Autori: S Jayanthi, S Buie, […], and JL Cadet

Marijuana (MJ) este drogul cel mai obișnuit folosit în mod ilicit în USA. Abuzul de MJ este asociat cu disfuncții cognitive și cu o rezistență crescută la fluxul sanguin de la nivelul vascularizării cerebrale. În plus, abuzul de MJ este asociat cu un risc crescut de probleme cardiovasculare potențial serioase. În studiul prezent a fost folosit SELDI-T OF-MS pentru a testa dacă abuzul de MJ ar putea fi asociat cu modificări în nivelul de proteine serice.

Într-adevăr, utilizatorii de MJ au prezentat creșteri semnificative în ceea ce privește trei proteine care au fost identificate ca fiind trei izoforme ale unei polipoproteine (a po) C-III. Imunoprecipitarea folosind un anticorp a poC-III a validat, de asemenea, identificarea proteinelor. Nivelurile crescute de a poC-III induse de consumul de MJ s-ar putea să se datoreze stimulării cronice a receptorilor pentru canabinoizi de la nivelul hepatic (CB1 și/sau CB2) de către ingredientul său activ, delta tetrahidrocanabinol (THC).

Astfel, abuzul cronic de MJ poate provoca o transcripție crescută și/sau translație a a poC-III în ficat cu schimbările corespunzătoare reflectate în plasma acestor pacienți. În orice caz, deoarece a poC-III este un factor de risc cardiovascular, nivelurile crescute ale acestuia observate la utilizatorii de MJ ar putea explica, în parte, anomaliile cardiace și cerebrale raportate la acești pacienți.