Astmul este o afecțiune cronică a pasajelor respiratorii, ceea ce face ca respirația să fie mai dificilă. Datorită efectelor astmului, pasajele respiratorii se umflă și se congestionează, împiedicând astfel fluxul normal de oxigen către plămâni. Pentru a trăi o viață cât mai optimă și pentru a evita probleme suplimentare grave de sănătate, este important să începeți tratamentul astmului cât mai curând posibil.

 

Care sunt cele mai bune 9 uleiuri esențiale pentru a ameliora astmul

 

1. Impactul anti-inflamator al lavandei asupra astmului

Într-un studiu efectuat în iunie 2014, oamenii de știință au scris despre efectele antiinflamatorii ale uleiului esențial de lavandă asupra pacienților care suferă de astm.

Astmul bronșic se caracterizează prin umflarea bronșică alergică, care diminuează capacitatea pasajelor respiratorii de a transporta aerul înăuntrul și în afara plămânilor. Cercetatorii au examinat impactul antiinflamator al uleiului esențial de lavandă asupra astmului bronșic, indus artificial la șoareci. Aceștia au declanșat astmul la 2 grupe de șoareci și apoi au supus un grup la tratamentul zilnic prin inhalare a uleiului de lavandă, timp de două săptămâni. Șoarecii care au primit tratamentul cu lavandă au prezentat o congestionare mai redusă în pasajele respiratorii. În comparație cu celălalt grup, aceștia au prezentat mai puține celule eozinofile în fluidele și țesuturile plămânilor. În consecință, grupul de șoareci asupra căruia s-a aplicat tratamentul cu ulei de lavandă a avut o cantitate redusă de mucozități în plămâni.

2. Uleiurile esențiale de bergamotă și mușețel roman

Uleiurile esențiale de bergamotă și de mușețel roman sunt antispastice. Aceste uleiuri contracarează contracțiile musculare nedorite, care declanșează constricția pasajelor bronșice la pacienții cu astm bronșic. Natura lor sedativă ajută la reducerea stresului care însoțește o criză de astm. Când se amestecă uleiurile esențiale de bergamotă și de mușețel roman ele funcționează foarte bine. Puteți să amestecați câteva picături din fiecare dintre aceste uleiuri esențiale și să le masați pe spate și pe piept, pentru o alinare eficientă în episoadele ușoare, până la cele extreme, de astm.

 

3. Ulei de Tea Tree

Acest ulei esențial este un expectorant bun care ajută la diminuarea cantității de mucus ce declanșează adesea tusea, și astfel ușurează procesul respirator. Înmuiați un prosop de față curat și foarte subțire în apă caldă și stoarceți-l pentru a elimina apa în exces. Se toarnă câteva picături de ulei de Tea tree pe țesătura caldă și umedă, și se pune peste față. Respirați până când pânza devine rece. Repetați procedura de 2-3 ori pe zi pentru o alinare substanțială.

 

4. Uleiul de eucalipt

Aroma intensă a uleiului de eucalipt elimină substanțele din pasajele blocate ale plămânilor. Efectele uleiului de eucalipt pot fi atribuite eucaliptolului, o substanță chimică care separă mucoasa și flegma, permițând astfel unui pacient astmatic să respire cu ușurință. Adăugați câteva picături de ulei esențial de eucalipt în apă caldă într-un vas mic sau într-un inhalator de aburi. Înclinați-vă capul deasupra vasului cu grijă și respirați aburul (ținând ochii închiși). Acest lucru va lărgi pasajele de aer restricționate, oferindu-vă diminuarea spasmelor pulmonare.

 

5. Uleiul de tămâie

Acest ulei esențial este un expectorant cu caracter antiinflamator. Îndepărtează blocajul din pasajele nazale și din plămâni, ce apare din cauza astmului. Uleiul de tămâie este, de asemenea, un ulei de excepție care luptă împotriva stresului, a anxietății și a tensiunii. Aveți nevoie de un difuzor de aromaterapie pentru a inspira mirosul difuzat în aer. Puteți de asemenea masa acest ulei pe piept, pentru a diminua aceste blocajele.

 

6. Uleiul de mentă

Mentolul din uleiul de mentă este un decongestionant util, care ajută la îmbunătățirea respirației. Acest ulei se dovedește a fi excepțional în diminuarea contracției musculare severe, care poate să apară în sistemul respirator. Efectul antispastic ameliorează tulburările de respirație, care sunt predominante în cazul clienților astmatici. Vaporii de ulei de mentă curăță un nas înfundat în câteva minute. Folosirea acestui ulei reduce, de asemenea, problemele de respirație astmatică și de tuse. Trebuie doar să puneți câteva picături de ulei de mentă pe o bucată de bumbac și să inspirați vaporii timp de aproximativ 10 minute.

7. Uleiul de oregano

Acest ulei esențial are proprietăți anti-bacteriene și anti-fungice. Astmaticii se bucură imediat de ameliorarea problemelor de respirație după inhalarea uleiului esențial de oregano. În mod similar, acest ulei ”ține la distanță” infecțiile sistemului respirator. Pentru a inspira vaporii acestui ulei, preparați un amestec într-o sticlă cu pulverizator, amestecând 25 de picături de ulei de oregano cu 150 ml de apă. Agitați foarte bine înainte de utilizare. De asemenea, puteți adăuga câteva picături de ulei într-un difuzor de aromaterapie.

 

8. Uleiul de cuișoare

Acest ulei este un remediu eficient împotriva astmului. El are proprietăți analgezice, antiinflamatorii și anti-spastice, care desfundă pasajele  respiratorii restricționate și îmbunătățesc respirația la pacienții cu astm bronșic. Pentru a folosi uleiul esențial de cuișoare, difuzați-l într-un difuzor sau vaporizator de aromaterapie timp de aproximativ o jumătate de oră. De asemenea, puteți utiliza acest ulei pentru a masa zona pieptului; totuși, asigurați-vă că ați testat uleiul înainte de a-l folosi direct pe piele. Amintiți-vă să-l diluați cu ulei de migdale dulci sau cu apă, pentru a preveni iritaarea pielii.

 

9. Uleiul de cimbru

Acest ulei esențial este un expectorant extrem de util care vine cu proprietăți anti-bacteriene și antiseptice. Acest ulei este de asemenea excelent pentru întărirea sistemului respirator. În plus, combate răceala, tusea și toate semnele și simptomele legate de astm. Puteți pregăti un ulei de masaj prin combinarea uleiului esențial de cimbru cu cel de bergamotă. Acest ulei de masaj poate fi masat pe piept. De asemenea, puteți utiliza ulei esențial de cimbru în inhalațiile cu abur sau în vaporizator, pentru a ușura respirația și pentru a reduce problemele de respirație.

 

Cele mai bune rețete pe bază de uleiuri esențiale pentru ameliorarea astmului

Înainte de a utiliza uleiuri esențiale pentru tratamentul astmului, se recomandă să faceți mai întâi un test de respirație. Pur și simplu mirosiți uleiul esențial pe care intenționați să-l folosiți, pentru a testa dacă aveți un răspuns alergic la el. În cazul în care există o problemă, nu utilizați acel ulei esențial. Vă prezentăm acum câteva dintre cele mai bune rețete cu uleiuri esențiale, care s-au dovedit eficiente în cazurile de astm:

 

1. Masaj / Inhalare

Ingrediente

6 picături de ulei de lavandă

4 picături de ulei de geraniu

1 picătură de ulei de măghiran

1 picătură de mentă sau ulei de ghimbir

30 grame de ghee

Se amestecă bine componentele. Se masează pe gât și pe piept, după ce ați facut un duș fierbinte, mai ales înainte de a vă culca.

 

2. Aburi de ulei esențial

Ingrediente

1/4 linguriță ulei de eucalipt

3 cești de apă

Fierbeți apa, puneți-o într-un castron suficient de mare, și adăugați uleiurile esențiale. Aplecați-vă fața (cu ochii închiși) peste castron, și acoperiți-vă capul cu un prosop. Inhalați aburul, și din când în când scoateți capul de sub prosop pentru a respira aer curat, după cum este necesar. Frunze de eucalipt, proaspete sau uscate, pot fi puse în apă în locul uleiului esențial pur. Puteți încerca de asemenea, acest tratament cu aburi, cu ulei esențial de lavandă.

 

3. Tratarea aerului, folosind uleiurile esențiale

Utilizarea uleiurilor esențiale cu abilități anti-spasmodice, decongestionante și antihistaminice într-un difuzor cu ultrasunete poate reduce incidentele date de crizele de astm.

Difuzoarele cu ultrasunete sunt utile din două motive:

  1. Ele elimină praful, iritanții, germenii și alți poluanți din aer care sunt predispuși să provoace atacuri de astm.
  2. Uleiurile esențiale se amestecă în mod corespunzător, fără utilizarea căldurii, punându-le astfel în aer într-o formă pe care o puteți inhala cu ușurință.

Printre uleiurile esențiale care funcționează cel mai bine în tratarea aerului, sunt incluse uleiul de Tea Tree, ghimbir, lemn de santal, salvie, geraniu, trandafir, lavandă, mentă, rozmarin, eucalipt, chiparos, niaouli, măghiran, tămâie și mușețel albastru.

Nu folosiți uleiul de eucalipt (în special de unul singur) chiar în timpul crizei de astm. Puteți folosi uleiul de lavandă într-un difuzor chiar și în timpul crizei de astm, deoarece vă ajută să relaxați spasmele de la nivelul plămânilor. Acest lucru ar putea opri atacul direct, sau ar putea diminua amploarea acestuia. În plus, lavanda relaxează mintea, ajutând la atenuarea panicii, atunci când simțiți că nu puteți respira.

 

4. Un amestec unic de lavandă, eucalipt și mentă

În timp ce vă conferă un somn liniștit, uleiul de lavandă are, de asemenea, un mare potențial în a vă elibera tractul respirator. Când este amestecat cu alte două uleiuri esențiale, el ajută ajuta la reducerea atacurilor de astm. Iată cum să utilizați lavanda pentru cea mai bună alinare a astmului:

Ingrediente

Ulei esențial de mentă – 8 picături

Ulei esențial de eucalipt – 20 picături

Ulei esențial de lavandă – 28 picături

Se amestecă aceste trei uleiuri esențiale și se utilizează amestecul într-un difuzor. Datorită capacității sale de a relaxa nervii, puteți folosi uleiul de lavandă pentru a ameliora tusea și a facilita respirația în timpul răcelii sau a gripei. În timp ce acest ulei este popular ca ingredient al majorității amestecurilor de uleiuri esențiale folosite în inhalatoare și vaporizatoare, uleiul de lavandă poate fi și masat direct pe piept.

 

5. Amestec pentru difuzor, contra astmului

Ingrediente

10 picături de chiparos

22 picături Niaouli

22 picături de tămâie

10 picături de mușețel

16 picături de isop

Cum funcționează

Utilizând uleiuri care sunt foarte relaxante și benefice pentru sistemul respirator, acest amestec ușurează respirația și reduce riscul de a face o criză astmatică.

Cum să îl utilizați

Se recomandă să inhalați acest amestec imediat la începutul unui atac, înainte de a folosi inhalatorul. De cele mai multe ori, alinarea va fi atât de substanțială, încât nu veți avea nevoie să utilizați inhalatorul. Iată câteva moduri diferite de utilizare a acestui amestec, pentru o câtmai bună alinare:

 

-Se amestecă toate ingredientele într-o sticlă închisă la culoare de 5 ml  și se utilizează într-un difuzor.

-Se amestecă cantitatea necesară de picături din acest amestec și se păstrează într-un roll-on cu capac, pe care îl puteți purta la dvs. și utiliza după cum este necesar.

-Puneți 3 picături din acest amestec pe o batistă, și inspirați mirosul, atunci când este necesar.

Majoritatea uleiurilor esențiale utilizate în aceste rețete au proprietăți decongestionante și antihistaminice. Menta, ghimbirul și mușețelul german sunt cunoscute pentru a suprima secreția de histamină. Trandafirul, măghiranul și tămâia ajută respirația să devină profundă și permit expansiunea normală a plămânilor. Pentru a combate spasmele bronșice, puteți folosi întotdeauna relaxanții cei mai eficienți: uleiul de măghiran, geranium, trandafir, lavandă și mușețel.

 

Câteva precauții care trebuie urmate când se utilizează uleiuri esențiale

1. Utilizați întotdeauna un ulei de bază

Uleiurile esențiale nu trebuie folosite în formă concentrată (nediluată) direct pe piele. Atunci când sunt utilizate nediluate, pot declanșa erupții cutanate. Se amestecă 1-2 picături de ulei esențial în 1-3 lingurițe de ulei de bază, cum ar fi uleiul de avocado, uleiul de migdale, uleiul de cocos, uleiul de măsline sau orice alt ulei blând și ușor de curățat. Asigurați-vă că amestecați uleiurile esențiale cu uleiuri de bază imediat înainte de a le folosi. Acest lucru vă ajută să evitați râncezirea lor.

 

2. Când le folosiți pentru copii, păstrați întotdeauna aceste uleiuri departe de nasul sau gura lor

Când le testați pentru copii, faceți aceasta mai întâi pe tălpile lor. Acesta este un concept excelent, datorită faptului că oferă o distanță suficientă între pasajele respiratorii și sursa uleiului esențial. Totuși, asigurați-vă că copilul dvs. nu-și duce picioarele la gură, sau că îl curățați cu un tampon îmbibat cu alcool după testare. În plus, asigurați-vă că uleiurile esențiale sunt diluate corespunzător într-un ulei de bază.

 

3. Nu utilizați vaporizatoare în case unde trăiesc persoane cu probleme de respirație

Utilizați cu prudență vaporizatoare în casa în care locuiește un copil sau un adult cu o problemă de respirație. Multe uleiuri esențiale pot irita un sistem respirator slabit.

4. Nu permiteți niciodată unui copil să înghită uleiul esențial

Nu trebuie să lăsați niciodată un copil să mânuiască și nici să înghită nesupravegheat uleiuri esențiale. Este de remarcat faptul că o singură picătură de ulei esențial este echivalentul a 15-40 cești de ceai medicinal sau a 10 lingurițe de tinctură. Cu toate acestea, produsele care au combinația potrivită de uleiuri esențiale și alte plante medicinale sunt considerate sigure.

 

5. Stați departe de uleiurile esențiale dacă sunteți gravidă

Dacă sunteți gravidă, este deosebit de important să evitați uleiurile esențiale care manifestă efecte estrogenice, emenagoge.