Sănătatea plămânilor

Sănătatea pulmonară este un subiect la care mulți oameni nu se gândesc în mod normal, dar este foarte important să ai grijă de plămâni. La urma urmei, există un motiv întemeiat pentru care plămânii sunt unul dintre „organele vitale”- dacă nu sunt sănătoși, ar putea reprezenta o amenințare pentru viața ta. Cât poți rezista fără să respiri?

Poate e util să știți că un om respiră de circa 6 milioane de ori pe an. Acest lucru înseamnă că sistemul dvs. respirator este foarte ocupat zi de zi, căci plămânii lucrează 24 de ore din 24, pentru a vă menține în viață și sănătos. Cu un astfel de volum de lucru astronomic, are sens să ai grijă de plămâni cât de bine poți.

Sistemul respirator și modul în care funcționează

Sistemul dvs. respirator este format din trei părți principale:

Căile respiratorii, care includ gura, gâtul, traheea, nasul, sinusurile și tuburile bronșice. Fiecare dintre aceste componente are caracteristici foarte complexe, care joacă un rol specific în respirație. De exemplu, sinusurile dvs. sunt responsabile pentru reglarea umidității și temperaturii aerului inhalat, iar părul din nas acționează ca un sistem de curățare pentru aerul inhalat.

Plămânii si vasele de sânge lucrează împreună pentru a prelua oxigenul inhalat si a-l transmite în sânge. Plămânii dumneavoastră practic împing oxigenul din aerul inhalat în sânge printr-o rețea de vase sanguine cunoscute sub numele de capilare. Aceasta transportă oxigen la fiecare celulă din corpul vostru și apoi celulele schimbă acest oxigen cu dioxidul de carbon, care este împins înapoi prin sânge și expulzat din corp prin aerul expirat.

Există, de asemenea, mușchi și oase importante care fac parte din sistemul respirator. Diafragma dvs. este un perete muscular puternic care vă separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală și vă ajută să inhalați aerul și să vă extindeți plămânii. Coastele sunt oase care au flexibilitate, deoarece acestea se pot mișca ușor, pentru a vă ajuta plămânii să se expansioneze și contracte. 

Sarcina de bază a sistemului respirator este de a prelua aer proaspăt pentru a vă hrăni corpul, și apoi de a elimina gazele reziduale din organismul dumneavoastră. El face acest lucru din nou și din nou, de aproximativ 17000 de ori pe zi! Acest fapt este suficient pentru ca oricine să înțeleagă de ce ar trebui să fim atenți la plămânii noștri!

Sfaturi pentru o sănătate pulmonară optimă

Capacitatea pulmonară va scădea în mod natural pe măsură ce îmbătrâniți, dar există mai multe lucruri pe care le puteți face în fiecare zi pentru a vă îngriji de plămâni și a-i menține sănătoși. Mai jos sunt câteva sfaturi simple, dar extrem de eficiente, pentru a vă asigura o sănătate optimă a plămânilor.

 

1. Nu fumați

Ați auzit probabil acest lucru de nenumărate ori prin intermediul diferitelor programe la televizor. Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, precum și a bolii pulmonare obstructive cronice.

Fumul de țigară conține literalmente sute de substanțe chimice dăunătoare – dintre care multe sunt cancerigene cunoscute – care pot irita plămânii și pot provoca inflamații cronice care blochează căile respiratorii. Acest lucru poate declansa bronșita cronică, producând tusea persistentă, așa numitul „hârcâitul fumătorilor”. Nu numai că fumul de țigară dăunează literalmente țesutului pulmonar, dar adesea acesta este elementul care declanțează formarea celulelor canceroase.

Există, de asemenea, o serie de alte afecțiuni asociate cu fumatul, inclusiv ridurile premature, leucoplazia, artrita, ulcerul peptic, durerea dentară și degradarea danturii, dificultățile gastro-intestinale, insomnia, durerile de cap și bolile cardiace, doar pentru a numi câteva. Îmi dau seama că renunțarea la fumat este mult mai ușor de zis decât de făcut, dar faceți tot ce este posibil, inclusiv utilizați toate ajutoarele naturale și medicinale la dispoziția dumneavoastră, căci la urma urmei, chiar viața dumneavoastră este în joc.

 

2. Antrenați-vă fizic în mod regulat

Plămânii tăi cu siguranță se antrenează regulat de la sine (respirăm tot timpul), dar a face exerciții moderate, și treptat mai intense, va îmbunătăți capacitatea de preluare și eficiența furnizării oxigenului. Acesta este o situație în care nu aveți decât de câștigat, deoarece exercițiul fizic ajută de asemenea în multe alte aspecte ale sănătății dumneavoastră.

 

3. Evitați expunerea la poluarea exterioară sau interioară a aerului

Da, aceasta este o altă sarcină care este mai ușor de spus decât de făcut, dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a atenua gradul de poluare la care vă expuneți. De exemplu, puteți să vă creați zone fără fum și acasă și să evitați să vă expuneți la fumatul pasiv, la care ați putea fi expuși atunci când vă aflați în public.

Acordați atenție alertelor de smog și altor rapoarte oficiale privind calitatea aerului. Testați-vă casa pentru radon, care este un gaz incolor și inodor ce este emis natural de roci și sol. Acest gaz se poate infiltra în case prin pardoseli prost făcute, prin subsol, fisuri în pereți sau prin fundații și alte deschideri.

Azbestul este un alt ucigaș tăcut la care trebuie să fiți atenți. Este un carcinogen invizibil, găsit în multe produsele industriale și comerciale în timpul secolului XX. Expunerea la azbest vă expune la dezvoltarea mezoteliomului – un cancer rar care se dezvoltă în principal în mucoasa plămânilor. Azbestul se găsește în locuri construite înainte de 1980, deci, dacă locuiți într-o casă mai veche, asigurați-vă că ați inspectat-o! Evitați expunerea prelungită la consumabile de curățare și alte produse chimice de uz casnic. În plus, luați în considerare cumpărarea unui aparat de purificare a aerului din interiorul locuinței, care să vă ajute să curățați aerul de diferiți spori, praf și de alte substanțe care plutesc în mod natural în aerul din casă.

 

4. Practicați exerciții de respirație

Respirația profundă este o modalitate excelentă de a „maximiza” oxigenarea sângelui. Doar inhalați lent pe nas până când simțiți că plămânii sunt complet plini, apoi rețineți aerul timp de aproximativ 2 până la 5 secunde. Acum, expirați încet pe gură, urmărind să evacuați cât mai mult aer înainte de a repeta din nou ciclul. Efectuați acest exercițiu timp de aproximativ 3 până la 5 ori, și repetați-l în momente diferite pe parcursul zilei.

 

5. Utilizați uleiuri esențiale pentru a menține sănătatea pulmonară

Utilizarea uleiurilor esențiale este extrem de benefică pentru plămâni. De exemplu, uleiul de eucalipt, care este cel mai frecvent utilizat ulei esențial pentru vindecarea plămânilor, este un antiseptic puternic, expectorant și descongestionant, de care poate beneficia întregul sistem respirator. Puteți face o inhalare foarte eficientă a acestor uleiuri, pentru curățarea și întărirea plămânilor.

Puteți inhala vaporii de bergamotă, rozmarin sau mentă pentru a vă deschide pasajele bronhice și a elimina prezența bacteriilor în plămâni. Fierbeți 2 până la 3 cesti de apă, transferați apa într-un bol de sticlă și adăugați 5 până la 10 picături din unul sau mai multe dintre uleiurile esențiale de mai sus. Puneți un prosop peste cap, aduceți-vă fața aproape de bol (nu prea aproape ca să nu vă ardeți) și apoi începeți să inhalați ușor aburul. Nu uitați să vă închideți ochii, pentru a evita iritarea ochilor. Puteți repeta acest lucru de 3 ori pe săptămână, pentru a vă menține plămânii sănătoși.

 

Ce uleiuri esențiale pot fi folosite pentru întreținerea sau chiar vindecarea plămânilor?

 

Odată inhalate, uleiurile esențiale își răspândesc proprietățile terapeutice în corp, începând cu plămânii înșiși. Unele dintre modalitățile în care uleiurile esențiale susțin sănătatea pulmonară includ lupta împotriva infecțiilor din aer, stimularea sistemului imunitar, deschiderea căilor respiratorii pentru un consum mai mare de oxigen, combaterea alergiilor și multe altele. Ținând cont de aceasta, iată câteva dintre uleiuri esențiale pe care le puteți folosi pentru vindecarea plămânilor și menținerea sănătății lor:

 

1. Ulei esential de eucalipt

Este ingredientul principal al multor medicamente. Cu o aromă puternică, vie și inconfundabilă, uleiul esențial de eucalipt este cel mai bun în ceea ce privește respirația. Acest lucru se datorează faptului că uleiul conține un set unic de compuși care îl fac ideal pentru plămâni. Acestea includ proprietăți antibacteriene, antimicrobiene și antispastice, însă abilitatea neegalată a uleiului de eucalipt de a decongestiona sistemul respirator îl face… rege. Distruge flegma și mucusul de-a lungul căilor respiratorii, ușurează respirația și luptă împotriva oricăror infecții respiratorii. Ca un bonus, uleiul de eucalipt stimulează regenerarea țesutului pulmonar prin stimularea circulației sângelui și a nutrienților.

 

2. Ulei esențial de rozmarin

Unul dintre numeroasele motive pentru care uleiul esențial de rozmarin se constituie într-un element de bază în utilizările casnice, se datorează proprietăților sale antioxidante. Dacă ar exista vreo fântână a tinereții pe undeva, poți să pariezi că rozmarinul ar crește în apropiere. Aceste proprietăți combinate cu cele antiinflamatoare îl fac să restaureze foarte bine orice leziune a plămânilor. Uleiul poate stimula, de asemenea, sistemul imunitar și conține un sedativ ușor care ajută la alergii, dureri în gât și afecțiuni respiratorii.

 

3. Ulei esențial de camfor și cimbru

Iată o combinație care poate ajuta la eliminarea simptomelor date de aproape orice problemă respiratorie. Cercetătorii au descoperit că, atunci când este inhalat, uleiul esential de cimbru are un efect relaxant asupra plămânilor, care facilitează respirația profundă, bogată și liberă. Aceste efecte se combină bine cu cele ale camforulului, pentru a crea un amestec antispastic, antiinflamator, antibacterian și calmant.

 

4. Ulei esențial de piper negru

Am văzut cu toții desene animate în care un norișor de piper îi face pe toți cei din film să strănute. Când este exploatată, puterea uleiului esențial de piper negru este mai mult decât suficientă pentru a elimina o gamă largă de alergii și boli pulmonare specifice. Aceasta includ astmul, sinuzita, bronșita și multe alte probleme.

 

5. Ulei esențial de mentă

Calitățile expectorante ale uleiului esențial de mentă ajuta la tratarea congestiei respiratorii provocată de astm, bronșită, alergii, răceli, gripă etc. Din același motiv, uleiul esențial de mentă este un ingredient esențial în balsamurile de vindecare pulmonară disponibile pe piață. Spre deosebire de medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, uleiul esențial de mentă este complet benefic și nu provoacă nici o problemă sau alte efecte adverse.

 

6. Ulei esential de lavandă

Lavanda este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru a elimina infecția pulmonară. Studiile au demonstrat că lavanda, atunci când este combinată cu eucalipt, poate ucide 70% din bacteriile stafilococice prezente în plămâni.

 

5 amestecuri/rețete eficiente de vindecare pulmonară

 

1. Rețetă contra mucusului în plămâni

Știind ce înseamnă funcțiile plămânilor, ultimul lucru pe care ni-l dorim este ca mucusul sau lichidele să se dezvolte acolo. De obicei, principalele cauze ale mucusului excesiv în plămâni sunt alergenii, poluanții, fumul și bolile pulmonare. Dacă este lăsat necontrolat, mucusul ar putea face respirația imposibilă. În acest caz, cel mai bun ulei esențial pentru aceasta este uleiul esențial de eucalipt. Acest lucru se datorează capacității sale expectorante de neegalat, care îi permite să decongestioneze sistemul respirator. Eucaliptul va „rupe” flegma și mucusul de-a lungul căilor respiratorii, astfel încât să puteți respira mai ușor. Dacă aveți mucus în plămâni, încercați această rețetă:

Ingrediente

12 picături de ulei esențial de eucalipt

8 picături de ulei esențial de rozmarin

10 picături de ulei esențial de mentă

2 linguri unt de shea

2 linguri ulei de nucă de cocos

Indicații

Deasupra unui vas de tip bainmarie (dacă nu aveți așa ceva, deasupra unui vas cu apă fierbinte), topiți într-un bol untul de shea și uleiul de cocos împreună. După ce se topesc, se amestecă în timp ce se răcește și se adaugă uleiurile esențiale. Lăsați-le timp de o oră într-un recipient din sticlă închisă la culoare. Pentru a utiliza amestecul, aplicați un pic pe piept, spate, gât și tălpi pentru a ajuta descongestionarea plămânilor.

 

2. Rețetă contra inflamației plămânilor

In toate afecțiunile pulmonare și tulburările respiratorii diagnosticate în prezent, există un factor unificator care trebuie notat: inflamația. De la răcelile simple simple până la cele mai complexe afecțiuni, cum ar fi pneumonia și cancerul, inflamația straturilor țesutului pulmonar este un factor foarte comun. Pentru a reduce inflamația pulmonară, încercați următorul amestec:

Amestec respirator antiinflamator – ingrediente și ustensile

6 picături de ulei esential de camfor

4 picături uleiul de cimbru

3 picături ulei esențial de rozmarin

Vas de porțelan cu apă fierbinte

Prosop

 

Indicații

Umpleți un vas până la jumătate cu apă fierbinte și puneți-l în fața dvs. Adăugați uleiurile esențiale și amestecați, pentru a le combina. Așezați-vă în fața vasului, înclinați-vă înainte și creați un „cort” peste cap cu prosopul. Rămâneți acolo inhalând profund timp de aproximativ 10 minute; inflamația ar trebui să dispară în curând. Repetați de 3 ori pe zi pentru o terapie eficientă.

 

3. Rețetă pentru emfizem

Emfizemul poate fi descris ca o boală pulmonară progresivă care provoacă dificultăți de respirație datorită supraumplerii sacilor de aer. Aceasta duce la distrugerea țesutului pulmonar care realizează schimbul de gaze. Ca rezultat, expirarea este încetinită, la fel și mișcarea gazelor prin alveole. De aceea, cel mai bun ulei esențial pentru emfizem trebuie să poată stimula circulația sanguină în țesutul plămânilor. În mod natural, uleiul esențial de eucalipt esențial se „mândrește” cu proprietăți puternice de stimulare, care vor funcționa bine pentru necesitățile noastrăe. Piperul negru, de asemenea, este promițător în promovarea fluxului de nutrienți înapoi la plămâni.

Amestec de oxigenare contra emfizemului ingrediente

14 picături de ulei esențial de eucalipt

6 picături de ulei esential de mentă

10 picături de ulei de piper negru

¼ cană ceară de albine

½ cană de ulei de nucă de cocos

Indicații:

Atunci când suferiți de emfizem, micșorarea capacității respiratorii este de așteptat. Pentru a crește nivelul de oxigen din plămâni, veți avea nevoie de o combinație potrivită de uleiuri esențiale. Începeți prin topirea cerii de albine într-un vas din fontă plasat pe un vas cu apă fierbinte (bain-marie), și adăugați uleiul de nucă de cocos. După ce se răcește, se adaugă uleiurile esențiale și se amestecă bine. Acum aveți un unguent care va curăța mucusul și va stimula aportul de oxigen în alveole.

 

4. Rețetă pentru leziuni pulmonare

Privind toate problemele respiratorii de mai sus, este clar că plămânii sunt o țintă enormă pentru o gamă largă de boli. Fie drept urmare a anilor în care ați fumat, fie a unei boli pulmonare, plămânii se pot deteriora ușor – uneori fără posibilitatea de a mai face ceva.

Pentru a vă asigura că orice deteriorare a plămânilor va fi cât mai rapid reversată, nici un alt ulei esențial nu rivalizează cu abilitățile de întinerire a uleiului esențial de rozmarin. Iată cum să-l folosiți:

Ingrediente:

6 picături de ulei esențial de rozmarin

3 picături de ulei esențial de lămâie

2 picături de ulei esențial de lavandă

Difuzor de uleiuri esențiale

Indicații

Tot ce trebuie să faceți este să picurați uleiurile esențiale în aparatul dvs. și să difuzați aceste uleiuri, pe timpul nopții. Uleiurile vor fi răspândite în aer ducând la o inhalare constantă, care va ajuta la repararea plămânilor toată noaptea. Cele mai multe cazuri de leziuni pulmonare sunt progresive, deci asigurați-vă că difuzați amestecul în fiecare noapte pentru beneficii maxime.

 

5. Rețetă pentru sănătatea / vindecarea pulmonară

Acest amestec de uleiuri are o forță suficientă pentru a combate infecțiile și bolile respiratorii.

Ingrediente

4 picături de ulei esențial de eucalipt

7 picături de ulei esențial de Ravintsara

5 picături de ulei esențial de salcie

8 picături de ulei esențial de mentă

5 picături de ulei esențial de lămâie

Indicații

Adăugați 6-8 picături din amestecul de mai sus în difuzorul de uleiuri esențiale. Alternativ, puteți adăuga 5 picături într-un castron cu apă fierbinte și faceți o inhalație. Acest amestec poate ajuta la ameliorarea semnelor și simptomelor de astm și pneumonie.

 

Cum să utilizați uleiurile esențiale cu cea mai bună eficiență posibilă în vindecarea plămânilor?

1. Local

Se diluează amestecul de uleiuri esențial într-un ulei de bază și se aplică pe spate, piept și pe tălpi. Aplicarea în jurul părții interioare a coapsei poate îmbunătăți circulația sângelui în plămâni.

 

2. Inhalații

Pentru rezultate foarte rapide, inhalația este o metodă foarte utilă. Iată cum se face inhalația, fără a utiliza un difuzor ultrasonic:

Adăugați 2-3 cani de apă într-o cratiță sau într-o oală mică. Fierbeți apa.

Adăugați 10 până la 15 picături de ulei esențial de eucalipt, natural, în apa fierbinte și acoperiți cratița cu un capac. Opriți focul.

Puneți oala pe masă, așezați-vă pe scaun în fața ei, și îndoiți-vă capul asupra ei, țineți ochii închiși, cu un prosop care vă acoperă capul: acest lucru vă ajută să vă asigurați că vaporii nu se pierd în aer.

Inspirați vaporii de ulei esențial de eucalipt. Când vaporii sunt în plămâni, țineți-vă respirația timp de câteva secunde și apoi expirați. Faceți acest lucru de cel puțin trei ori pe zi. Dacă este necesar, pot fi adăugate mai multe picături de eucalipt (menta este un înlocuitor bun).

Avertizare

Țineți ochii închiși, pentru a evita arsurile sau iritarea ochilor. Atât uleiul de măghiran cât și de eucalipt sunt puternice. Prin urmare, evitați folosirea ambelor uleiuri împreună.

 

3. Ingerare

Utilizați numai uleiurile esențiale care sunt considerate adecvate pentru o astfel de utilizare, 100% naturale. În plus, înainte de a ingera uleiuri esențiale, consultați întotdeauna un terapeut cu experiență.

 

4. Utilizați-le într-un supozitor

O cale ușoară de a ajunge la plămâni este prin colon. Când utilizați această metodă, substanțele ajung la plămâni în câteva minute. Puneți două până la trei picături dintr-un amestec de uleiuri esențiale adecvate, cu ulei purtător, într-o capsulă (normală, fără eliberare prelungită). Uleiul de ricin este un foarte bun ulei de bază pentru această utilizare, deoarece este foarte lubrifiant.
Raportul ideal între uleiul esențial și uleiul de bază este de 1% până la 2%, ceea ce înseamnă 6 sau 12 picături de ulei esential la 30ml ulei de bază. Dacă intenționați să folosiți supozitorul pentru un copil, utilizați 1% sau mai puțin și încercați mai întâi să vă asigurați că este confortabil pentru dumneavoastră. Dacă uleiul esențial este diluat corespunzător, acesta nu ar trebui să usture.