Tradiția ayurvedică recunoaște canabisul ca fiind o plantă medicinală. Totuși, această plantă este recomandată doar în doze mici și, totdeauna, în combinație cu alte plante mai sattvice, folosite pentru a contrabalansa efectele tamasice ale canabisului.

Alakananda Ma, doctor în Ayurveda, vorbește despre canabis ca fiind un „relaxant muscular, euforizant și analgezic”. Ea afirmă că, deși canabisul este binecunoscut în India ca o plantă sacră a lui Shiva, el are un impact fizic, emoțional și spiritual semnificativ. Astfel, canabisul a fost și este folosit de secole de către călugării indieni, fiind asociat cu posturi și austerități severe. Totuși, scos din contextul cultural specific menționat și introdus în viața omului obișnuit, canabisul a devenit problematic.

Neohippies și spiritualiștii new age invocă adesea folosirea canabisului ca fiind un instrument străvechi și, așadar, legitimat, pe calea iluminării. Totuși, ceea ce lipsește în acest caz este contextul ceremonial potrivit și obiceiurile sattvice din viața de zi cu zi, care însoțeau practicile călugărilor din trecut. Inhalarea rituală a fumului produs dintr-o plantă sacră, cu ocazia unor momente rare, favorabile, este foarte diferită de țigările fumate zilnic sau de ritualurile „bong” superficiale.

Canabisul este folosit în mod obișnuit pentru automedicație. Astfel, oamenii fumează diferite sortimente pentru diferite probleme: Tipul vata fumează canabis pentru a se calma; tipul pitta fumează canabis pentru a se mai îmbuna și pentru a-și mai domoli mânia și încăpățânarea; tipul kapha fumează canabis pentru a-și suprima tristețea profund înrădăcinată.

Alakananda Ma descrie stările care apar gradat prin utilizarea canabisului, arătând cum trece prin gunas și cum acționează ca un „euforizant pe termen scurt și ca un depresiv pe termen lung”: „În faza inițială de euforie, este activată sattva guna. Apoi, când apar chicotelile, predomină rajas. În final, efectul pe termen lung este acela al lui tamas, conducând la o stare greoaie și încețoșată a minții. În această ceață mentală, presupusele inspirații primite sub impactul psihedelic moderat al canabisului nu pot fi integrate constructiv sub nicio formă”.

Astfel, folosirea zilnică a canabisului devine o crimă împotriva înțelepciunii, în care omul știe că ceva este rău, dar totuși face acel lucru. Din această perspectivă, Ayurveda ne prezintă consecințele negative ale folosirii canabisului: „Canabisul este o toxină pentru ficat. Un efect fizic important al canabisului este hepatita subclinică, o stare în care ficatul este în congestie cronică, rezultând iritabilitate, depresie, vindecarea dificilă a rănilor, senzații de arsură, mâncărimi, alergii și îngălbenirea albului ochilor”.

Dr. John Douillard este de acord că marijuana este un drog tamasic care poate afecta negativ memoria. Astfel, canabisul provoacă dependență și o stare de greutate mentală și poate conduce la o tulburare cognitivă permanentă dacă este folosit în exces. Efectele tamasice ale canabisului pot face mintea greoaie, făcându-l pe om dependent de canabis, oferindu-i doar iluzia unui progres spiritual real. În opinia acestui doctor, iluzia progresului spiritual real este cel mai periculos lucru. Astfel, efectele negative asupra sănătății sunt relativ minore în comparație cu disperarea profundă care însoțește confuzia spirituală. Indiferent de extazul pe care îl poate trăi cineva făcnd yoga sub influența canabisului sau fumând înainte de meditație, această plantă reprezintă în ultimă instanță un văl în plus, așezat între mintea umană și conștiința divină. Mai mult decât atât, canabisul îți dă senzația efemeră că ai atins o stare de sattva, când de fapt îți lasă mintea și corpul bălăcindu-se în tamas.

Scopul practicii spirituale este de a deveni ferm stabilit în unitatea conștiinței. Sclipiri temporare ale acestei beatitudini pot servi ca motivație pe cale, dar nu trebuie să fie confundate cu atingerea scopului. Din păcate, multe dintre experiențele posibile prin folosirea canabisului îl poartă pe respectivul om un pas înainte și apoi doi pași înapoi.

De asemenea, proprietatea canabisului de a reduce durerile poate fi în detrimentul creșterii emoționale și dezvoltării spirituale. În Ayurveda se spune că durerea este vizavi de fericire și rostul durerii este de a ne atrage atenția astfel încât să putem trece prin experiența durerii și să experimentăm un aspect mai profund, mult mai real al sinelui și să lăsăm astfel să se manifeste o versiune mult mai iubitoare și mai puternică a noastră. Din această perspectivă, experimentarea durerii este esențială pentru creșterea noastră emoțională și spirituală. Odată ce ai suprimat durerea, ai suprimat și posibilitatea maturizării mentale și emoționale. În plus, ca o confirmare a celor spuse până acum, conform societății alcoolicilor anonimi, maturizarea emoțională se oprește la vârsta la care omul începe să bea sau să consume droguri. Astfel, folosirea regulată a canabisului poate să oprească în mod clar dezvoltarea personală.

Din perspectiva medicinei Ayurveda, canabisul se regăsește în peste 80 de formule tradiționale Ayurvedice, câteva dintre ele fiind disponibile în farmaciile din India de astăzi. Planta este eficientă în cazul durerilor, problemelor digestive, dizenteriei, problemelor sexuale, având și alte utilizări medicale cunoscute în medicina străveche ayurvedică.

Calitățile inerente plantei, care sunt răspunzătoare pentru acțiunile ei în corp, includ: încălzirea (ushna), uscarea (ruksha), astringent (kshaya, datorită gustului amărui). Pătrunde repede țesuturile (tikshna) și are calitatea de a fi ușor (laghu).

-Căldura crește abilitatea digestivă și relaxează țesuturile pentru a înlătura durerea și anxietatea. Dar căldura poate de asemenea să creeze probleme ale sângelui și ficatului în cazul utilizării pe termen lung, probleme observate de asemenea la nivelul pielii și al integrității țesutului conjunctiv.

-Calitățile de Uscat și Astringent pot fi binefăcătoare pentru glaucom, umflături și simptomele diabetului, dar pot provoca și constipație și deshidratarea pielii (precum și a altor organe).

-Calitățile de Uscat, Fierbinte și Pătrunzător au un impact negativ pe termen lung asupra țesutului reproducător (shukra dhatu) și asupra vitalității (ojas), reducând în special nivelul de energie, abilitatea de vindecare și forța reproducătoare. Flosirea excesivă poate conduce la țesuturi uscate, slabe și fragile, care nu mai sunt capabile să-și exercite funcțiile.

-Calitatea de a păstra (grahi) este cea care ajută corpul să păstreze hrana și să crească procesele de asimilație. Această calitate sporește performanța sexuală la bărbați, prin întârzierea orgasmului, dar, în același timp, canabisul crește conștiența și interesul sexual. Probabil că acest efect complex asupra sexualității se datorează altei calități care încurajează curgerea potrivită a lichidelor în corp (atisara).

Se remarcă și calitățile de „beție” (madam) și de distorsiune a percepțiilor senzoriale (moham).

De asemenea, canabisul sporește acțiunile plantelor împreună cu care este utilizat.

O Materia Medica indiană, publicată în 1941, avertizează asupra efectelor utilizării canabisului pe termen lung. Astfel, se precizează că aceasta va conduce la indigestie, debilizarea țesuturilor, melancolie și impotență. În doze mari, produce mai întâi exaltare mentală, intoxicare, un sentiment de dedublare a conștiinței și, în final, pierderea memoriei, melancolie etc. (THE INDIAN MATERIA MEDICA WITH AYURVEDIC, UNANI-Tibbi, Siddha, allopathic, homeopathic, naturopathic & HOME REMEDIES. 1941. R.N. Chopra)

Efecte nedorite întâlnite în cazul utilizării canabisului includ probleme datorate devitalizării sângelui precum și a altor țesuturi de către căldura pătrunzătoare, cu efect de uscare, și de instabilitatea inerentă a plantei. Simptomele includ: piele înroșită și uscată, probleme cutanate (sau o sensibilitate cronică sau temporară la agenții iritanți), vene varicoase, vânătăi care apar ușor și o piele subțire. La nivel mental, sensibilitatea exagerată la stimuli, iritabilitatea și încăpățânarea care o însoțesc indică afectarea lui Rasa Dhatu (limfa). Pe de altă parte, memoria și puterea de concentrare sunt victime binecunoscute în cazul utilizării canabisului pe termen lung. Somnul și problemele digestive pot fi rezolvate bine cu ajutorul canabisului, dar, de asemenea, pot fi și exacerbate. Simptomele apar relativ repede și sunt reversibile prin folosirea corectă și cu ajutorul altor plante, al dietei și al stilului de viață care pot echilibra calitățile canabisului. Implicațiile pe termen lung diferă în funcție de constituția indivizilor. Multe dintre aceste simptome sunt agravate prin fumat, deoarece calitățile fumului sunt încălzirea, pătrunderea, uscarea etc. Formele de administrare orală a canabisului sunt o alegere mai puțin dăunătoare. Totuși, chiar și atunci când este folosit în scopuri recreaționale sau spirituale (mai degrabă decât medicale), canabisul se recomandă să fie consumat cu alte plante sau alimente pentru a-l face mai asimilabil și mai puțin dăunător corpului. Folosirea exagerată va agrava în special vata și pitta dosha. Atunci când nu este folosit corect, canabisul sporește tamas (iluzia și letargia) și rajas (supraactivitatea) și încețoșează mintea. Persoanele cu probleme mentale sau cu o istorie de probleme mentale în familie trebuie să aibă mare grijă în ceea ce privește folosirea canabisului.

Glosar de termeni ayurvedici

 

Doshas și Gunas

Conform medicinei Ayurveda, forța vitală care este răspunzătoare de buna funcționare a organismului se manifestă în trei forme funadamentale sau doshas: vata, pitta și kapha. Fiecare om are prezente aceste doshas, dar într-o proporție diferită. Fiecare dosha are caracteristicile sale proprii, este constituită din două din cele cinci elemente (pământ, apă, foc, aer și spațiu sau eter) și controlează funcții specifice ale corpului. Este esențial un echilibru al acestor manifestări ale forței vitale pentru a avea o stare de sănătate. O stare de dezechilibru pronunțat al acestor doshas conduce la o stare de perturbare momentană a sănătății sau chiar de boală.

Vata dosha este alcătuită din elementele spațiu și aer și controlează circulația, bătăile inimii, respirația, eliminarea și mintea. Persoanele la care predomină vata dosha sunt mai subțiri, se mișcă și gândesc repede și nu agrează vremea rece și uscată. Sunt de obicei îngrijorați, nu dorm prea bine, și sunt predispuși la probleme cardiace, artrită reumatoidă și probleme cutanate. Când sunt în dezechilibru, pot simți teamă sau anxietate. În stare de echilibru sunt foarte creativi.

Pitta dosha este alcătuită din elementele foc și apă și controlează hormonii, metabolismul și sistemul digestiv. Persoanele la care predomină pitta dosha au o constituție medie, un apetit crescut, pot avea păr roșcat și pistrui, nu agreează vremea caldă și preferă băuturile și hrana rece. Sunt cunoscuți ca fiind perfecționiști. Dezechilibrul lui pitta dosha poate să provoace mânie și o tendință critică. Aceste persoane în cazul cărora predomină pitta dosha sunt predispuse la hipertensiune și la probleme digestive. În stare de echilibru sunt persoane puternice, care-și asumă riscuri, și curajoase.

Kapha dosha este alcătuită din elementele apă și pământ și controlează creșterea și sistemul imunitar; păstrează țesuturile corpului în stare de sănătate, ajută la vindecarea rănilor, ajută la repararea celulelor și echilibrează vata și pitta. Persoanele de tip kapha au o constituție solidă, sunt metodice și puternice. Au firele de păr groase, o piele catifelată și somnul zgomotos. Persoanele în cazul cărora predomină kapha dosha sunt predispuse la stări de lăcomie, cancer, diabet, probleme respiratorii și obezitate. În stare de echilibru, ele au o energie mare și pozitivă și o minte calmă.

Starea mentală a unei persoane poate fi marcată mai mult sau mai puțin de una din cele trei calități sau gunas: sattva, rajas și tamas. Astfel, guna predominantă predispune la o anumită perspectivă asupra lumii.

Sattva guna înseamnă puritate, echilibru și armonie. Persoana care are o stare mentală marcată mai mult de multă sattva guna este calmă, bună, atentă, luminoasă și împăcată.

Rajas guna predominantă la nivel mental face ca persoana respectivă să fie înclinată spre averi materiale și spre controlul oamenilor. Aceste persoane sunt foarte active, pline de energie și voință.

Tamas guna predominantă la nivel mental face ca persoana respectivă să fie leneșă și indulgentă în tot felul de excese, amăgită și ignorantă, putându-se comporta autodistructiv.