Dr. Mitchell Gaynor

Fondatorul și Președintele societății Gaynor Integrative Oncology

În termeni simpli, cancerul este un grup de celule care nu sunt în stare să moară ca celulele normale. Celulele noastre trec printr-un proces numit apoptoză, care înseamnă moartea celulelor. Acesta este procesul pe care corpul nostru îl folosește pentru a înlătura celulele îmbătrânite care nu mai sunt de folos. Și fără apoptoză, celulele îmbătrânite, care nu sunt într-o stare optimă, nu funcționează ca o celulă nouă. Acest fapt conduce la funcționarea defectuoasă a sistemelor corpului.

S-a dovedit faptul că fitonutrienții, precum cei din extractul de vâsc, redau capacitatea celulelor canceroase de a muri, astfel încât acestea nu continuă să crească necontrolat. Astfel, studiile de laborator au arătat că extractele din vâsc prezintă efecte proapoptotice față de celulele canceroase, cu alte cuvinte promovează moartea acestor celule.

 

 

 

De asemenea, vâscul stimulează sistemul imunitar, un sistem crucial și complex de celule și de organe care sunt necesare pentru lupta contra infecțiilor și bolilor, sistem care este important pentru a evita îmbolnăvirea de cancer. Datorită efectelor sale terapeutice, vâscul a fost catalogat ca un modulator al răspunsului biologic, fapt care se referă la abilitatea sa de a întări răspunsul imunitar al organismului.

Totuși, creșterea necontrolată este doar una din modalitățile de manifestare a celulelor canceroase. Un alt proces numit angiogeneză, care înseamnă creșterea și înzestrarea celulelor cu noi vase de sânge, asigură hrănirea celulelor canceroase. S-a arătat că extractele din vâsc țintesc, de asemenea, celulele canceroase și provoacă moartea lor prin blocarea formării a noi vase de sânge.

 

Pentru a înțelege cum poate să ajute vâscul în tratarea pacienților cu cancer, este necesar să cunoaștem componenții principali ai plantei:

Alcaloizii sunt prezenți în special în plante și în unii fungi. Acestea sunt substanțe pe bază de azot, care sunt regăsite în produse cum ar fi cafeaua și vincristina, care este, de asemenea, un medicament anticancer.

Viscotoxinele sunt proteine mici sintetizate de vâsc, care sunt proapoptotice (încurajează moartea celulară programată) și stimulează imunitatea.

Lectinele produse de vâsc sunt glicoproteine, ceea ce înseamnă ca ele conțin atât zaharuri, cât și proteine. Aceste substanțe pot să se lege de suprafața exterioară a celulelor și să provoace schimbări biochimice la nivelul acestor celule.

Studii asupra folosirii vâscului în tratamentul cancerului

Interesul crescut pentru folosirea extractului din vâsc pentru tratarea cancerului a condus la din ce în ce mai multe studii clinice pe om. Deoarece o analiză statistică comparativă a acestor studii poate fi dificilă datorită metodologiilor variate, cercetătorii au stabilit un criteriu special pe baza căruia să poată includă sau să excludă anumite studii privitoare la eficiența vâscului în tratarea cancerului. După ce au folosit opt baze de date pentru identificarea studiilor clinice în care extractul de vâsc a fost folosit pentru tratarea pacienților bolnavi de cancer, o cercetare efectuată în 2003 a concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru a susține eficiența clinică a extractului de vâsc în tratamentul cancerului.

Unul dintre argumentele critice față de datele cercetate în cadrul acestui studiu a fost că, deși s-a arătat că extractele din vâsc stimulează activitatea factorului de necroză tumorală alfa și a interleukinelor (adică a interleukinelor 1 și 6), care au efecte inhibitoare asupra dezvoltării celulelor canceroase și a metastazelor, totuși, datele provin în marea lor majoritate din studii preclinice și este posibil ca să nu fie vorba de aceleași efecte în cazul pacienților bolnavi de cancer din studiile clinice.

Un alt studiu a examinat 16 bărbați și femei cu cancer la pancreas. Datorită faptului că cancerul la pancreas este rezistent la chimioterapie și la iradiere, este asociat cu o prognoză sumbră. Cancerul pancreatic s-a metastazat la nivelul ganglionilor limfatici sau la nivelul altor organe. Cercetătorii au raportat că administrarea subcutanată a extractului din vâsc nu a modificat rata de creștere a tumorii; totuși, extractul din vâsc a îmbunătățit calitatea vieții pacienților în ultimele luni de viață.

Celulele naturale ucigașe (NK) sunt celule albe care sunt însărcinate să lupte cu celulele străine și cu celulele canceroase. Operațiile chirurgicale majore inhibă activitatea celulelor NK. Suprimarea NK în cazul pacienților bolnavi de cancer poate conduce la răspândirea celulelor tumorale. Într-un studiu clinic, s-a dovedit că administrarea vâscului înainte de operația chirurgicală previne inhibarea activității celulelor NK.

S-a dovedit, de asemenea, că extractul din vâsc are o anumită eficiență în tratarea cancerului superficial al vezicii urinare, neapărând efecte secundare ca în cazul folosirii tratamentului BCG (Bacillus Calmette-Guerin), tratament care este folosit de obicei ca un tratament adjuvant cu efecte secundare serioase. Totuși, acest studiu este la scară redusă și urmărirea îndeaproape a rezultatelor obținute a fost limitată.

În cadrul unui studiu a fost analizată eficiența unui extract din Viscum album pentru a determina dacă a a avut influență pozitivă asupra calității vieții pacienților cu cancer. Cercetătorii au raportat că planta a avut o influență pozitivă asupra somnului, asupra stării de epuizare, asupra depresiei și anxietății; de asemenea, a redus efectele secundare ale chimioterapiei și ale iradierii.

Un panaceu pentru cancer? Să nu ne grăbim

Părerile medicilor despre folosirea vâscului în tratamentul pacienților bolnavi de cancer sunt împărțite. Sunt destule motive pentru aceasta. Extractul de vâsc este folosit drept adjuvant în tratarea cancerului datorită substanțelor anticancerigene pe care le conține. Doctorii antroposofi europeni îl prescriu adesea și pe piață pot fi găsite variate tipuri de extracte din vâsc. Totuși, chiar această variabilitate în prepararea extractului face dificilă interpretarea rezultatelor clinice ale studiilor datorită proporțiilor diferite ale constituenților anticancerigeni, ce diferă de la o firmă producătoare la alta.

Dacă este să luăm în considerare rezultatele studiilor asupra efectelor extractelor de vâsc, acestea sunt controversate deoarece provin din studii cu designuri diferite și cu extracte ce variază în ceea ce privește raportul de substanțe active. Astfel că, în vreme ce majoritatea studiilor nu raportează niciun efect secundar serios, sunt, totuși, unele studii care au raportat efecte adverse, precum reacții locale la locul injecției, șoc anafilactic, insuficiență renală și ulcerații.

Deși unele studii sugerează că vâscul poate încetini sau chiar opri creșterea tumorală și poate crește rata de supraviețuire la bolnavii de cancer, designul majorității acestor studii este nesatisfăcător din punct de vedere medical. Fără o metodologie bine pusă la punct este posibil ca studiile să ofere aparent mai multe rezultate pozitive. Ca urmare a acestui fapt, unii cercetători independenți nu au reușit să confirme eficiența extractului de vâsc în tratamentul cancerului datorită unor dovezi insuficiente.

Între timp, este bine să fie cunoscută una dintre modalitățile cele mai trecute cu vederea, prin care omul își poate păstra starea de sănătate, evitând îmbolnăvirea de cancer; această modalitate constă în ceea ce mănânci. Astfel, datorită faptului că genele pot declanșa sau opri semnalele celulare care conduc la cancer, consumul alimentelor cât mai naturale, precum fitonutrienții (alimente vegetale), ajută la păstrarea unei stări mai bune de sănătate.

De-a lungul ultimilor 30 de ani am studiat mecanismul a sute de nutrienți bioactivi asupra expresiei genelor legate de cancer, precum și proteinele de semnalizare și factorii de transcripție care, de asemenea, au efect asupra acestor gene. Acești nutrienți au efecte puternice asupra inflamațiilor, asupra regularizării hormonale, asupra metabolismului toxinelor, asupra creșterii celulare și angiogenezei – totul la nivelul expresiei genelor. Astfel, în programul nutrițional pe care îl recomand pacienților mei, mă focalizez pe mai multe zone de interes:

–nutrienți care reduc cei trei susținători ai cancerului: AP-1, NF-kappa-B și IGF;

–nutrienți care inhibă principalele enzime care susțin cancerul: tirozin kinaza, m-TOR, akt și COX-2;

–nutrienți care convertesc hormonii care promovează cancerul în hormoni care protejează față de cancer;

–nutrienți care inhibă angiogeneza;

–nutrienți antiinflamatori;

–nutrienți care facilitează apoptoza sau moartea programată a celulelor, proces care nu mai are loc în cazul celulelor canceroase;

–nutrienți pentru detoxifierea corpului de substanțele cancerigene.

Glutationul, glicina, taurina, murele, usturoiul, acizii grași omega-3 și omega-9, produsele din soia fermentată, izohumulone din hamei și fitosterolii sunt doar câțiva dintre nutrienții esențiali pentru prevenirea și chiar tratarea cancerului.

 

/p