Efectele Propolisului Verde Brazilian asupra infecției cu helicobacter pylori. Un studiu clinic pilot

Authors LG Vaz Coelho, EM Ferreira Bastos, CC Resende, CM Paula E Silva,

BS Fernandes Sanches, FJ de Castro, LD Moretzsohn, WL Dos

Santos Vieira, and OR Trindade.

Link Helicobacter. 2007; 12: 572. [MEDLINE Citation]

Research

Institute

Instituto Alfa de Gastroenterologia, Hospital das Clínicas,

Universidade Fedral de Minas Gerais, Belo Horizonte, Minas

Gerais, Brazil. lcoelho@gold.com.br.

Rezumat

Studiile recente in vitro sugerează că Propolisul și unii dintre componenții săi fenolici sunt în stare să inhibe creșterea helicobacter pylori.

Scop: de a evalua efectul Propolisului Verde Brazilian asupra indivizilor infectați cu H. pylori.

Pacienți și Metode: 18 (11 femei și 7 bărbați, vârsta medie 47 de ani) participanți au fost incluși. Înainte de tratament, toți participanții au fost supuși gastroscopiei și infecția cu H. pylori a fost confirmată prin histologie, testul ureazei și prin testul (13)C respirator cu uree (UBT). Participanții cu UBT care au avut o valoare delta peste linia de bază mai mare ca 4 la 1000 au fost considerați pozitivi pentru infecția cu H. pylori. au fost administrate 20 de picături dintr-un extract alcoolic din Propolis Verde Brazilian de trei ori pe zi, timp de 7 zile. Evaluarea clinică și UBT au fost realizate la 1-3 zile și la 40 de zile după sfârșitul tratamentului pentru a evalua supresia sau, respectiv, eradicarea H. pylori.

Rezultate: Toți participanții au luat toată medicația și au luat parte la studiu. 83% din subiecți nu au reușit să suprime sau să înlăture H. pylori. Doi participanți au atins suprimarea parțială după tratament, dar s-au vădit pozitivi din nou la UBT realizat la 40 de zile după tratament. Un alt participant s-a vădit negativ la UBT la  40 de zile după tratament, neconfirmat de un al doilea UBT realizat la 100 de zile după tratament.

Concluzii: Propolisul Verde Brazilian folosit în doze uzuale a prezentat un efect minim asupra infecției H. pylori. Sunt necesare studii pe scară largă, cu o durată mai mare, cu doze mai mari și cu diferite frecvențe de administrare a extractului de Propolis pentru a defini rolul său în tratamentul împotriva H. pylori.