Br J Pharmacol 2012 Jun;166(4):1444-60

Angelo A Izzo, Raffaele Capasso, Gabriella Aviello, Francesca Borrelli, Barbara Romano, Fabiana Piscitelli, Laura Gallo, Francesco Capasso, Pierangelo Orlando, Vincenzo Di Marzo

Canabichromenul (CBC) este un fitocanabinoid non-psihotropic major, care inhibă inactivarea endocanabinoidă și activează potențialul de receptor tranzitoriu ankyrin-1 (TRPA-1). Atât endocanabinoizii, cât și TRPA-1 pot modula motilitatea gastro-intestinală. În cazul acestui studiu, a fost investigat efectul CBC asupra motilității intestinale la șoarece și stările fiziologice și patologice.

Inflamația a fost indusă în intestinul subțire al șoarecelui cu ajutorul uleiului de croton. Au fost măsurate nivelurile de endocanabinoizi (anandamidă și 2-arahidonoil glicerol), palmitoiletanolamidă și oleoiletanolamidă prin cromatografie lichidă și spectrometrie de masă, TRPA1 și receptorii pentru canabinoizi au fost analizați prin analiza RT-PCR; tranzitul gastrointestinal superior, propulsia colonică și tranzitul întregului intestin au fost evaluate in vivo; cotractilitatea a fost evaluată in vitro prin stimularea ileumului izolat, într-o baie specială, cu ACh sau cu stimulare în câmp electric (EFS).

Administrarea uleiului de croton a fost asociată cu niveluri scăzute de anandamidă (dar nu și de 2-AG) și de palmitoiletanolamidă, cu creșterea TRPA1 și a receptorilor CB1 și cu diminuarea receptorilor CB2. CBC ex vivo nu a modificat nivelurile de endocanabinoizi, dar a modificat expresia mRNA a TRPA1 și a receptorilor canabinoizi. In vivo, CBC nu a afectat motilitatea în cazul șoarecilor din grupul de control, dar a normalizat hipermotilitatea indusă cu uleiul de croton. In vitro, CBC a redus preferențial contracțiile induse prin EFS versus cele induse prin ACh. Atât in vitro, cât și in vivo, efectul inhibitor al CBC nu a fost modificat de antagoniștii pentru receptorii canabinoizi sau TRPA1. Astfel, CBC reduce selectiv hipermotilitatea indusă prin inflamație in vivo, într-o manieră care nu depinde de receptorii canabinoizi sau de TRPA1.