Pisici

De ce să nu folosiți uleiuri esențiale pentru pisici?

În general, uleiurile esențiale sunt absorbite în corpul animalelor de companie prin intermediul inhalării sau contactului direct cu pielea, adică prin aplicarea locală. Cantitățile mici de uleiuri esențiale sunt suficient de puternice pentru a avea un impact biologic semnificativ asupra tuturor sistemelor corpului animalului.

Cu toate acestea, pisicile metabolizează substanțele în mod foarte diferit față de restul animalelor. Principalul motiv pentru aceasta este faptul că ficatul pisicii nu conține o anumită enzimă (pentru a fi mai preciși: glucuronil transferază) pentru a descompune anumiți compuși la fel de eficient ca și oamenii sau ca alte animale. Prin urmare, atunci când ficatul de pisică nu poate procesa acești compuși, acesta tinde să îi rețină în sistem și acest lucru poate duce la toxicitate.

Pentru pisici, acest proces se desfășoară într-o perioadă lungă de timp, lent, și poate duce la îmbolnăviri sau chiar mai rău, poate acționa foarte rapid și se poate dovedi fatal. Ideea este să fiți foarte atenți și să evitați utilizarea uleiurilor esențiale pe pisici, dacă nu știți cum să o faceți.

Ce ar trebui să faceți în schimb?

Uleiurile esențiale, aplicate incorect, pot ucide pisicile. După cum s-a menționat mai sus, pisicile nu dispun de un mecanism important de detoxifiere care este prezent la majoritatea mamiferelor. Există vreo opțiune sigură pentru pisici? Din fericire, există și o opțiune mai sigură pe care o recomandăm – folosirea hidrosolurilor.

Pisicile par să se bucure de hidrosoli, care sunt apele extrase în procesul de distilare a uleiurilor esențiale. Hidrosolii au proprietăți puternic antiinflamatorii și antiseptice, datorită nivelurilor ridicate de acizi carboxilici. Ei sunt calmanți și sunt și mai ieftini.

Cum să utilizați hidrosolii pentru pisica dvs.?

Ei bine, pentru a începe, vă rugăm să nu pulverizați pisica pur și simplu cu hidrosoli. Lăsați-o să miroasă mai întâi hidrosolul, și fiți atenți la orice semne de rezistență, deci lăsați pisica să decidă dacă îi place sau nu hidrosolul. Dacă pare să-i placă mirosul, puteți aplica apoi o cantitate mică de hidrosol în palme și îl puteți masa ușor pe blană. Utilizați numai o cantitate mică, deoarece pisicile tind să-și lingă blana.

Unul dintre cei mai utili hidrosoli este apa de hamamelis. Mai mult, puteți amesteca și combina diferiți hidrosoli și îi puteți folosi pentru pisică, pentru aceste tratamente, după cum urmează:

Probleme de piele și de vindecare (hidrosol de mușețel)

Purici (hidrosol de lavandă)

Împrospătare (hidrogol de geranium)

Calmare (hidrosol de neroli sau de lavandă)

Arsuri (hidrosol de lavandă)

Erupții sau iritații (hidrosol din trandafir)

Cum să păstrați hidrosolii și unde puteți să îi cumpărați?

Hidrosolii sunt în mod normal păstrați la frigider. O altă opțiune este păstrarea hidrosolilor în sticle bine închise, departe de căldură și de lumina directă a soarelui.

Când cumpărați hidrosoli, cumpărați-i întotdeauna de la furnizorul dvs. preferat de uleiuri esențiale, dacă este posibil, adică o companie care se ocupă cu uleiuri esențiale de calitate terapeutică, pentru scopuri de aromoterapie. Cele mai multe dintre ele au, de asemenea, și o gamă de hidrosoluri de calitate excelentă. Și asigurați-vă că este un hidrosol autenticși nu vreo versiune sintetică, cum ar fi apa de trandafir.