Cu toții avem sisteme imune minunate și complexe, care ne protejează de ”invadatori” cum ar fi bacteriile dăunătoare și virușii. Când un astfel de invadator intră în corp, sistemul imunitar îl detectează și apoi au loc o serie întreagă de reacții complexe pentru a îl elimina din corp. Când totul merge bine, sistemul imunitar funcționează pentru a ne proteja impotriva agenților patogeni dăunători. Dar pentru unii dintre noi, datorită predispoziției genetice sau datorită altor factori, sistemul nostru imunitar acționează în forță la contactul cu substanțe externe care nu sunt dăunătoare pentru corpul nostru, cum ar fi praful, polenul, părul de pisică sau anumite alimente. Aceste substanțe ar putea pătrunde în corpul nostru fără ca ceva rău să se petreacă.

Din păcate, uneori sistemul nostru imunitar nu înțelege acest lucru și provoacă reacții tipice cum ar fi strănutul, tusea, febra, secreția de mucus, lăcrimarea ochilor și inflamația diferitelor părți ale pielii. Aceasta este o alergie. Dar întrebarea pe care o puteți adresa este: ” – Cum pot ajuta uleiurile esențiale împotriva alergiilor?”

În primul rând, uleiurile esențiale, atunci când sunt folosite contra alergiilor, pot ajuta la alinarea și chiar la eliminarea simptomelor alergiei într-un mod rapid și natural. Nu se știe cu certitudine cum se petrece acest lucru, dar unele uleiuri esențiale au proprietăți antiinflamatorii puternice, altele ajută la calmarea mâncărimii și a iritării țesuturilor. în timp ce alte uleiuri esențiale au drept efect relaxarea căilor respiratorii și de asemeni reduc secreția de mucus.

În plus, uleiurile esențiale pot ajuta la prevenirea apariției unor noi alergii. S-a dovedit că unele uleiuri esențiale, cum ar fi cel de lavandă, au proprietăți antihistaminice. Histamina este o substanță produsă de organism, care este implicată în răspunsul alergic, iar antihistaminicele neutralizează activitatea acestei substanțe, împiedicând în mod eficace o nouă alergie.

În cele din urmă, uleiurile esențiale pot ajuta la eliminarea efectivă a unor alergeni, care ar putea să vă provoace problemele tipice alergiilor. Multe persoane sunt alergice la diferite ciuperci și spori, iar diferitele uleiuri esențiale sunt recunoscute pentru proprietăți lor antifungice. Difuzarea acestor uleiuri esențiale într-un mediu plin de spori, care provoacă alergii, poate fi un alt mod de a face față extraordinar de bine alergiilor.

Care sunt cele mai utile uleiuri esențiale care ajută la combaterea alergiilor?

Uleiul esențial de lavandă

Lavanda este probabil cel mai popular ulei esențial, și există (chiar dacă pare greu de crezut) sute de utilizări pentru el. Datorită proprietăților antiseptice și antiinflamatorii, acest ulei este util în vindecarea tăieturilor, a arsurilor și a iritațiilor pielii, precum și în ameliorarea altor probleme ale pielii, cum ar fi acneea și mușcăturile de insecte. Uleiul de lavandă calmează nervii și durerile musculare. Potrivit experților, uleiul esențial de lavandă are proprietăți antihistaminice, ceea ce îl face foarte util în combaterea alergiilor.

Ulei esențial de mentă

Uleiul esențial de mentă este util împotriva oboselii și a depresiei. De asemenea, a fost studiat de către oamenii de știință, care au descoperit că acest ulei ajută la restabilirea funcționării optime a sistemului digestiv și la ameliorarea simptomelor provocate de sindromul de colon iritabil. Uleiul de mentă poate alina durerea, iar atunci când este folosit pe piele, poate reduce mâncărimea și înroșirea ei. Uleiul de mentă nu trebuie folosit nediluat pe piele, deoarece poate provoca iritații.

Uleiul esențial de lămâie

Uleiul esențial de lămâie are proprietăți antioxidante și antiseptice foarte puternice. S-a constatat că folosirea acestui ulei esențial duce la îmbunătățirea stării de spirit și a concentrării, la reducerea acidității în organism, ajută la purificarea tenului și a părului gras, precum și la ameliorarea și alinarea rănilor, a pielii iritate și a mușcăturilor de insecte.

Întotdeauna diluați uleiul de lămâie într-un ulei de bază ales de dvs., înainte de a-l folosi pe piele. Acest lucru ajută la evitarea oricăror iritații ale pielii. Totuși, uleiul esențial de lămâie poate provoca sensibilitate la lumină în zonele în care a fost aplicat local pe piele, deci vă recomandăm să nu îl utilizați înainte de a vă expune la lumina directă a soarelui.

Uleiul esențial de mușețel

Acest ulei esențial calmează pielea iritată și de asemeni calmează sistemul nervos. Uleiul esențial de mușețel ajută la probleme provocate de menstruație și are  de asemenea proprietăți analgezice și antialergice.

Uleiul de mușețel poate fi folosit în general chiar și nediluat, direct pe piele. Vă recomandăm să nu utilizați acest ulei dacă sunteți gravidă.

Uleiul esențial de tămâie

Tămâia provine din rășina unei familii de copaci originari din Orientul Mijlociu. Coaja copacului este tăiată, iar rășina care se scurge se întărește pentru a forma picături solide, care sunt prelucrate pentru a produce uleiul esențial. Grupul de specii de copaci folosite pentru producerea uleiului esențial de tămâie sunt numite Boswellia.

Tămâia are de mii de ani importanță atât medicală cât și religioasă. Uleiul de tămâie are proprietăți antidepresive și se folosește pentru a calma diferite probleme ale pielii, cum ar fi acneea, tăieturile, inflamațiile și arsurile. Uleiul esențial de tămâie poate fi aplicat nediluat în majoritatea cazurilor, deși este mai prudent să vă faceți un amestec folosind uleiul de tămâie și un ulei de bază.

Uleiul esențial de eucalipt

Uleiul esențial de eucalipt reduce umflarea membranelor mucoase. El este eficient, de asemenea, și împotriva problemelor respiratorii și a inflamațiilor. Acesta poate fi utilizat pentru a trata  multiple probleme ale pielii, cum ar fi tăieturile, rănile și infecțiile.

Vă recomandăm să nu ingerați niciodată uleiul de eucalipt nediluat (ca orice ulei esențial se va ingera cu miere, pâine, lactate, etc) și vă avertizăm că poate fi fatal dacă se administrează în doze foarte mari. Însă pentru inhalare și pentru a îl aplica topic, uleiul de eucalipt poate fi folosit fără grijă.

Uleiul esențial de Tea Tree

Uleiul de Tea tree, cunoscut și sub denumirea de ulei esențial de Melaleuca, este produs din Melaleuca Alternifolia, un arbust mare, originar pe coasta de est a Australiei. Uleiul de Tea Tree este extras din frunzele arbustului.

El este utilizat de mult timp ca tratament pentru infecțiile rănilor. Este un puternic antiseptic și de aceea el ucide bacteriile, virușii și ciupercile. În plus, uleiul de Tea Tree ajută la vindecarea unei întregi serii de afecțiuni ale pielii, în special infecții fungice.

Ulei esențial de Lemongrass

Uleiul esențial de Lemongrass poate fi folosit ca analgezic ușor. De asemenea, are proprietăți antifungice și antiseptice. Acest ulei ajută și la curățarea tenului gras și este foarte bun împotriva acneei, precum și pentru calmarea pielii dureroase sau a mâncărimilor.

Ulei esențial de chiparos

Ulei esențial de chiparos ajută la curățarea tenului gras și cu probleme. Este, de asemenea, utilizat în general într-o serie de alte tratamente de îngrijire a tenului. Uleiul de chiparos este vasoconstrictor ceea ce ajută venele varicoase, și totodată ameliorează transpirația excesivă.

7 Rețete cu uleiuri esențiale pentru alinarea simptomelor alergiilor

Vă oferim în continuare mai multe rețete pe bază de uleiuri esențiale, bune pentru alergii în general sau pentru simptomele alergice specifice. Fiți precauți în timp ce testați rețete pe bază de uleiuri esențiale pe care nu le-ați mai folosit. Începeți cu doze mai mici, pentru a vedea cum reacționează corpul dvs. și apoi aplicați întreaga cantitate recomandată în rețetă.

În plus, rețetele de mai jos sunt doar punctul de plecare. Puteți să le combinați cu alte uleiuri esențiale pe care le considerați benefice și le puteți utiliza în alte moduri (de exemplu, într-un difuzor de aromoterapie, sau în apa din cadă atunci când faceți baie). Vă recomandăm uleiul de migdale ca ulei de bază, dar sunteți liberi să alegeți alte uleiuri, cum ar cel de jojoba, de semințe de struguri sau de măsline.

1. Rețeta cea mai bună pentru a scăpa în mod natural de orice tip de alergie

Veți avea nevoie de:

Ulei esențial de mentă,

Ulei esențial de lămâie,

Ulei esențial de lavandă,

Ulei de migdale (opțional).

Lavanda, menta și lămâia sunt combinația cea mai frecventă de uleiuri esențiale prescrisă contra alergiilor. Cele trei uleiuri conferă un efect puternic antihistaminic, și calmează simptomele alergiei. Acest amestec a ajutat mulți oameni să se vindece în mod natural de alergii.

Cea mai simplă și mai sigură metodă de utilizare a acestei combinații este de a amesteca 3 picături de ulei de lavandă, 3 picături de ulei de lămâie și 2-3 picături de ulei de mentă cu 30 ml de ulei de migdale. Picurați câteva picături din acest amestec în palme, frecați-le puțin, țineți mâinile căuș și inhalați. Ca și alternativă, puteți să masați acest amestecul pe zona pieptului și a claviculelor. Deoarece uleiul esential de lămâie poate provoca fotosensibilitate, nu aplicati acest amestec pe zonele pielii care vor fi expuse în orele următoare la lumina soarelui.

Ar trebui să simțiți imediat efectul alinător, care elimină cele mai multe dintre simptomele alergiei, atunci când utilizați acest amestec de lavandă, mentă și lămâie. În general, puteți repeta acest tratament de câteva ori pe zi, timp de câteva zile la rând, pe măsură ce simptomele încep să dispară.

2. Cea mai bună rețetă cu uleiuri esențial pentru ochi sensibili și iritați

Aveți nevoie de:

Ulei esențial de mușețel roman,

Ulei de esență tămâie,

Ulei esential de lavandă,

Ulei de migdale,

Un flacon de sticlă cu roll-on.

Această rețetă este destinată aplicării pe zonele sensibile ale pielii. Menta din prima rețetă ar putea fi iritantă pentru pielea din jurul ochilor, iar uleiul de lămâie ar putea cauza sensibilitate la lumină, ceea ce îl face de neutilizat. În schimb, combinația de lavandă, mușețel și tămâie funcționează atât pentru a reduce alergia prin calmarea sistemului imunitar, cât și pentru a calma iritația, mâncărimea și umflarea pielii cauzată de alergii.

Rețeta este simplă: combinați 5 picături de ulei de lavandă, 4 picături de ulei de mușețel roman și 3 picături de ulei esențial de tămâie cu o linguriță de ulei de migdale. Pentru o utilizare comodă, puneți amestecul într-o sticlă mică de sticlă cu roll-on metalic.  Aplicați acest amestec în jurul ochilor o dată la câteva ore, când simțiți senzația de mâncărime. În câteva zile, mâncărimea, înroșirea și umflarea ochilor vor dispare complet.

3. Nu puteți respira normal? Iată o rețetă cu uleiuri esențiale ce vă va reda  capacitatea de a respira în mod normal din nou

Aveți nevoie de:

Ulei esential de mentă,

Ulei esential de eucalipt,

Ulei esential de lămâie,

Ulei esențial de Tea tree,

Ulei de migdale (opțional),

Un difuzor de uleiuri esențiale (opțional).

Un nas congestionat sau care curge sunt unele dintre cele mai frecvente simptome în caz de alergie. Ingredientele din această rețetă pe bază de uleiuri esențiale ajută la relaxarea și deschiderea căilor respiratorii și a țesuturilor nasului, gâtului și plămânilor. De asemenea, ele tind să reducă inflamația membranelor mucoase. Pentru a inspira acest amestec, amestecați două picături de ulei esențial de mentă, eucalipt, Tea tree și lămâie. Utilizați acest amestec realizând inhalarea aburilor (așa cum am mai descris) sau într-un difuzor de aromoterapie. Pentru a aplica acest amestec pe piele, utilizați aceleași cantități de ulei esențial ca și pentru inhalare, dar amestecați-le cu 30 ml de ulei de migdale. Masați acest amestec pe piept și în jurul claviculelor și inspirați profund.

4. Aveți alergie la spori? Iată o rețetă salvatoare pe bază de uleiuri esențiale

Aveți nevoie de:

Ulei esențial de Lemongrass,

Ulei esențial de Tea Tree,

Difuzor.

Unii oameni au alergii la mucegai, iar pentru acești oameni, mucegaiurile și ciupercile pot declanșa simptome alergice tipice, cum ar fi congestionarea căilor nazale, senzație de mâncărime a ochilor, lăcrimarea ochilor și erupții cutanate sau urticarie.

Uleiurile esențiale de Lemongrass și de Tea Tree au proprietăți antifungice care ajută la neutralizarea mucegaiului din casă, în timp ce în același timp vă oferă o alinare a simptomelor alergiei.

Utilizați 3-5 picături de ulei de Tea tree și aceeași cantitate de ulei de lemongrass, în difuzor. Alternativ, dacă aveți un filtru de aer în casa dvs., puteți picura aceeași cantitate din cele două uleiuri esențiale direct pe filtru.

5. Rețetă pe bază de uleiuri esențiale pentru a scăpa de urticarie

Aveți nevoie de:

Ulei esențial de lavandă,

Ulei esențial de mușețel,

Ulei de migdale (opțional).

Urticariile produc înroșirea și senzația de mâncărime a pielii, care apar în cazul multor forme de alergii. Mușețelul și lavanda alină pielea iritată. Acestea vor reduce mâncărimea, roșeața și umflarea pielii. De asemenea, lavanda are proprietăți puternice antihistaminice, ceea ce va face ca urticaria să dispară în întregime în câteva zile.

Pentru a trata urticaria cu acest amestec, combinați 10-15 picături de ulei esențial de mușețel și 10-15 picături de ulei esențial de lavandă în 600 ml de apă. Înmuiați un prosop în amestec și ștergeți ușor zonele afectate pentru a obține un efect imediat de alinare. Alternativ, puteți amesteca uleiurile esențiale cu un ulei de bază, cum ar fi uleiul de migdale, și aplicați-l în zona unde aveți urticaria.

6. Rețetă pentru tratarea sinusurilor inflamate

Aveți nevoie de:

Ulei esențial de eucalipt,

Ulei esențial de chiparos,

Ulei esențial de Tea Tree.

Aceasta este o altă rețetă bună pentru a vă ajuta să luptați împotriva sinusurilor congestionate care vă împiedică să respirați, vă dau dureri de cap și vă… înnebunesc. Uleiul de eucalipt și uleiul de Tea tree au efecte antiinflamatorii puternice în cazul problemelor sistemului respirator, în timp ce uleiul de chiparos ajută la scăderea excesului de fluide ale corpului.

Pentru această rețetă, veți putea fie să inhalați aburul făcând o baie de aburi, fie să-l aplicați direct pe piept și la baza gâtului. Dacă inhalați, folosiți 4-5 picături de ulei de eucalipt, 4-5 picături de ulei de Tea Tree și 2-3 picături de ulei de chiparos într-un castron cu apă caldă. Acoperiți-vă capul cu un prosop și inhalați. Asigurați-vă că vă păstrați ochii închiși, deoarece pot deveni foarte iritați chiar și de la cantități mici de uleiuri esențiale.

7. Eliminați rapid senzația de mâncărime

Aveți nevoie de:

Ulei esențial de mentă,

Ulei esential de lavandă,

Ulei de migdale.

Adesea alergiile vă vor provoca mâncărimi chiar și atunci când nu există erupții cutanate vizibile. Din fericire, aceleași uleiuri esențiale care ajută și la ameliorarea altor simptome alergice pot ajuta și în acest caz. Pur și simplu diluați 2-3 picături de ulei esențial de lavandă și 2-3 de mentă în 30 ml de ulei de migdale și masați amestecul ușor pe zonele care încep să vă deranjeze. Cele trei uleiuri vor fi utile atât pentru a ameliora iritația pe care ați produs-o scărpindu-vă, cât și pentru a preveni apariția unor noi erupții cutanate.

Aspecte pro și contra în a folosi uleiuri esențiale pentru tratamentul alergiilor

Aspecte pro

Simplul act de inhalare a uleiurilor esențiale poate produce o mare ușurare. Difuzarea acestora în aer vă poate ajuta să evitați mirosurile neplăcute și problemele cauzate de agenții patogeni nedoriți.

Unele uleiuri esențiale pot fi folosite ca suplimente alimentare și vă pot ajuta să evitați diverse probleme de sănătate.

Aspecte contra

Unele uleiuri sunt cunoscute pentru efectele estrogenice. Prin urmare, ele vor trebui adecvate ca tratament, după situație.

Totodată, există  posibilitatea ca uleiurile esențiale să interacționeze cu medicamentele, în caz că faceți tratament pe bază de medicamente alopate. Este bine totdeauna să consultați un fitoterapeut cu experiență în utilizarea uleiurilor esențiale, în cazul în care utilizați anumite tratamente alopate.