The Journal of Nutrition Vol. 127 No. 12 December 1997, pp. 2274-2281
Copyright ©1997 by the American Society for Nutritional Sciences

Dale A. Schuschke 
Center for Applied Microcirculatory Research, University of Louisville, Louisville, KY 40292

Cuprul este considerat de mult timp a fi esențial echilibrului cardiovascular. Cu toate acestea,

 

rolul cuproenzimelor în controlul normal al fiziologiei vasculare nu este foarte bine înțeles. Multe dintre studiile asupra sistemului cardiovascular s-au focalizat pe defectele inimii și ale vaselor largi, defecte induse de către deficiența de cupru. Recent, atenția s-a focalizat asupra efectelor deficienței cuprului asupra microcirculației, adică a circulației în vasele sanguine mici care controlează fluxul sanguin, de nutrienți și de reziduuri, precum și asupra rezistenței lor periferice. Astfel de studii au arătat importanța cuprului în mecanismele scurgerilor moleculare, a interacțiunilor dintre globule și endoteliu, precum și a reactivității mușchilor netezi vasculari.

În studiile asupra șoarecilor de laborator deficienți în cupru s-a constatat o mai mare scurgere de proteine din venulele postcapilare, ca răspuns la eliberarea de histamină de către mastocite. Acest efect pare a fi o consecință a creșterii numărului de mastocite și ca atare a cantității disponibile de histamină.

De asemenea, deficiența de cupru cauzează, in vivo, inhibarea trombogenezei, care pare să fie legată de inhibarea aderenței globulelor roșii. Dilatarea arterială a arteriolelor mediată de monoxidul de azot, este de asemenea compromisă în cazul deficienței în cupru. Deficitul funcțional de monoxid de azot poate fi inversat prin adăugarea de CU- Zn-superoxiddismutază (SOD), sugerându-se astfel degradarea monoxidului de azot de către anionul superoxid ca rezultat al lipsei cuprului.

Aceste observații subliniază importanța cuprului în dietă, în ceea ce privește câteva mecanisme de control microvascular care influențează inflamațiile, microhemostaza și reglarea fluxului sanguin.

Aici

aveți link-ul articolului original, în limba engleză.

 

Aici

puteți downloada articolul integral, în limba engleză.