O problemă care afectează milioane de oameni din întreaga lume este durerea și inflamația musculară. Indiferent dacă motivul este suprasolicitarea, sau dimpotrivă, nefolosirea mușchilor, mulți dintre noi ne confruntăm cu aceasta la un moment dat!

 
Nu contează dacă ești un atlet, un gimnast amator, sau pur și simplu vrei să te plimbi, sau munca ta necesită ridicarea de greutăți, există șansa de a avea parte de dureri musculare și dureri corporale, rigiditate, sau spasme musculare.
 
Aceste simptome sunt prea adesea ignorate și sperăm pur și simplu că durerea va dispare în timp. Din păcate, nu întotdeauna se petrece aceasta, dacă nu se va aborda problema la originea ei.
 
Medicamentele sub forma de creme antiinflamatoare au efect într-o oarecare măsură, dar nu reprezintă o opțiune de tratament pe termen lung. Majoritatea conțin o mulțime de substanțe chimice, potențial nesigure pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră trupească. Cealaltă problemă, privitoare la medicamentele antiinflamatorii, este că puteți deveni cu ușurință dependenți de ele.

Deși există mai multe remedii disponibile pentru ameliorarea durerilor musculare și articulare, uleiurile esențiale au fost folosite din timpuri imemoriale datorită proprietăților lor vindecătoare. Cu aceasta spuse, aveți prezentate în continuare unele dintre cele mai utile uleiuri esentiale pe care le puteti folosi pentru ameliorarea durerilor musculare …
1. Wintergreen
Uleiul esențial de Wintergreen poate fi benefic pentru durerile musculare,  durerile generate de problemele de rinichi, durerile pe fond nervos, datorate artritei, articulațiile pulsante și durerile menstruale. Acesta poate fi aplicat topic, pe piele sau utilizat într-un difuzor. Uleiul esențial de Wintergreen nu este recomandat pentru copii, dacă sunteți însărcinată, sau pentru mamele care alăptează.
2. Tea Tree
Este foarte puțin probabilă apariția de efecte secundare date de utilizarea uleiului esențial de tea-tree; totuși, trebuie prudență atunci când îl folosiți pentru copii sub vârsta de 6 ani. În plus, utilizarea regulată poate predispune la o vulnerabilitate mai mare la sensibilizarea la contact (cu acest ulei esențial).
3. Măghiran
Măghiranul este un ulei esențial care poate fi benefic pentru bronșită, dureri de cap, astm, tuse convulsivă sau orice durere musculară. 
4. Busuioc
Busuiocul are proprietăți antiinflamatorii, anti-bacteriene și antispasmodice. Atunci când este diluat într-un ulei purtător, acesta poate fi aplicat ca ulei de masaj pentru a reduce inflamarea mușchilor. Persoanele cu epilepsie, copii și femeile însărcinate ar trebui să evite utilizarea acestui ulei. De asemenea, poate irita pielea.
5. Menta
Menta este foarte eficientă pentru cei care suferă de spasme musculare și dureri articulare. Deși nu există efecte secundare date de utilizarea uleiului de mentă, există oameni care au raportat probleme minore, precum iritarea ușoară a pielii. De aceea, nu uitați să faceți un plasture de testare înainte de a-l folosi. Poate fi aplicat local sau utilizat într-un difuzor.
6. Spearmint
Uleiul esențial de spearmint poate face minuni pentru cei care suferă de dureri musculare și inflamații. Poate fi folosit topic sau într-un difuzor. Nu există efecte adverse cunoscute ca urmare a utilizării acestui ulei; cu toate acestea, iritarea pielii poate apare atunci când acest ulei este utilizat topic, nediluat, pentru o perioadă prelungită de timp.
7. Iarba Sfântului Ion
Uleiul esențial de Iarba Sfântului Ion s-a dovedit a fi util pentru reducerea inflamațiilor mușchilor, atunci când este diluat într-un ulei purtător și aplicat local. De asemenea, poate fi administrat pe cale orală, cu condiția ca să fie 100% natural. 
8. Helichrysum
Helichrysum este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru reducerea inflamației musculare și a durerii articulare. În plus, acest ulei ajută la vindecarea rănilor sau arsurilor, detoxifică organismul și stimulează sistemul imunitar, inversează semnele de îmbătrânire și luptă împotriva infecțiilor fungice. Helichrysum poate fi utilizat atât local, cât și într-un difuzor.
9. Musetel
Musetelul are proprietăți calmante și relaxante care ajută la scăderea stresului și a anxietății, precum și la îmbunătățirea calității somnului. Efectele adverse posibile pot include dermatită de contact, șoc anafilactic și hipersensibilitate. Puteți să-l difuzați sau să diluați: 3-4 picături într-o lingură de ulei purtător, aplicat pe tâmple și ceafă, fie înainte de a merge la culcare, fie în cazul unei probleme.
10. Scorțișoară
Scorțișoara are capacitatea de a stabiliza nivelul de zahăr din sânge, de a reduce inflamațiile și de a lupta împotriva infecțiilor. Nu există efecte secundare cunoscute în utilizarea scorțișoarei; totuși, poate fi un iritant pentru piele.
11. Chiparos
Chiparosul ușurează durerea musculară, incluzând cea dată de oboseală, spasmele și mușchii dureroși după o sesiune de exerciții intense. Atunci când este utilizat local, penetrează pielea cu ușurință, ceea ce are ca urmare o relaxare imediată și reducerea durerii.
 
Cum să utilizăm uleiurile esențiale pentru tratarea problemelor frecvente date de durerile musculare și articulare?
 
1. Disconfort muscular general
Cele mai utile uleiuri esențiale pentru disconfortul muscular general sunt: ​​wintergreen, măghiran, mentă, urmate de brad, brad alb, vetiver, salvie, rozmarin, lămâie, ghimbir, chiparos, busuioc și roiniță.
 
2. Dureri musculare
Dacă aveți dureri musculare sau disconfort al tendoanelor, sau aveți fibromialgie, următoarele uleiuri esențiale sunt cele mai utile: menta, oregano, maghiran, cuișoare. În afară de aceste uleiuri esențiale, am descoperit că e foarte eficient uleiul esențial de wintergreen, brad alb, cimbru, rozmarin, musetel, levantica și helichrysum.
 
3. Dureri ale mușchilor cardiaci
Da, inima ta este un muschi. Măghiranul și lavanda funcționează cel mai bine pentru mușchiul cardiac, urmat de menta, rozmarin și scorțișoară. Puteți utiliza aceste uleiuri local sau într-un difuzor.
 
4. Leziunile cartilajelor
Măghiranul și wintergreen sunt cele mai utile pentru cartilajele lezate. Lemongrass și menta sunt, de asemenea, opțiuni bune.
 
5. Lipsa de energie musculară
Pentru a energiza mușchii înainte de antrenament, utilizați rozmarinul. Încălzește mușchii și îi ajută să se destindă pentru o eficiență optimă.
 
 6. Crampele musculare
Pot fi determinate de presiunea sanguină ridicată sau lipsa de circulație a sângelui. Crampele pot fi adesea prevenite printr-o hidratare corespunzătoare. Lemongrass, măghiranul și menta sunt cele mai utile uleiuri pentru ameliorarea crampelor musculare, urmate de vetiver, rozmarin, musetel, lavandă, grapefruit, chiparos, Iarba Sfântului Ion și busuioc.
 
7. Oboseala musculară
Lista uleiurilor esentiale pe care le putem recomanda pentru oboseala musculara include: eucalipt, brad alb, menta, măghiran si chiparos. În afară de asta, se cunoaște că cimbrul, rozmarinul, grapefruitul generează rezultate bune.
 
8. Spasme musculare
Chiar dacă spasmele nu sunt, de obicei, dureroase, pot fi ameliorate prin utilizarea de busuioc, mușețel, măghiran, menta, lavandă, chiparos și Iarba Sfântului Ion.
 
9. Întinderi musculare
Stresul din ligamente poate fi tratat cu eucalipt, cuișoare, brad alb, măghiran și lemongrass. Alte uleiuri esentiale care ar putea fi de ajutor sunt vetiver, cimbru, rozmarin, lavandă, helichrysum și ghimbir.
 
10. Tendinită
Măghiranul și lavanda sunt cele mai bune uleiuri esențiale pe care le puteți utiliza pentru umflarea tendoanelor.
 
11. Stresul muscular
Indiferent dacă este cauzat de efortul fizic excesiv sau anxietate, măghiranul este cea mai bună alegere pentru stresul muscular. Helichrysum, lavanda, menta, și mușețelul roman sunt, de asemenea, eficiente.
 
Fă-ți propriile amestecuri de uleiuri esențiale, pentru durerile musculare
Pentru o întindere musculară, amestecați 3 picături de musetel roman și 2 picături de măghiran. Aplicați acest amestec cu o compresă rece.
Pentru dureri musculare, combinați 3 picături de Wintergreen cu 3 picături de lavandă. Aplicați acest amestec utilizând o compresă rece.
Pentru inflamarea mușchilor, utilizați o compresă rece din 3 picături de menta și 3 picături de coada șoricelului.
Pentru a destinde un spasm muscular, amestecați 2 picături de ghimbir, 3 picături de chiparos și 3 picături de măghiran în 3 lingurițe de ulei purtător ales de dvs., cum ar fi uleiul de migdale dulci. Aplicați acest amestec local de două ori pe zi.
Pentru a alina mușchii suprasolicitați, amestecați 3 picături de lemongrass, 3 picături de ghimbir și 3 picături de lavandă cu 3 linguri de ulei purtător. Aplicați acest amestec topic de trei ori pe zi.
Pentru a relaxa mușchii încordați, amestecați 4 picături de lavandă, 4 picături de rozmarin și 2 picături de ghimbir cu 3 lingurițe de ulei de purtător. Utilizați acest amestec topic de două ori pe zi.
Pentru a ușura durerea reumatică, amestecați 3 picături de chiparos, 3 picături de ghimbir și 3 picături de Wintergreen în 3 lingurițe de ulei purtător. Aplicați acest amestec peste zonele afectate până la de trei ori pe zi.
Pentru a spori fluxul de sânge prin mușchii picioarelor, în cazul crampelor, combinați 3 picături de ghimbir, 5 picături de piper negru și 5 picături de scorțișoară în 4 lingurițe de ulei de purtător. Utilizați acest amestec în zonele afectate o dată pe zi.