp și spațiu pentru rezolvarea problemelor emoționale și există o nevoie urgentă de a fi mai raționali și mai practici.

Uleiul de rozmarin este, de asemenea, bun pentru sistemul nervos, indiferent dacă problema este mentală sau dacă există un disconfort trupesc. În plus, folosirea uleiului de rozmarin întărește coloana vertebrală, ceea ce ne face mai puternici și mai echilibrați. În esență, uleiul de rozmarin este ca o voce prietenoasă care ne spune: „Da, poți face acest lucru” și ne oferă încredere în sine și curaj.

Remedii naturale pentru o foarte bună ameliorare a ADHD-ului

Cercetările au arătat că utilizarea aromatică a unui anumit ulei esențial, de 3 ori pe zi, timp de o lună, este foarte benefică în tratamentul ADHD. Aceste cercetări au dovedit că inhalarea uleiurilor esențiale poate regla undele cerebrale la copiii care suferă de ADHD și le va aduce din nou la normal.

Uleiul de lavandă, uleiul de cedru și uleiul de vetiver cresc performanțele copiilor care suferă de ADHD cu 53%, 83% și, respectiv, 100%. O îmbunătățire semnificativă poate fi observată și în atitudinile comportamentale și în performanța școlară a copiilor care sunt tratați cu uleiuri esențiale.

Masarea cu ulei de Vetiver la baza degetelor de la picioare, unde există puncte de reflexologie în legătură cu creierul, poate ajuta în controlul impulsurilor cauzate de ADHD. În scanările creierului, uleiul de vetiver s-a dovedit a fi cel mai eficient în tratarea ADHD, oferind cele mai bune rezultate posibile.

 

Cum să-ți faci propriul amestec de uleiuri esențial util pentru ameliorarea ADHD și a altor probleme înrudite cu această afecțiune?

Difuzați întotdeauna un singur tip de ulei esențial, adăugând 10-12 picături de ulei în difuzor (de 3 ori pe zi). Iată cum puteți face propriile rețete de uleiuri esențiale contra simptomelor cauzate de ADHD:

Ulei de lavandă:

Masați 2 picături de ulei de lavandă amestecate cu 8 picături de ulei de migdale dulci pe picioarele, umerii și pieptul persoanei care suferă de ADHD. Acest lucru o poate ajuta să se relaxeze și să doarmă mai mult. Uleiul de lavandă nu este doar un ulei liniștitor, dar în plus el echilibrează energiile, ceea ce îl face un remediu potrivit pentru oricine.

Ulei de cedru:

Cedru este recunoscut ca un ulei sfânt în tradiția creștină. Acest ulei are niveluri ridicate de sesquiterpene, substanțe chimice care stimulează sinergia mentală și procesele de gândire. Acest ulei poate fi aplicat asupra tâmplelor și gâtului, și a vertebrelor de la baza craniului. Asigurați-vă mai întâi că nu sunteți sensibili la acest ulei, efectuând testul clasic pe braț, înainte de utilizarea lui. În plus, folosiți-l diluat în amestec cu un ulei de bază, cum ar fi uleiul de migdale dulci, în raport de 3 până la 8 ori.

Ulei de vetiver:

Adăugați 1-2 picături de ulei esențial de vetiver, cu 8-9 picături de ulei de migdale dulci și masați acest amestec între degetele de la picioare.

 

Iată o listă a uleiurilor esențiale care ajută în îmbunătățirea sănătății copiilor afectați de ADHD:

Destresare și relaxare:ulei de lavandă

Pace lăuntrică și calm interior:ulei de tămâie, ulei de Vetiver

Focalizare mai bună:ulei de Vetiver, ulei de lămâie, ulei de mentă, ulei de lavandă

Somn bun:ulei de lavandă

Stare de fericire:ulei de mandarine, ulei de grapefruit, ulei de portocale, ulei de lămâie.

 

Lucruri importante de luat în considerare în utilizarea uleiurilor esențiale la copiii cu ADHD:

Copiii cu ADHD sunt atrași de noi activități, de schimbări și aventuri. Această tendință ar trebui să fie echilibrată cu opusul ei: activități care sunt liniștitoare și relaxante. Copilul dumneavoastră are nevoie de regularitate și structură, pentru a contracara înclinația sa naturală către haos. Ar trebui să existe un timp fix pentru temele pentru acasă, pentru antrenamente, când să mănânce, când să se relaxeze, când să se retragă pentru a dormi și când să se trezească pentru a începe o nouă zi.

Un masaj corporal complet sau chiar și numai un masaj al picioarelor, adaugat la pregătirea pentru dormit a copilului dvs. ar putea fi o modalitate fantastică de a vă ajuta să vă calmați copilul hiperactiv. Atingerea fizică are beneficii emoționale și fizice foarte eficiente. Există numeroase uleiuri esențiale dintre care puteti să alegeți, și care au calități unice de relaxare. Nu orice ulei esențial este destinat utilizării direct pe piele, așa că faceți testele necesare înainte de a începe să le utilizați.

 

Câteva aspecte pro și contra în a folosi uleiuri esențiale pentru ameliorarea problemelor inerente ADHD:

Pro

Utilizarea uleiurilor esențiale este o modalitate naturală de a trata simptomele ADHD. De aceea nu mai este nevoie să recurgeți la utilizarea metodelor artificiale pentru a obține ameliorarea dorită.

În timp ce aceste uleiuri elimină simptomele ADHD, ele ajută persoana respectivă să aibe o claritate mentală mult mai mare, și să se poate concentra asupra sarcinilor de îndeplinit.

Contra

Unele uleiuri esențiale sunt cunoscute că provoacă mâncărime, la unele persoane. Dacă aveți o piele sensibilă, nu utilizați uleiuri esențiale înainte de a consulta un medic.