Propolisul în tratamentele pentru infecția orală. Efectele antimicrobiene ale hidroxidului de calciu, clorhexidinei și propolisului asupra Enterococcus faecalis și Candida albicans

Authors Jeison B. Carbajal Mejía*

Link

Journal of Investigative and Clinical Dentistry

Early View (Online Version of Record published before inclusion in

an issue), Article first published online: 4 APR 2013

Research Institute

Department of Endodontics, Faculty of Dentistry, Daniel Alcides

Carrión National University, Pasco, Peru

Rezumat

Scop: să se evalueze eficiența hidroxidului de calciu (Ca[OH]2), a gelului de clorhexidină (CHX) 2% și a propolisului împotriva E. faecalis și Candida albicans, folosind modele de dentină infectată la două adâncimi diferite (100 și 200 micrometri) după 14 zile de aplicare.

Metode:Un total de 120 de rădăcini de dinți monoradiculari extrași au fost preparate chimio-mecanic și sterilizate. 60 de rădpcini au fost infectate cu E. faecalis și restul de 60 de rădăcini au fost infectate cu C. albicans. Fiecare grup a fost împărțit în patru subgrupuri (n=15) pentru a aplica medicamente pe canal, anume o soluție salină (controlul negativ), hidroxid de calciu, CHX și propolis, timp de 14 zile. Au fost colectate probe de dentină și au fost cultivate. Au fost înregistrate unitățile formatoare de colonii (c.f.u). Analiza statistică a fost făcută folosind testul Kruskal-Wallis, urmat de testul comparațiilor multiple Dunn/Bonferroni (P<0,05).

Rezultate: Toate substanțele experimentale au redus semnificativ E. faecalis c.f.u. Nu s-a constatat nicio diferență semnificativă între CHX și propolis în reducerea E. faecalis c.f.u. la 100 și 200 micrometri. Doar CHX a avut o eficiență antifungică semnificativă din punct de vedere statistic în cazul grupului C. albicans la cele două adâncimi testate. CHX a fost medicamentul cel mai puternic împotriva ambelor infecții, cu E. faecalis și cu C. albicans și hidroxidul de calciu a fost cel mai slab.

Concluzie: Atât CHX, cât și propolisul au fost cele mai eficiente împotriva E. Faecalis, în vreme ce numai CHX a avut activitatea antifungică cea mai ridicată asupra C. albicans la nivelul dentinei din dinții extrași.