Durerile de cap, incluzându-le pe cele cauzate de stress și tensiuni fizice, sunt destul de obișnuite. Deoarece cauzele declanșatoare ale unor astfel de dureri de cap pot varia, persoanele care suferă de ele încearcă permanent remedii după remedii. Din fericire, există câteva remedii simple care vă pot ajuta să scăpați de disconfortul cauzat de aceste dureri de cap. 
 
Un remediu rapid pentru durerile de cap provocate de tensiuni (psihice și fizice)
Aplicați 2 picături de ulei esențial de mentă și 3 de lavandă pe un ghemotoc de bumbac sau pe o batistă, și inhalați lent și profund. După o pauză scurtă, puteți relua. Faceți aceasta de cel puțin 2-3 ori pe zi.
Păstrați în apropiere respectivul suport, astfel încât orice curent de aer să vă aducă spre nas mirosul respectiv. Fiind un bun remediu în caz de astfel de urgențe, este bine să păstrați asupra dumneavoastră o sticluță cu un astfel de amestec și să o țineți pe birou. Chiar și dacă rețeta nu va funcționa pentru dumneavoastră, măcar biroul va mirosi permanent foarte bine.
 
Iată lista celor mai simple remedii pe care le puteți utiliza pentru ușurarea rapidă a efectelor neplăcute ale acestor tipuri de dureri de cap, într-un interval scurt de timp.

Rețeta cu uleiuri esențiale – nr.1 – balsam
Acest amestec se poate utiliza pentru masarea tâmplelor și cefei, pentru diminuarea tensiunilor musculare și ușurarea durerii.
Ingrediente
2 picături de ulei de eucalipt 
4 picături de ulei de rozmarin
8 picături de ulei de mentă
2 picături de ulei de lavandă
2 picături de ulei de iasomie (sau absolut, dar 100% natural!)
1/2 linguriță (sau 1 capsulă) vitamina E
2 linguri de ulei de sâmburi de struguri
2 linguri de ceară de albine, rasă
1/2 ceașcă de unt de Shea
 
Instrucțiuni:
Puneți ceara de albine, untul de shea și uleiul din semințe de struguri într-un recipient în bain marie, și încălziți gradat până când toate ingredientele sunt dizolvate. Îndepărtați sursa de căldură (vasul încălzitor), și apoi amestecați vitamina E și uleiurile esențiale, amestecând bine. Turnați amestecul într-un vas (flacon) de sticlă cu capac etanș, și păstrați-l într-un loc întunecos.
 
Rețeta cu uleiuri esențiale – nr.2 – o baie de picioare caldă
Multe dintre durerile de cap cauzate de tensiuni au la origine o circulație anormală a sângelui în creier. Dilatarea vaselor de sânge reglează circulația sanguină, minimizând pentru aceasta mai întâi congestia în alte părți ale corpului. O baie de picioare care va diminua tensiunile și durerea de cap se realizează astfel:
Fierbeți apă, și păstrați o cantitate de rezervă, pentru a reumple baia în caz că se răcește. Umpleți vasul destinat băii cu apă călduță, în proporție de 60%.
Adăugați câte o picătură de ulei esențial de rozmarin, mentă și ghimbir (împreună, sau separat), și urmăriți să fie cât mai bine dispersate în apă. 
Stând așezați pe un scaun, introduceți picioarele în bazin, până la glezne. Păstrați apa caldă la îndemână, pentru a reâncălzi baia la nevoie.
O idee bună este aceea de a introduce puțin nisip în baie: în acest fel vă veți putea face un automasaj ușor la tălpi.
 
Rețeta cu uleiuri esențiale – nr.3 – utilizarea sării Epsom
Aceste componente se vor adăuga în cada de baie, în timpul efectuării unei băi calde.
Ingrediente:
3 cești de sare Epsom
1/2 ceașcă bicarbonat de sodiu
Puteți utiliza unul sau mai multe dintre următoarele uleiuri esențiale, într-un amestec precum cel de mai jos:
1 picătură de ulei esențial de iasomie
2 picături de ulei esențial de rozmarin
2 picături de ulei esențial de lavandă
6 picături de ulei esențial de mentă
1 picătură de ulei esențial de Tulsi
4 picături de ulei esențial de Melissa
Instrucțiuni:
Amestecați bicarbonatul de sodiu cu sarea Epsom într-un bol, cu o lingură de metal. Adăugați uleiurile esențiale alese și amestecați bine. Stocați amestecul într-o sticlă închisă la culoare. Utilizați la fiecare baie doar câte o ceașcă din acest mix, amestecat în apa de baie.