Autori: Kirsten R. Muller-Vahl, Udo Schneider, Heidrun Prevedel, Karen Theloe, Hans Kolbe,
Thomas Daldrup, and Hinderk M. Emrich, J C lin P s yc hiatry 2 0 0 3 ;6 4 :4 5 9 -4 6 5
CONTEXT: Studiile preliminare au sugerat că delta-9-tetrahidrocanabinol (THC), ingredientul psihoactiv major al plantei Cannabis sativa L, ar putea fi eficient în tratamentul sindromului Tourette (TS). Acest studiu a fost realizat pentru a investiga pentru prima oară în condiții controlate, pe o lungă perioadă de tratament, dacă THC este eficient și sigur în reducerea ticurilor din TS.

METODĂ: În acest studiu randomizat, dublu orb, cu grup de control placebo, 24 de pacienți cu TS, conform criteriilor DSM-II-R, au fost tratați timp de 6 săptămâni cu până la 10mg/zi THC. Ticurile au fost evaluate în 6 vizite (vizita 1, la început; vizitele 2-4, în timpul perioadei de tratament; vizitele 5-6, după încetarea medicației), utilizând scala TS-CGI, scala STSSS, scala YGTSS, lista TSSL și o scală de evaluare pe bază de înregistrări video.

REZULTATE: 7 pacienți au părăsit studiul sau a trebuit să fie excluși, dar numai unul datorită efectelor secundare. Folosind TS-CGI, STSSS, YGTSS și scala de evaluare video, s-a constatat o diferență semnificativă (p<0,05) sau o tendință spre o diferență semnificativă (p<0,10) între grupurile cu THC și cele cu placebo la vizitele 2,3 și/sau 4. Folosind TSSL la 10 de tratament (între zilele 16 și 41) a fost remarcată o diferență semnificativă (p<0,05) între ambele grupuri. ANOVA a demonstrat, de asemenea, o diferență semnificativă (p=0,037). Nu s-au înregistrat efecte adverse serioase.

CONCLUZIE: Rezultatele studiului oferă dovezi în plus asupra faptului că THC este eficient și sigur în tratamentul ticurilor. Așadar, poate fi emisă ipoteza că sistemul central de receptori canabinoizi ar putea juca un rol în patologia TS.