Să începem cu topul celor 12 uleiuri esențiale pentru a ameliora stările de anxietate și depresie.

 

1. Ulei de lavandă

Lavanda este unul dintre cele mai comune uleiuri esențiale folosite pentru tratarea unor probleme precum anxietatea și depresia, datorită interacțiunii sinergice a celor peste 150 de componente diferite ce interacționează între ele. Când folosiți uleiul de lavandă prin inhalare, lavanda modifică undele cerebrale rapide (aceasta fiind o componentă a apariției anxietății) și le scade frecvența, ajutându-vă să vă relaxați.

Puteți folosi uleiul esențial de lavandă ca să dormiți mai bine, difuzându-l în aer, masând 1-2 picături pe tălpi înainte de a vă culca, sau adăugând 1-2 picături pe pernă.

Când cumpărați acest ulei esențial, asigurați-vă că nu faceți compromisuri cu calitatea – există o mulțime de uleiuri artificiale pe piață, deci aveți grijă să nu le cumpărați.

2. Geranium

Aroma florală a uleiului de geranium este plăcută tuturor. Acest ulei esențial ajută organismul să-și echilibreze nivelurile hormonale și vă conferă un sentiment profund de relaxare. Dacă vă simțiți blocați într-un ciclu nesfârșit de depresie, de anxietate, de prea multă muncă și stres, și nu știți ce să mai faceți, uleiul de geranium vă ajută să eliminați eventualele disconforturi, datorită faptului că stimulează sistemului limfatic.

 

3. Muțețelul roman

Mirosul mușețelului roman este foarte distins și variază de la ușor dulce la o fructat. Acest ulei este folosit de mai bine de 2000 de ani în tratamentul mai multor boli, inclusiv contra vărsăturilor, insomniei, stărilor de neliniște și deficitului de atenție (ADHD). Mușețelul roman generează în primul rând un efect calmant pentru cei care îl folosesc. Chiar dacă, probabil, nu va produce o rezolvare permanentă în ceea ce privește anxietatea și depresia, uleiul de mușețel poate ajuta într-o mulțime de probleme asociate acestor probleme emoționale.

 

4. Salvia

Uleiul de salvie este unul dintre cele mai bune remedii pentru tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi anxietatea și depresia. Deși este adevărat că folosirea acestui ulei nu va rezulta într-o vindecare miraculoasă, va spori cu siguranță efectul tratamentului pe care îl faceți, și vă va ajuta să treceți cu ușurință peste episoadele nedorite de teamă, de suferință și de anxietate.

 

5. Bergamota

Bergamota este de un imens ajutor în eliminarea sentimentelor autodistructive care pot duce nu numai la depresie, ci și la anxietate, insomnie și schimbări bruște ale dispoziției. Parfumul fructat al uleiului de bergamotă readuce hipotalamusul la o stare mai liniștită, de homeostazie, ceea ce ulterior induce starea de calm celor care suferă de anxietate, stres sau depresie. În plus, acest ulei canalizează energia nervoasă departe de comportamentele neproductive și dependente, ajutându-vă să redescoperiți starea stenică de spontaneitate și optimism. Pur și simplu,  uleiul de bergamotă vă ajută să vă relaxați și să vă „eliberați”. Puteți masa acest ulei esențial pe tălpi și pe ceafă.

 

6. Iasomia

Impactul calmant al iasomiei poate fi comparat cu valiumul, calmând sistemul nervos și inducând un sentiment de relaxare. Iasomia ajută la creșterea activității GABA în creier, ceea ce ajută la reglarea emoțiilor negative, precum depresia și anxietatea.

 

7. Lemnul de santal

Lemnul de santal are un parfum dulce, foarte aromat, ceea ce vă poate ajuta să deveniți mai puțin anxioși. În plus, aroma lui este de mare ajutor pentru pacienții care suferă de insomnie și alte tulburări de somn, deoarece îmbunătățește calitatea generală a somnului.

8. Măghiran dulce

Uleiul de măghiran dulce ajută la reglarea circulației sângelui și induce o stare de relaxare. La fel ca și alte uleiuri esențiale, acesta vă va ajuta să vă bucurați de un somn profund și odihnitor. Puteți să folosiți acest ulei împreună cu alte uleiuri esențiale, cum ar fi lavanda, bergamota și mușețelul, pentru a obține un efect mai puternic.

 

9. Ylang ylang

Ylang ylang este o plantă tropicală care crește în Asia. Deși acest ulei vă poate ajuta în a combate stresul, panica și depresia, el este totuși mult mai puțin eficient în comparație cu iasomia. Când utilizați acest ulei esențial, este necesar să vă asigurați că folosiți ulei de calitate superioară – în caz contrar s-ar putea să nu vă confere nici un fel de efecte de alinare. De asemenea, puteți folosi acest ulei împreună cu bergamota pentru a-l face mai plăcut la miros și mai eficient.

 

10. Tămâia

Uleiul de tămâie este cel mai valoros ulei esențial când este vorba să vă ajutați să eliminați complet frica, anxietatea, nervozitatea, tensiunea și stresul.

Acesta este, de asemenea, un ulei esențial excelent pe care îl puteți folosi ca să vă ajutați organismul să mențină echilibrul celular global și să vă susțină structura mentală în timpul perioadelor de anxietate extremă. Doar masați 1-2 picături pe tălpi și pe ceafă, pentru a vă liniști mintea și corpul.

 

11. Lămâia

Uleiul esențial de lămâie este un ulei foarte versatil, care revigorează, stimulează și conferă o stare înălțătoare. El ne dă încredere și un sentiment de siguranță, ameliorează confuzia, îngrijorările și vă ajută să aveți o perspectivă mai clară asupra vieții. Doar adăugați o picătură de ulei într-un flacon cu apă și beți din acesta pe tot parcursul zilei. Notă:

Deși nu este indicat consumul uleiurilor esențiale cu apă, dacă amestecul se realizează cu cantități reduse de ulei esențial și se agită bine înainte de utilizare, pentru a sparge picătura de ulei esențial în multe picături mici, nu vor exista efecte secundare (arderea mucoaselor). Totuși, nu recomandăm aceasta cu orice ulei esențial. Citricele, printre alte puține uleiuri esențiale, constituie o excepție de la regula neamestecării uleiurilor esențiale cu apa.

 

12. Patchouli

Uleiul de patchouli funcționează prin stabilizarea, armonizarea și liniștirea minții. Acest ulei reduce anxietatea și depresia și vă ajută să vă regenerați după stres și după epuizare.

 

4 combinații de uleiuri esențiale pentru anxietate și depresie

 

Nr. 1 – Un amestec pentru relaxare emoțională

Combinația de ulei de tămâie, mușețel, camfor și brad creează un sentiment de calm și bunăstare. Are drept efecte generarea unei  stări inălțătoare, reduce stresul și acționează ca un tonic nervos și regenerator pentru celulele nervoase. Masați acest amestec pe tălpi, pe ceafă, pe piept și la încheieturi, pentru a vă elibera permanent de emoții negative, precum anxietatea și depresia.

 

Nr. 2 – Un amestec foarte bun pentru sistemul respirator

Acest amestec include uleiurile esențiale de eucalipt, lămâie, mentă, Tea Tree și cardamom. Folosind acest amestec vă veți îmbunătăți capacitatea respiratorie și să veți liniști sistemul nervos în timpul unui atac de panică.

 

Nr. 3 – Un amestec pentru bucurie

Acest amestec excelent vă va susține organismul afectat de depresie și anxietate. Ingredientele esențiale ale acestui amestec includ ulei esențial de elemi, mandarine, mirt, lămâie, lavandă, ylang ylang, melissa și lemn de santal.

Aplicați câteva picături din acest amestec în spatele urechilor, pe piept, pe tâmple și pe ceafă, și de asemeni peste sprâncene. Cu ajutorul acestui amestec, vă puteți alina starea neplăcută în câteva minute.

 

4 – Un amestec calmant

Folosiți acest amestec pentru a trăi un sentiment de bunăstare și pozitivitate. Ingredientele esentiale ale acestui amestec includ uleiul de lavandă, mușețel, măghiran dulce, lemn de santal, ylang ylang și vanilie.

Utilizați 5 picături din acest amestec în cada cu apă fierbinte, și în acest fel vă veți relaxa deopotrivă mintea și corpul. De asemenea, puteți aplica câteva picături din acest amestec pe ceafă sau îl puteți inhala utilizând difuzorul de aromaterapie. În plus, puteți aplica câteva picături pe tălpi, pentru a scăpa de oboseala acumulată în timpul zilei.

 

Topul celor 5 moduri de utilizare a uleiurilor esențiale pentru cea mai bună posibilă ameliorare a anxietății și depresiei

 

Metoda 1 – Difuzare

Adăugați câteva picături din amestecul ales într-un difuzor și difuzați-l în timpul zilei, pentru a vă îmbunătăți starea sau pentru a vă liniști mintea. Utilizați-l seara pentru a vă ajuta să adormiți cu ușurință sau pentru a obține o stare profundă de claritate a minții. Alternativ, picurați doar câteva picături pe pernă, pentru a respira cu ușurință în timpul somnului.

 

Metoda 2 – Inhalare

Puneți 1-2 picături de ulei esențial preferat pe palme și frecați-le apoi pentru a răspândi aroma uleiului. Faceți palmele căuș peste nas și respirați profund și lent de  4-6 ori, pentru a reduce senzația de stres, depresie sau anxietate.

Adăugați 2-4 picături din uleiurile esențiale alese pe o bucată de bumbac și puneți-o într-o pungă pe care o puteți închide etanș, sau luați o sticlă mică cu un amestec de uleiuri esențiale, pe care să le aveți la îndemână și să le folosiți ori de câte ori este necesar.

 

Metoda 3 – Masaj

Adăugați 8-10 picături din amestecul cu uleiurile esențiale preferate la 30 ml de ulei de bază (migdale dulci, sâmburi de strugure sau jojoba sunt toate alegeri bune). Acum aveți pregătit amestecul ideal pentru un masaj înălțător și relaxant.

 

Metoda 4 – Masajul liniștitor

Adăugați 5-10 picături din uleiurile esențiale menționate în acest articol la 2 linguri ulei de bază sau loțiune naturală fără parfum. Masați amestecul pe gât, pe piept, pe picioare, pe încheieturi și după urechi, pentru o stare de liniștire imediată.

 

Metoda 5 – Baie relaxantă

Adăugați 5-10 picături din amestecul ales, în apa din cadă, pentru a atenua sentimentele de stres, anxietate sau depresie. Se diluează uleiurile în 1 lingură de ulei de bază înainte de a le adăuga în cadă, dacă aveți pielea sensibilă. De obicei, este bine să nu adăugați ulei în apa care curge, deoarece acesta s-ar putea să se evapore rapid. Adăugați-le atunci când aveți cada deja plină cu apă.

 

Rețetă cu uleiuri esențiale pentru o baie relaxantă

1 picătură de ulei de lemn de santal

3 picături de ulei de geranium

2 picături de ulei de busuioc

4 picături de ulei de salvie

4 picături de ulei de ylang-ylang

Combinați aceste uleiuri esențiale într-un recipient mic din sticlă. Utilizați un flacon din sticlă închisă la culoare și de asemeni pe care să îl puteți închide etanș, pentru a evita oxidarea. Ori de câte ori este necesar, deschideți sticla și inhalați mirosul, sau adăugați 1-2 picături în palme, frecați-le energic și inhalați vaporii. De asemenea, puteți folosi acest amestec ca ulei de masaj sau îl puteți adăuga la apa din cadă atunci când faceți baie.

 

4 rețete cu uleiuri esențiale, ce au rezultate rapide în tratamentul anxietății și depresiei

 

Rețeta 1 – Ulei de baie

Ingrediente

Ulei esențial de grapefruit – 8 picături

Ulei esențial de măghiran – 2 picături

Ulei esential de lavandă – 8 picaturi

Ulei esențial de mușețel – 1 picătură

Uleiuri esențiale de geraniu – 1 picătură

Ulei de bază (jojoba) – 2 linguri

Se amestecă toate ingredientele și se pun 10 picături în total într-o sticlă închisă la culoare. Închideți bine recipientul și rulați sticla între palme pentru a le amesteca. Păstrați amestecul departe de lumina directă a soarelui.

 

Cum se utilizează acest ulei de baie

Umpleți cada cu apă caldă, apoi picurați aproximativ un sfert din cantitatea totală de amestec preparat în apă. Se amestecă bine cu mâna. Acum relaxați-vă în cadă și lăsați uleiurile esențiale să-și exercite magia!

 

Rețeta 2 – Sare de baie

Ingrediente

Sare Epsom sau sare de mare – 3 cești

Ulei esențial de Bergamotă – 1 picătură

Ulei esențial de Yelang Ylang – 2 picaturi

Ulei esențial de patchouli – 2 picături

Ulei esențial de geraniu – 2 picaturi

Ulei esențial de Neroli – 3 picături

Ulei de bază (jojoba) – 1 lingură

Se amestecă bine toate ingredientele. Puneți sare într-un castron înainte de a adăuga uleiul de bază și amestecul de uleiuri esențiale menționate mai sus. Se amestecă bine cu o lingură. Păstrați amestecul într-un recipient etanș.

 

Cum să utilizați această sare de baie

Umpleți cada cu apă și adăugați ½ până la 1 ceașcă din amestecul preparat. Se amestecă bine pentru a dizolva complet sărurile și apoi nu vă mai rămâne decât să vă relaxați în cadă!

 

Rețeta 3 – Ulei de masaj

Ingrediente

Ulei esențial de portocale – 2 picaturi

Ulei esențial de geraniu – 3 picaturi

Ulei esențial de lavandă – 3 picaturi

Ulei de bază (ulei de migdale dulci) – 20 ml

Se toarnă uleiul de bază într-un recipient închis la culoare și apoi se adaugă 10 picături din amestecul preparat mai sus. Înșurubați bine capacul. Se agită bine sticla înainte de folosire.

 

Rețeta 4 – Odorizant pentru aer

Ingrediente

Ulei esențial de lavandă – 1 picătură

Ulei esențial de bergamotă – 2 picături

Ulei esențial de salvie – 3 picături

Alcool medicinal – 30 ml

Apă distilată – 30 ml

Adăugați toate ingredientele într-o sticlă cu pulverizator. Înșurubați capacul. Se amestecă bine înainte de fiecare pulverizare.

 

Cum se utilizează acest odorizant de aer

Agitați mai întâi sticla pentru a amesteca toate ingredientele. Acum pulverizați prin cameră cu acest amestec ori de câte ori doriți să vă odihniți și să vă relaxați. Nu utilizați mai mult de 20 de pulverizări din acest amestec dacă locuiți într-o locuință mică.

 

Câteva sfaturi generale privind utilizarea acestor uleiuri esențiale contra depresiei și anxietății

 

Dacă faceți un tratament pe bază de medicamente alopate, discutați cu medicul dvs. înainte de a începe utilizarea uleiurilor esențiale.

În cazul uleiurilor esențiale, încercați să identificați cauza suferinței dumneavoastră legată de depresie și anxietate. Dacă aveți probleme cu somnul, utilizați un amestec care vă ajută să dormiți mai bine. Înainte de a decide cu privire la eficacitatea unui amestec, utilizați-l continuu timp de cel puțin 2 săptămâni.

Acordați-vă ceva timp pentru a efectua unele cercetări privind efectele diferitelor uleiuri esențiale și cum ar trebui utilizate contra unor probleme cum ar fi depresia și anxietatea. De exemplu, uleiurile de citrice (lămâia și portocala) vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit, dar acestea nu pot fi foarte utile pe termen lung.

Testați diferite modalități de utilizare a acestor uleiuri. Cea mai bună și cea mai fiabilă metodă este să frecați câteva picături pe tălpi sau pe încheietura mâinilor. Alternativ, puteți pune câteva picături din amestecul ales în apă și să îl utilizați într-un difuzor sau umidificator. Încercați diferite moduri de utilizare a uleiurilor esențiale, pentru a afla ce funcționează cel mai bine pentru dvs.

Purtați cantități mici din aceste uleiuri esențiale la dvs., astfel încât să le puteți utiliza ori de câte ori este necesar.

Dacă doriți cu adevărat să eliminați probleme precum anxietatea și depresia din viața dvs., atunci trebuie să vă gândiți să vă mențineți mediul curat și dieta echilibrată. În timp ce uleiurile esențiale oferă o mare alinare, ele pur și simplu nu pot compensa posibila lipsă de înțelepciune în legătură cu stilul de viață .

Unele uleiuri esențiale sunt suficient de puternice pentru a vă arde epiderma, atunci când sunt utilizate nediluate. În plus, asigurați-vă că nu sunteți alergic la uleiurile esențiale pe care le veți folosi.