De secole întregi, uleiurile esențiale au fost utilizate pentru a contracara efectele răcelilor. Aceste extracte naturale provin din diferite părți ale copacilor, din ierburi și plante. Mai precis, producătorii extrag aceste uleiuri din rădăcini, frunze, crenguțe, flori, scoarță și chiar din fructe. Aplicațiile tipice sunt adausul în apa de baie, difuzarea în aer și aplicarea lor pe piele. Proprietățile vindecătoare ale acestor extracte de plante le fac potrivite pentru întărirea sistemului imunitar, astfel încât corpul să poată lupta mai eficient cu infecțiile obișnuite, cum ar fi răcelile.

Mai întâi, ce este o răceală?

O răceală este o infecție ușoară la nivelul nasului, gâtului, sinusurilor și, de asemenea, la nivelul corzilor vocale. Când ești răcit ai o combinație neplăcută de nas care curge și de cap înfundat, care face ca activitățile obișnuite, cum ar fi munca de zi cu zi și studiul, să fie dificil de realizat. Această infecție este numită tipic răceală obișnuită, fiind o infecție respiratorie de sezon. Mulți oameni se infectează cu virusul răcelii în sezonul rece, când cazurile de răceală sunt în creștere.

Ce provoacă răceala?

Există numerose povești în ceea ce privește cauzele răcelii, cum ar fi faptul de a ieși afară cu părul ud, dar datele științifice spun că răceala apare ca rezultat al prezenței virușilor, cel mai obișnuit fiind rhinovirusul. Un fapt interesant este că un om nu poate contracta același virus de două ori, chiar și atunci când reapar episoade severe la intervale scurte de timp. Corpul devine imun la fiecare tulpină de virus cu care intră în contact, dar este sensibil în continuare la alte sute de tulpini de viruși cu care nu s-a confruntat.

Rhinovirusul se răspândește în două feluri; prin contactul cu oamenii infectați, de exemplu, într-un mediu închis cum ar fi liftul, clasa, mijloacele de transport și chiar străzile. A doua cale de a contracta rhinovirusul este prin contactul indirect cu obiectele din mediu, prin care virusul își găsește calea către deschiderile corpului, cum ar fi gura și nasul.

Picăturile de umezeală care poartă cu ele virușii răcelii se neutralizează pe materiale absorbante, cum ar fi țesuturile și țesăturile. Totuși, aceste picături de umezeală rămân intacte pe suprafețe metalice și de sticlă, cum ar fi telefoanele mobile. Așadar, este recomandat să aplicați un dezinfectant cât de des puteți de-a lungul zilei.

Conform Fundației Naționale pentru Somn, oamenii care dorm doar 6 ore sau chiar mai puțin pe noapte prezintă un risc de 4 ori mai mare de a contracta o răceală, după ce au fost expuși la virus direct sau indirect. Un studiu a concluzionat că obiceiurile de zi cu zi au influență asupra sistemului imunitar. Obiceiuri, cum ar fi meniuri sărace, diete epuizante, consumul excesiv de alcool și fumatul, cresc șansele de a contracta o răceală. De asemenea, lipsa de exercițiu fizic crește șansele de îmbolnăvire.

Cât durează o răceală?

Tipic, o răceală trece de la sine după numai câteva zile dacă sistemul imunitar este puternic. Totuși, sunt cazuri când pacienții suferă mai mult de 10 zile. Când se petrece aceasta, pacientul riscă să dezvolte pneumonie, în special dacă sunt și alte probleme de sănătate necunoscute. În timpul răcelii, apar o serie de simptome, cum ar fi congestia, durerea în gât, strănutul, febra, nasul care curge sau este înfundat, răgușeala și indispoziția, adică o stare generală de disconfort și neliniște.

Diferența dintre o răceală și o gripă

Gripa este o infecție virală produsă de virusul gripei, care este un virus respirator, în vreme ce răceala apare printr-o infecție viralp cu adenovirus sau coronavirus. Dacă răceala durează de obicei 7-10 zile, gripa poate să se extindă la 3-4 săptămâni, cu simptome persistente, cum ar fi frisoanele și oboseala prelungită, chiar și după ce gripa a trecut. Copiii pot avea vomă și diaree.

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru răceli

1. Uleiul de mentă

Menta este unul din cele mai cunoscute uleiuri care ajută în răcelile de iarnă, datorită proprietăților sale antivirale și antibacteriene. Acest extract natural are mentolul drept ingredient principal, și acesta contribuie la relaxarea tractului respirator și oprește tusea prin îngroșarea mucusului. Mentolul este compusul principal al acestui ulei și ajută la relaxarea mușchilor obosiți, îndepărtând oboseala care apare de obicei atunci când bolnavul doarme mai mult pe zi. Toate uleiurile esențiale sunt concentrate, așadar, înainte de utilizare trebuie diluate cu un ulei de bază, cum ar fi jojoba sau uleiul de migdale dulci. Fiți atenți și creșteți diluția cel puțin de 2 ori atunci când utilizați menta la bebeluși.

Atunci când folosiți uleiul de mentă pentru a trata efectele răcelii, puteți opta pentru masarea a 2-3 picături de ulei direct pe piept, dar utilizați și un ulei de bază pentru a-l dilua sau puneți câteva picături de ulei de mentă într-un vaporizator care răspândește mentolul și astfel ajută la rezolvarea congestiei pulmonare sau a sinusurilor. Alternativ, încercați să faceți inhalații cu ulei de mentă pus în apă fierbinte. Acoperiți capul aplecat cu un prosop pentru a dirija aburul rezultat. Pentru rezultate mai bune, puteți adăuga și câteva picături de eucalipt și de rozmarin în apa fierbinte.

2. Uleiul hoților

Denumirea (se spune că) vine de la hoții care foloseau acest amestec de uleiuri esențiale în secolul al XV-lea, pentru a-și unge corpul ca să se protejeze de ciuma bubonică atunci când jefuiau cimitirele. Acest amestec conține extracte naturale de scorțișoară, eucalipt, rozmarin, cuișoare și lămâie.

Acest amestec are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiseptice, care-l fac ideal pentru tratarea mai multor infecții, incluzând răceala obișnuită, utilizându-l ca spray pentru durerile din gâtul iritat. Acest ameste de uleiuri esențiale blochează sinteza de proteine la nivelul virusului și, astfel, împiedică răspândirea virusului în corp. Conform unui studiu făcut de Weber State University, uleiul esențial al hoților are o abilitate de a distruge 99% din bacteriile din aer atunci când este folosit într-un vaporizator. Pe lângă faptul că purifică aerul, acest amestec întărește sistemul imunitar și astfel este de ajutor în lupta cu răcelile. Puteți administra acest amestec de uleiuri făcând o gargară în care ați pus și apă și un vârf de linguriță de sare. În felul acesta absorbția la nivelul membranei mucoase a tractului respirator. De asemenea, puteți aplica acest amestec pe piept sau pe spate, pentru tratarea răcelilor obișnuite. Diluați-l cu un ulei de bază potrivit (de migdale sau de măsline) pentru a evita riscul de iritații la nivelul tegumentului. Dacă stați în preajma unor bolnavi, luați și o sticluță cu acest amestec și aplicați-l pe tălpi sau la ceafă, în zona gâtului.

3. Ulei de oregano

Acest extract natural are proprietăți antivirale și face parte din familia mentei, care conține menta, salvia, roinița și cimbrul. Cercetătorii au confirmat eficiența acestui ulei esențial în tratarea răcelilor și virozelor.

Uleiul de oregano ajută la refacerea plămânilor după răceli, prin subțierea mucusului și curățarea căilor respiratorii pentru a restabili respirația normală. Acest ulei are peste 50 de compuși activi care ajută șa întărirea imunității. Este bogat în vitaminele A și C care sunt utile pentru sănătatea aparatului pulmonar. Proprietățile de uscare ale acestui ulei ajută la păstrarea tractului respirator liber de mucus. Puteți utiliza de asemenea uleiul esențial de oregano pentru a trata probleme respiratorii cum ar fi astmul, tusea convulsivă și pneumonia.

4. Ulei de ienupăr

Acest ulei esențial are un miros dulceag, care amintește de mirosul lemnului. Uleiul de ienupăr conține mai mult de 87 de ingrediente active care au proprietăți antibacteriene, antivirale și antimicrobiene, ceea ce-l face ideal pentru vindecarea infecțiilor respiratorii și a durerilor din gât. Acest ulei este faimos pentru tratarea infecțiilor care sunt rezistente la antibiotice. Cei care suferă de bronșită pot consuma ulei de ienupăr cu ajutorul unui difuzor. Se recomandă utilizarea acestui ulei natural în tandem cu eucaliptul pentru a trata răcelile acute. Această formulă este eficientă pentru calmarea inflamației bronșice, fluidificând mucusul astfel încât să poată fi eliminat și reducând reflexul de tuse, fapt care reduce disconfortul aferent răcelilor severe la nivelul pieptului.

Rețete de uleiuri esențiale pentru răceli

Rețete de uleiuri esențiale pentru răceli la bebeluși

Dacă bebelușul este răcit, difuzați uleiurile esențiale într-un vas cu apă clocotită. Încercați frunză de scorțișoară, ghimbir sau cimbru pentru a trata copiii de la 6 luni în sus. Plasați amestecul în imediata apropiere a copilului, astfel încât să poată să-l inhaleze. Aveți grijă să utilizați doar 1-2 picături de uleiuri esențiale și diluați-le în mod potrivit.

Rețete de uleiuri esențiale pentru răceli la copii

Dacă copilul are o congestie pulmonară, puneți câteva picături de ulei de mentă sau eucalipt în apa de baie sau în umidificatorul din camera lui. Alternativ, putți masa uleiul pe zona pieptului, gât și spate. Totdeauna diluați 2-3 picături de uleiuri esențiale într-o linguriță de ulei de bază, cum ar fi uleiul de migdale dulci, înainte de aplicare. De asemenea, testați copilul pentru alergia la uleiul respectiv și, mai mult, nu utilizați uleiurile esențiale pe pielea rănită sau lângă zonele sensibile, cum ar fi ochii și gura.

Rețete de uleiuri esențiale pentru răceli la adulți

Fierbeți apa și puneâi-o într-un vas. Adăugați 4-5 picături de ulei de busuioc sau de eucalipt, mentă sau orice altceva la alegere dintre uleiurile care tratează răcelile. Pentru un amestec decongestiv eficient puneți părți egale de busuioc, mentă și brad argintiu (2 picături din fiecare ulei). Aplecați-vă capul peste vas, acoperindu-l cu un prosop și faceți inhalații câteva minute.

Rețete de uleiuri esențiale pentru răceli la cap

O doză de 500mg de ulei de oregano de două ori pe zi este suficientă pentru tratarea răcelilor la cap. Alternativ, puteți lua 10g de boabe de soc de 2 ori pe zi până la vindecare.