Modificările legate de sursele de hrană, stil de alimentație, mod de viață, creează combinații de circumstanțe care agravează crizele inflamatorii. Inflamațiile pot cauza o gamă largă de probleme: dureri, migrene, neuropatie, obezitate, ADD/ADHD, infarct, probleme tiroidiene, diabet, boli de inimă, cancer.
 
Cauzele durerilor articulare
Următorul topic: dureri articulare. Acesta este un subiect vast. Problemele sunt cauzate de multe ori de alte condiții de sănătate: nu întotdeauna artrita și osteoartrita sunt singurele probleme care provoacă dureri articulare. V-ați gândit vreodată și la unele dintre celelalte enumerate mai jos?
1. Medicatia

Medicamentele sunt utile pentru a vă „repara”, dar din păcate, pentru unele persoane corpul poate dezvolta un răspuns inflamator, ca reacție severă la medicație: de exemplu ați putea dezvolta erupții pe tot corpul.
2. Guta
Guta este o afecțiune care afectează mai mulți bărbați decât femei. Dacă aveți gută, aveți o inflamație la nivelul articulațiilor. În general, guta se dezvoltă pornind de la articulațiile degetelor mari și se dezvoltă în alte zone, cum ar fi gleznele și genunchii. Mâncarea sănătoasă, exercițiile fizice regulate și evitarea alcoolului reprezintă un bun punct de plecare pentru a evita guta.
3. Lyme
Există anumite specii de căpușe care vă pot infecta cu parazitul care dă boala Lyme. Dacă mușcătura este lăsată nesupravegheată, infecția se poate răspândi în tot organismul în câteva săptămâni. Puteți să aveți febră, dureri de cap sau să începeți să suferiți de dureri articulare.
4. Fibromialgia
Fibromialgia este o problemă foarte frecventă de sănătate la femei comparativ cu bărbații. Nu se știe ce cauzează aceasta, dar se consideră că este un răspuns inflamator la mulți factori, inclusiv la infecții. De asemenea, puteți prezenta oboseală, dureri de cap, anxietate și depresie dacă aveți fibromialgie.
 
După cum s-a menționat în introducere, majoritatea dintre noi ar asocia durerea și inflamația articulațiilor cu afecțiuni precum artrita. Deși acest lucru este adevărat într-o oarecare măsură, inflamația este de fapt efectul secundar temporar al procesului în care sistemul imunitar al corpului caută să vă protejeze de diverși factori.
Exacerbarea răspunsului imunitar generează probleme de sănătate denumite boli autoimune, prin determinarea sistemului de apărare al organismului să streseze și să declanșeze un atac asupra a propriilor țesuturi sănătoase. Iată câteva dintre simptomele care vă ajută să aflați dacă suferiți de dureri articulare și inflamații care au o natură autoimună:
Roșeață în jurul articulației
Umflarea în jurul articulației
Disconfort articular
Rigiditatea articulațiilor
Pierderea mobilității articulației
În majoritatea cazurilor, veți experimenta doar câteva dintre semnele de avertizare de mai sus.
 
Cât de utile sunt uleiurile esențiale în combaterea durerilor și inflamațiilor articulare?
Există mai multe sortimente de uleiuri esențiale care pot fi utilizate pentru ameliorarea semnelor premergătoare dar și simptomelor durerii și inflamației articulare, fiecare având propriile sale beneficii în funcție de componentele sale.
Linaloolul și acetatul de linalil sunt cele două ingrediente analgezice și antiinflamatoare care se găsesc adesea în uleiurile esențiale cele mai folosite pentru a ușura durerea articulară și inflamația. Uleiurile esențiale de bergamotă și levănțică au acetat de linalil în cantități mari, iar peste 200 de forme de plante produc linalool.
Durerea și pierderea mobilității care însoțesc în mod obișnuit artrita pot declanșa depresia. Lavanda, bergamota, lamaia, mușețelul german și musetelul roman lucrează ca antidepresive. În plus, uleiul esențial de vanilie poate ușura stresul, care în cele din urmă ajută la ameliorarea atât a traumelor mentale cât și fizice generate de durerile articulare inflamatorii.
Aromaterapia poate funcționa, de asemenea, ca adjuvant la reabilitarea fizică prin stimularea fluxului sanguin prin articulații, oferind în consecință pacientului o energie și o capacitate crescută de a face față durerii și inflamației. Cu cât utilizați mai des uleiuri esențiale, cu atât sunt mai mari beneficiile pe care le puteți aștepta de la ele.
 
De ce masarea uleiurilor esentiale pe articulatiile inflamate este cel mai eficient mod de a face fata inflamatiei si de a ameliorara durerea articulară?
Având în vedere că uleiurile esențiale pot fi absorbite cu ușurință în piele, este recomandată folosirea lor în masaje. Masajul nu numai că poate ajuta la reducerea durerii, dar și a spasmelor, oboselii și stresului.
Un masaj va stimula fluxul de sânge în zona afectată, ceea ce, în consecință, ajută la îmbunătățirea drenajului limfatic și încălzirea locului masat. Masarea generează încălzire, urmată de vasodilatație, care crește rata de absorbție a uleiului esențial. În plus, permite uleiurilor esențiale să se evapore, facilitând astfel și inhalarea lor.
 
Top 10 cele mai bune uleiuri esentiale pentru dureri articulare si inflamatie
Mușețelul – este recunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii. Vă ajută să atenuați spasmele musculare și durerile articulare inflamatorii.
Măghiranul – are proprietăți sedative. Acest ulei esențial ajută la atenuarea spasmelor musculare și a disconfortului pe care îl suferă un pacient în cazul unor probleme de sănătate precum artrita.
Lavanda – este printre cele mai renumite uleiuri esențiale utilizate pentru ameliorarea durerii, precum și pentru somn și relaxare. Are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și sedative care ajută la atenuarea spasmelor musculare și stresului.
Eucaliptul – are proprietăți analgezice și antiinflamatorii. Acest ulei este ideal pentru ameliorarea durerii musculare.
Menta – este probabil singurul ulei esențial pe care îl puteți folosi chiar și singur pentru ameliorarea durerii articulare.
Rozmarinul – are proprietăți analgezice și antispastice și este cunoscut pentru capacitatea sa de a ameliora durerea.
Cimbrul – are proprietăți antispastice foarte eficiente, care pot ameliora substanțial durerea și inflamația articulațiilor.
Iarba sfântului Ion – oferă calmare și reconfortare datorită proprietăților sale anti-spastice și anti-inflamatorii excepționale.
Cuișoare – bine cunoscut ca anestezic, oferă o ușurare instantanee a durerilor acute, cum ar fi durerile de dinți. Printre efectele cele mai benefice se numără capacitatea sa de sedare a nervilor, și implicit de scădere a disconfortului.
Wintergreen – are proprietăți antispastice. În plus, ameliorează durerile implicate în afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita.
 
4 Rețete cu uleiuri esențial pentru reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerilor articulare
 
1. Amestec de baie, pentru dureri articulare, cu uleiuri esențiale
ingrediente:
1-2 cești de săruri de baie
5 picături de rozmarin
3 picaturi de chiparos
4 picături de lavandă
6 picături de Wintergreen
Instrucțiuni:
Creați un amestec de săruri de baie prin amestecarea direct în cada de baie de bicarbonat de sodiu și de sare Epsom în porții egale. Dacă aveți și sare de mare, o puteți adăuga suplimentar.
Adăugați uleiurile esențiale imediat după umplerea căzii de baie cu apă caldă și apoi savurați (prin îmbăiere, desigur) această apă timp de aproximativ 20 de minute.
 
2. O reteta de uleiuri esentiale pentru masajul incalzitor al articulatiilor dureroase
ingrediente:
30ml de ulei purtător la alegere (migdale, jojoba)
2 picături de ulei esențial de piper negru (opțional)
3 picături de ulei esențial de ghimbir
4 picături de ulei esențial de cuișoare
3 picături de ulei esențial de rozmarin
5 picaturi de măghiran
3 picături de bergamotă
Instrucțiuni:
Combinați toate aceste uleiuri într-o sticlă de sticlă și masați zilnic articulațiile dureroase.
Nu folosiți piper negru în cazurile de artrită inflamatorie, datorită faptului că acest ulei încălzește țesuturile. Acest lucru ar putea agrava inflamația.
 
3. Amestec de uleiuri esențial pentru articulații inflamate, dureroase
ingrediente:
2 picături de mentă
2 picături de lamaie
5 picaturi de eucalipt
5 picături de rozmarin
6 picături de lavandă
30ml de ulei purtător (ulei de susan)
Instrucțiuni:
Se adaugă toate uleiurile într-o sticlă de sticlă și se amestecă bine. Masați 8-10 picături din acest amestec pe locul articulației dureroase de două ori pe zi, timp de cinci zile pentru reducerea semnificativă a inflamației articulare.
 
4. Amestec de uleiuri esențiale cu efect antiinflamator
Ingrediente:
30 ml ulei de struguri
4 picături de ienupăr
4 picături de geranium
5 picături de mușețel german
3 picături de cimbru
2 picături de tămâie
Instrucțiuni:
Adăugați toate uleiurile esențiale într-o sticlă de sticlă și adăugați uleiul purtător; amestecați bine. Masați ușor aplicând câteva picături din acest amestec pe zona inflamată. Alternativ, puteți realiza masaje corporale folosind acest amestec, realizat însă doar cu uleiuri esențiale naturale.