Ce este ciuperca de unghii?

De asemenea, cunoscută sub numele de onicomicoză, afecțiunea provocată de ciuperca de unghii este una dintre cele mai frecvente probleme ale picioarelor, care afectează un procent mare din populația planetei. Numele se referă la o boala care afectează unghiile picioarelor, dearece este mult mai răspândită la unghiile de la picioare decât la unghiile de la mâini.

Efectele sunt caracterizate de obicei prin durere, înroșire sau inflamație la nivelul piciorului. Infecția începe ca o ușoară decolorare și se dezvoltă treptat. Pe măsură ce se dezvoltă mai în adâncime, infecția provoacă o decolorare gravă, deoarece unghiile devin mai groase și mai fragile. Cu siguranță nu este o priveliște frumoasă.

Ciuperca de unghii afectează peste 10% din populație, în special oameni mai în vârstă, iar bărbații sunt mai predispuși la aceasta. Din fericire, problema este destul de ușor de abordat chiar și fără tratament. Dar, în primul rând, cum știți cu adevărat că este vorba de ciuperca de unghii și nu de altceva?

Primul lucru: cum arată?

Deși ați putea crede altceva, ciuperca de unghii este o afecțiune foarte comună a unghiilor. Totul începe cu apariția de pete de culoare albă sau galbenă sub unghie și apoi se dezvoltă mai adânc, făcând ca unghiile să se descuameze, se se îngroașe și să se decoloreze. În plus, unghia poate deveni ternă, zdrențuită și fragilă, de culoare închisă sau își poate schimba forma.

Aceasta poate duce la afecțiunea numită onicomicoză, adică unghia începe să se desprindă de carne, ceea ce provoacă un mare disconfort și durere. Dacă această afecțiune este ignorată, se poate ajunge la extinderea ei pe termen nelimitat și poate provoca probleme în alte părți ale degetelor de la picioare. În unele cazuri, infecția revine chiar și după ce ea trecuse, după un tratament.

Simptomele și cauzele de ciupercii la unghii

Îngroșarea și îngălbenirea unghiilor de la picioare sunt un semn clar pentru onicomicoză. Totuși, este posibil să observați și o decolorare cu nuanță neagră, albă sau chiar verde. Unghiile de la picioare devin mai fragile pe măsură ce ciuperca progresează, aceasta însemnând bucăți sau chiar unghii întregi care se rup. Pielea de dedesubt devine dureroasă și inflamată, și cu un miros foarte neplăcut.

Pe scurt, aveți ciupercă la unghii dacă unghiile sunt:

Îngroșate și decolorate

Descuamate, fragile, zdrențuite și sfărâmate

Se închid la culoare și se îngroașă

Se îndepărtează de patul unghiei (carnea de dedesubt)

Dureroase și inflamate

Au miros fetid

 

Cauze:

După cum sugerează și numele, ciuperca de unghii este cauzată de mai multe organisme fungice, cele mai frecvente fiind dermatofitele, drojdiile și mucegaiurile.

Dermatofitele sunt ciupercile responsabile de această afecțiune în țările temperate din vest, în timp ce drojdiile și mucegaiurile sunt mai frecvente în regiunile cu climă caldă și umedă. Aceste organisme se găsesc aproape peste tot.

Deci, probabil cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să ne-o punem ar fi: care sunt factorii care îi fac pe unii oameni mai susceptibili să se procopsească cu ciuperca de unghii decât alții?

Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt: expunerea la umiditate excesivă, un dezechilibru al pH-ului în piele, igienă necorespunzătoare a picioarelor și / sau circulație necorespunzătoare (adesea observată la diabetici sau la fumători). Alți factori pot fi:

 

Transpirați foarte mult

Persoanele care transpira mai mult (mai ales la nivelul picioarelor) prezintă un risc mai mare de a se alege cu ciuperca de unghii. Acest lucru se datorează faptului că drojdiile și mucegaiurile preferă temperaturile mai calde și zonele umede, pe care le oferiți drept mediu de cultură, atunci când transpirați toată ziua în pantofi.

 

Probleme de sănătate

Persoanele cu probleme de circulație, sau diabet prezintă un risc mai mare de a se alege cu ciuperca de unghii. Acest lucru se datorează faptului că aceste afecțiuni duc la temperaturi periferice scăzute ale picioarelor sau la sisteme imunitare slăbite.

 

Mersul desculț

Ciuperca la unghii se poate răspândi prin contact direct, cum ar fi atunci când vă plimbați desculți în locuri publice. Acestea includ piscine, săli de sport, hoteluri, spa-uri, dușuri, printre altele.

 

Când trebuie să realizați un tratament?

De cele mai multe ori, tratamentul nu este întotdeauna necesar pentru ciupercile de unghii – atâta timp cât puteți menține o bună igienă și o îngrijire adecvată a piciorului, problema tinde să dispară singură. Cu toate acestea, există cazuri în care onicomicoza ar putea duce la alte infecții severe, care s-ar putea răspândi în restul corpului.

De asemenea, un caz sever de ciupercă de unghii ar putea deveni foarte dureros și ar putea cauza vătămări permanente ale unghiilor. Având în vedere acest lucru, este clar că obținerea unui tratament (convențional sau alternativ) cât mai curând posibil este cel mai bun lucru pe care îl puteți face.

Primul caz în care ar trebui să cereți un tratament este când deja există o boală cum ar fi diabetul zaharat, piciorul atletului sau în cazul persoanelor cu un sistem imunitar suprimat. Totodată, oricine a încercat să scape de ciuperca de unghii cu remedii de prin casă și a eșuat ar trebui să caute alt tratament.

 

Tratamente convenționale pentru onicomicoză

Din nou, nu toate cazurile de ciuperci la unghii vor necesita tratament. Dar dacă medicul dumneavoastră confirmă că veți avea nevoie de un tratament, iată cum funcționează tratamentele convenționale în ordine.

 

Preparate antifungice orale

Medicul dvs. vă va prescrie un medicament antifungic pe cale orală în funcție de tipul de ciupercă cu care aveți de-a face.

 

Agenți locali

Tratamentul antifungic local este, de asemenea, prescris pentru unele cazuri de ciuperci la unghii. În timp ce tratamentul oral durează aproximativ 3 luni, tratamentele locale trebuie, de obicei, să fie aplicate pentru perioade prelungite, de până la un an. Din păcate, aceste tratamente elimină numai ciuperca și nu rezolvă și cauza.

 

Intervenție chirurgicală

În cazuri extreme, în care tratamentele de mai sus nu funcționează, medicii pot recomanda curățarea chimică sau chirurgicală a unghiilor afectate. Dar să nu vă faceți griji, o nouă unghie va crește în loc, de obicei în decurs de un an.

 

Tratamente naturale pentru ciuperca de unghii

 

1. Zero efecte secundare

Acest lucru trebuie să fie cel mai notabil beneficiu al opțiunii pentru tratamentele naturale, spre deosebire de tratamentul convențional. Aproape toate tratamentele medicale pentru ciuperca la unghii vin cu efecte secundare directe. În cazul medicamentelor antifungice orale, ele prezintă riscul grav de a vă afecta funcția hepatică.

 

2. Tratament real

Agenții terapeutici alopați locali, pe de altă parte, nu promit nici măcar un tratament, ci în unele cazuri doar îmbunătățesc aspectul unghiilor suferinde. Aceasta este o mare pierdere de timp și bani. Este ca și cum spălați paharul numai la exterior și cu toate acestea spuneți despre pahar că este curat.

 

3. Este blând cu bugetul familiei

Tratamentele naturale s-au dovedit mereu a fi alternative mai ieftine. Pentru probleme cum ar fi ciuperca la unghii care necesită perioade lungi de tratament, costul tratamentului convențional vă va lovi greu la buzunar. Cine vrea să ia antifungice costisitoare și apoi să aplice creme costisitoare pentru un an întreg? Tratamentele naturale pot dura la fel de mult, dar cel puțin nu vor costa atât de mult.

 

De ce să folosiți uleiuri esențiale pentru ciuperca la unghii: sunt ele sigure?

Există o mulțime de tratamente medicale pentru a lupta împotriva oricărui tip de ciupercă. Din păcate, toate aceste medicamente vin cu efecte secundare severe cum ar fi reacții alergice, probleme cardiace, leziuni hepatice, tulburări gastrointestinale, etc.

Uleiurile esentiale conțin componentele naturale necesare pentru vindecare de care corpul tău are nevoie pentru a combate ciupercile. Unele uleiuri esențiale, cum ar fi Tea Tree și oregano, au din plin proprietăți antimicrobiene, antifungice și antibacteriene, care elimină drojdiile și organismele dăunătoare din sistemul dumneavoastră, în timp ce altele precum uleiul de lămâie și scorțișoara împiedică orice creștere a ciupercilor.

Alte uleiuri esențiale, cum ar fi tămâia, sunt cunoscute pentru a stimula sistemul imunitar, în timp ce menta va oferi un dublu efect în ceea ce privește ameliorarea disconfortului și eliminarea mirosului neplăcut al picioarelor.

Acestea fiind spuse, iată câteva dintre cele mai bune uleiuri esențiale pe care le puteți utiliza pentru tratarea infecției unghiilor:

 

Cele mai bune 7 uleiuri esențiale pentru vindecarea ciupercii la unghii

 

1. Uleiul de Tea Tree

Uleiul de Tea Tree este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru combaterea acestei ciuperci dăunătoare. Cum se utilizează uleiul de Tea Tree pentru cele mai bune rezultate posibile?

Pentru a începe tratamentul, curățați zona afectată trecând-o cu alcool medicinal și apoi aplicați uleiul de Tea Tree direct pe unghii. Lăsați-le să se absoarbă. După aproximativ 10 minute, curățați unghiile foarte încet folosind o periuță de dinți moale. Urmați această terapie zilnic până când o nouă unghie sănătoasă crește complet. Ulterior, continuați să folosiți uleiul timp de încă 2-3 săptămâni pentru a preveni revenirea ciupercii.

 

2. Uleiul de oregano

Oregano este foarte eficient în eliminarea ciupercilor responsabile de infecțiile unghiilor și picioarelor. Adeseori, doar o cantitate mică de ulei este suficientă pentru a vă ajuta să scapați de toate tipurile de infecții la nivelul unghiilor.

 

3. Uleiul de portocală

Un alt ulei esențial pe care vă recomandăm să-l folosiți împotriva infecției fungice a unghiilor este uleiul de portocale. Puteți combina acest ulei cu ulei de tea tree pentru a crea un amestec foarte eficient, care poate contracara cu ușurință dezvoltarea ciupercilor la unghii.

 

4. Uleiul de lavandă

Calitatea anti-fungică a uleiului esențial de lavandă îl face un remediu eficient pentru tratarea cazurilor ușoare de ciupercă la unghii. Aplicați o cantitate mică de ulei de lavandă pe unghiile infectate înainte de a merge la culcare și lăsați-l pe tot timpul somnului. Pentru a preveni ștergerea accidentală a uleiului, puteți să vă puneți în picioare o pereche de șosete de lână. Trebuie să vă asigurați că șosetele pe care le utilizați nu sunt fabricate din fibre sintetice, deoarece acest lucru va agrava infecția. Recomandarea noastră este să continuați cu acest tratament pentru câteva săptămâni chiar și după ce infecția a dispărut.

 

Cum se utilizează uleiul esențial de lavandă împotriva ciupercii la unghii?

În timp ce lavanda este unul dintre cele mai bune uleiuri împotriva ciupercii la unghii, am recomanda mai degrabă folosirea amestecului de ulei de lavandă și de tea tree decât doar de lavandă, dacă doriți o ameliorare rapidă și durabilă.

Iată un ghid pas cu pas pentru modul de utilizare a combinației de levănțică / tea tree:

Când ciuperca atacă unghia, aceasta se petrece într-o „ascunzătoare” umedă pentru ca ea să poată să crească. Spălați-vă bine mâinile / picioarele și tăiați-vă unghiile cât mai scurte cu marginile rotunjite, pentru a vă asigura că nu se prind în covor sau în haine (sculele metalice utilizate pentru a tăia unghiile infectate trebuie să fie sterilizate și uscate în aer înainte de a folosite, atunci când vă confruntați cu o astfel de problemă).

Spălați cu grijă degetele de la picioare și lăsați-le să se usuce la aer. Puneți una sau două picături de amestec de ulei de tea tree și ulei de lavandă peste unghiile afectate în fiecare seară și dimineață. Repetați procedura de mai sus zilnic timp de cel puțin 4-6 săptămâni.

 

5. Uleiul de cuișoare

Datorită prezenței eugenolului, uleiul esențial de cuișoare este un agent puternic antiseptic și antifungic. În plus, dacă suferiți de dureri din cauza ciupercii la unghii, atunci uleiul de cuișoare este cel mai potrivit.

Iată o rețetă avînd la bază acest ulei esențial, pentru ameliorarea infecției cu ciuperci la unghii:

Ingrediente

Ulei de cocos sau ulei de măsline: 1 linguriță

Ulei de cuișoare: 6-8 picături

Procedură

Se amestecă bine uleiul de cuișoare cu cel de cocos și se folosește amestecul direct pe unghii. În cazul în care pielea din jurul unghiilor este sensibilă sau ruptă, puteți dilua amestecul și mai mult, adică folosiți 2 lingurițe în loc de una. Repetați aceeași procedură de 2-3 ori pe zi.

 

6. Uleiul de scorțișoară

Uleiul de scorțișoară este un alt ulei esențial cu proprietăți antifungice care poate fi utilizat pentru tratamentul ciupercii la unghii.

La fel ca și cuișoarele, scorțișoara este de asemenea bogată în eugenol și, în plus, este extrem de eficientă împotriva candida albicans, care este unul dintre multiplii factori care sunt cauza ciupercii la unghii. Partea cea mai bună cu uleiului esențial de scorțișoară este că îl puteți folosi atât local cât și intern. Iată cum să utilizați ulei esențial de scorțișoară pentru o bună ameliorare, în tratamentul ciupercii la unghii:

Aplicare locală

Pentru început, curățați unghia. Aplicați uleiul esențial de scorțișoară nediluat cu un tampon de bumbac pe unghiile afectate, de cel puțin două ori pe zi. În cazul în care unghiile s-au îngroșat, tăiați-le și piliți-le corespunzător înainte de procedură. Dacă aveți piele sensibilă sau ruptă, este mai bine să diluați uleiul de scorțișoară într-un ulei de bază (4-6 picături la 1 lingură de ulei de bază). Cu toate acestea, dacă puteți suporta uleiului de scorțișoară nediluat, atunci este mai bine să îl utilizați direct fără diluare.

Baie de picioare cu ulei de scorțișoară

Adăugați 1-2 linguri de ulei de scorțișoară într-o baie de picioare cu apă fierbinte și înmuiați picioarele în acest amestec timp de aproximativ douăzeci de minute. Dacă doriți, puteți adăuga și sare Epsom la acest amestec. Repetați aceeași procedură cel puțin o dată pe zi.

Consumul oral – ceai de scorțișoară

Ingrediente

Scorțișoară praf: 1 linguriță (sau 1 bețișor de scorțișoară)

Ceai negru: 1 plic de ceai

Miere (opțional): 1 linguriță

Apă: 1 ceașcă

Preparare

Puneți praful de scorțișoară (sau batonul de scorțișoară) într-o oală și turnați peste ea apă fiartă. Permiteți-i să infuzeze aproximativ 5-7 minute. Adăugați plicul de ceai și lăsați-l să infuzeze timp de 2-3 minute. Puteți adăuga miere la acest amestec, după gust, dacă ceaiul este prea amar. Beți acest ceai de cel puțin 2 ori pe zi.

 

Precauție: Femeile gravide și cele care alăptează ar trebui să evite consumul de scorțișoară.

 

7. Cimbru

Cimbrul a fost folosit din antichitate pentru proprietățile sale antibacteriene. Nu numai că este un anti-fungic puternic, dar componenta primară a cimbrului previne dezvoltarea ciupercii candida, ceea ce în cele din urmă ajută corpul să lupte împotriva ciupercilor unghiilor.

Iată cum se utilizează uleiul esențial de cimbru pentru cea mai bună ameliorare în tratamentul ciupercii la unghii.

Aplicare locală

Puteți folosi uleiul de cimbru direct pe unghii. Uleiul va fi absorbit direct în zona în care este necesar. Dacă unghiile sunt îngroșate, tăiați-le și piliți-le. Acest lucru face ca absorbția să fie mai eficientă. Dacă uleiul irită pielea, luați în considerare diluarea uleiului în uleiuri de bază, cum ar fi cel de măsline, migdale sau floarea-soarelui.

Baie de picioare

Umpleți baia de picioare cu apă călduță și adăugați sare Epsom și 8-10 picături de ulei esențial de cimbru. Înmuiați-vă picioarele timp de aproximativ 20 de minute.

 

2 rețete cu uleiuri esențiale, pentru a vă vindeca de ciuperca la unghii

 

Rețeta 1:

Ingrediente

12 picături ulei esențial de cuișoare

10 picături de ulei esențial de oregano

5 picături ulei esențial de portocale

7 picături ulei esențial de cimbru

3 picături ulei esențial de rozmarin

Ulei de bază la alegere – 60ml

Indicații

Acesta este cel mai eficient amestec potrivit pentru a fi utilizat local pentru orice tip de infecție fungică. Pentru a-l pregăti, amestecați pur și simplu toate ingredientele de mai sus într-un recipient din sticlă. Aplicați doar două până la trei picături din amestecul rezultat pe unghiile infectate de două ori pe zi.

 

Rețeta 2:

Ingrediente

5 picături de ulei esențial de tea tree

3 picături ulei esențial de scorțișoară

Tampoane de bumbac

Indicații

Se amestecă cele 2 uleiuri esențiale și se înmoaie câteva tampoanele de bumbac în amestecul rezultat. Puteți dilua amestecul într-o bucată de ulei de bază dacă aveți piele sensibilă. Odată ce tampoanele de bumbac sunt îmbibate cu uleiuri, curățați unghiile și apoi aplicați bumbacul pe unghiile infectate. Lăsați bumbacul o jumătate de oră pe unghii, înainte de a-l arunca și de a vă spăla picioarele.

 

Câteva sfaturi cu privire la utilizarea uleiurilor esențiale pentru ciuperca la unghii

Folosiți o pipetă pentru a aplica ulei pe unghii și între degetele de la picioare.

Lăsați uleiul să se absoarbă cel puțin 30-45 de minute.

Unele uleiuri esențiale ar putea fi prea puternice pentru persoanele cu piele sensibilă deci, dacă este cazul, diluați uleiul esențial într-un ulei de bază, cum ar fi ulei de măsline sau de migdale, înainte de aplicare.