Uleiuri esențiale pentru a ameliora cazurile de acnee

Așa cum ați observat, focarele de acnee nu există doar la adolescenți. Acneea (enervantă problemă!) poate apărea la orice vârstă și din mai multe motive. Alimentația pe care o aveți, hormonii, nivelurile de stres și genele familiei ar putea fi toate și fiecare în parte cauza principală a acestei probleme a pielii. Detalii, cum ar fi spălarea prea frecventă a feței sau curățarea pielii cu agenți prea puternici, ar putea cauza și acestea acnee. În plus, dacă faceți uz de loțiuni de față chimice dure, scrub și creme pentru a elimina acneea, este posibil ca să o înrăutățiți.

Când vine vorba de tratarea acneei, uleiurile esențiale constituie o alternativă extrem de eficientă, prin comparație cu utilizarea substanțelor chimice puternice, prezente în multe creme anti-acnee și medicamente. Indiferent dacă este utilizată în aplicații diluate sau nu, aplicarea locală a uleiurilor esențiale poate atenua cazurile ușoare sau moderate de acnee. Aplicarea locală a câtorva uleiuri esențiale specifice ar putea oferi, de asemenea, o primă apărare împotriva bacteriilor care cauzează acneea. Există de asemenea o serie de uleiuri, care se constituie în metode naturale de protejare a pielii, și care ajută la deschiderea porilor pielii, astfel încât reziduurile care cauzează acnee să nu poată provoca inflamații.

Care sunt cele mai bune uleiuri esențiale contra acneei?

Uleiurile esențiale care sunt utile în tratamentul acneei pot fi împărțite în trei categorii: notele de vârf, notele de mijloc și notele de bază.

 

1. Note de vârf:

Notele de vârf sunt mirosurile care se evaporă cel mai rapid și astfel sunt primele pe care le detectezi. Aromele lor sunt, în general, de fructe, florale, ușoare și înălțătoare. În această categorie:

Ulei esențial de tea tree

Ulei esențial de lămâie

Ulei esențial de grapefruit

Ulei esențial de salvie

 

2. Notele de mijloc:

Parfumul acestor uleiuri esențiale nu se evaporă la fel de repede ca notele de vârf. Acestea sunt pe bază de plante, picante și echilibrate. Din această categorie:

Ulei esențial de geranium

Ulei esențial de lavandă

 

3. Notele de bază:

Notele de bază sunt cele care se evaporă cel mai lent și, prin urmare, ultimele pe care le detectați ca miros. Ca aromă sunt mai grele și ”lemnoase”. Următoarele trei uleiuri esențiale pot fi incluse în categoria notelor de bază:

Ulei esențial de lemn de santal

Ulei esențial de Ylang Ylang

Ulei esențial de imortele

 

Cum se utilizează uleiurile esențiale pentru tratamentul acneei?

Primul pas, când alegeți să utilizați uleiurile esențiale pentru gestionarea erupțiilor cutanate, este efectuarea unui test de alergie cu fiecare dintre cele mai importante uleiuri pe care doriți să le utilizați. Pentru a face acest lucru, aplicați uleiul esențial care a fost diluat cu un ulei de bază în jurul zonei interioare a cotului, bandajați și așteptați o zi pentru a vedea dacă apar simptome de mâncărime sau umflături. Dacă există semne nefavorabile, nu folosiți acel ulei esențial.

 

Al doilea pas este crearea unui amestec de uleiuri esențiale pe care îl veți folosi pentru tratarea acneei. Un amestec de 20 de picături de ulei esențial de lavandă, 30 de picături de ulei esențial de lămâie și 30 de picături de ulei esențial de tea tree poate fi păstrat într-o sticlă închisă la culoare. Mai departe, în acest articol, vom face referire la acest amestec ca „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” în rețetele de tratament pentru acnee.

 

Topul celor mai cunoscute 25 de rețete pe bază de uleiuri esențiale contra acneei

 

1. Gel pentru remedierea acneei, dovedit eficient din punct de vedere medical

Cercetările efectuate asupra uleiului de tea tree au demonstrat că gelul (5%) de tea tree este util în tratamentul cazurilor ușoare până la cele moderate de acnee. Acest gel de 5% poate fi preparat prin amestecarea a 5 ml de ulei de tea tree cu 95 ml de gel natural de Aloe Vera.

 

2. Loțiune de curățare a feței

Ingrediente necesare:

50 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”

60 ml sau ¼ ceașcă uleiul de jojoba

60 ml sau ¼ ceașcă gel natural Aloe Vera

240 ml sau 1 ceașcă săpun lichid pe bază de ulei de măsline și hidroxid de potasiu (Virgo, Tytan, Coral)

Se amestecă elementele menționate mai sus într-o sticlă cu pompă și se utilizează ca agent de curățare a feței.

 

3. Curățarea feței cu miere

Se amestecă 2 lingurițe de iaurt cu 3 lingurițe de miere și se adaugă 5 picături de „Amestec de uleiuri esențiale contra acneei”. Masați amestecul pe coșuri și clătiți-vă cu apă caldă, după ceva timp.

 

4. Scrub facial cu mac

Ingrediente necesare:

20 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”

125 ml uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de migdale dulci și uleiul de jojoba

250 ml semințe de mac (Puteți utiliza, de asemenea, fulgi fini de ovăz)

Se amestecă toate elementele într-un borcan cu gură largă, cu un capac etanș. Masați ușor amestecul pe față, dar nu în jurul ochilor. Apoi clătiți cu apă caldă.

Sfat: Nu folosiți scrub în cazul în care aveți leziuni inflamate, provocate de acnee.

 

5. Scrub pe bază de plante

Ingrediente necesare:

20 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”

1 linguriță de mirodenii, cum ar fi pulbere de turmeric, scorțișoară

1 lingură de plante uscate, măcinate, cum ar fi lemongrass, petale de flori de trandafir sau flori de lavandă

125 ml uleiuri vegetale, cum ar fi ulei de migdale dulci și ulei de jojoba

250 ml fulgi de ovăz măcinați fin

Se amestecă toate acestea într-un borcan cu gura largă, cu un capac etanș. Masați amestecul pe față, dar nu aproape de zona ochilor. Clătiți cu apă caldă după ceva timp.

Sfat: Nu folosiți scrub dacă aveți leziuni acneice inflamate.

 

6. Scrub cu lapte, pentru față

Ingrediente necesare:

20 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”

125 ml uleiuri vegetale, cum ar fi ulei de migdale dulci și ulei de jojoba

250 ml pulbere de iaurt sau lapte praf

Se amestecă elementele într-un borcan cu un capac etanș. Masați-l ușor pe față, ținându-l departe de zonele delicate cum ar fi ochii, apoi clătiți cu apă caldă.

Sfat: Nu folosiți scrub în cazul în care aveți leziuni inflamate, provocate de acnee.

 

7. Scrub facial cu argilă

Ingrediente necesare:

20 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”

125 ml uleiuri vegetale, cum ar fi ulei de jojoba sau ulei de migdale dulci

250 ml argilă bentonită sau argilă verde (albastră) sau argilă glaciară sau argilă rhassoul

Se amestecă toate elementele într-un borcan cu gură largă și se aplică ușor pe față, departe de zona delicată a ochilor. Apoi clătiți-vă cu apă caldă.

 

8. Scrub facial cu făină

Ingrediente necesare:

20 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”

125 ml uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de jojoba, uleiul de migdale dulci

250 ml făină de migdale sau făină de cereale sau făină de graham

Se amestecă elementele într-un borcan cu gură largă și se masează ușor amestecul pe față, ferind zona ochilor. Apoi clătiți-vă cu apă caldă.

 

9. Mască facială cu argilă

Adăugați la 5 ml de argilă fuller (argilă verde sau bentonită) 3 picături de „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”. Adăugați 1 linguriță de apă și 1 linguriță de miere, înainte de a aplica amestecul pe față. Așteptați să se usuce. Clătiți după cincisprezece minute cu apă caldă.

 

10. Mască pe bază de plante

Ingrediente necesare:

3 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”

1 linguriță de gel natural de Aloe Vera sau apă pură

1 linguriță de plante măcinate sau condimente cum ar fi petale de flori de trandafir, flori de lavandă, praf de scorțișoară, praf de curcuma și lemongrass

1 linguriță de argilă cosmetică (argilă verde, bentonită, argilă rhassoul, argilă glaciară)

Se amestecă toate ingredientele pentru a crea o pastă moale. Aplicați această pastă pe față (ferind zona ochilor) și așteptați să se usuce. Clătiți-vă cu apă caldă. Fără efecte secundare, utilizarea acestei rețete vă poate ajuta să scăpați de acnee în doar o săptămână.

 

11. Mască facială cu fructe

Ingrediente necesare:

1 linguriță de piure de papaya, piure de ananas sau suc de lămâie proaspăt sau apă

3 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”

2 lingurițe de argilă cosmetică, cum ar fi argila verde franceză, argila bentonită, argila rhassoul, sau argila glaciară

Se amestecă toate ingredientele pentru a forma o pastă moale. Utilizați această pastă pe față (departe de zona delicată a ochilor) și lăsați-o să se usuce. Clătiți-vă cu apă caldă.

 

12. Tratament facial cu aburi

Adăugați 50 de picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” în 250 ml de apă și utilizați-l în tratamentul cu abur.

 

13. Toner facial

Adăugați 20 de picături de „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” la 100 ml apă distilată și utilizați-l ca toner facial. Agitați bine înainte de utilizare.

 

14. Ulei de masaj facial

Adăugați 20 de picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” la ulei de jojoba, pentru a crea un ulei de masaj facial care are proprietăți de vindecare.

 

15. Ser anti-îmbătrânire

Ingrediente necesare:

1 linguriță de ulei de vitamina E, care este un conservant natural cu calități antioxidante

3 picături de ulei de semințe de morcov

3 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”

30 ml ulei de jojoba

Se amestecă toate ingredientele într-o sticlă închisă la culoare cu dop picurător. Aplicați de două ori pe zi. Acest ser este foarte eficient în tratamentul acneei. De asemenea, este util în îndepărtarea cicatricelor pe care acneea le produce.

 

16. Baie de aromoterapie

Pregătiți-vă o baie relaxantă prin adăugarea a 12 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” în apa caldă din cadă. Acest lucru este deosebit de avantajos pentru cei care au acnee pe spate.

 

17. Gel de baie

Adăugați 125 ml din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” în 250 ml de săpun lichid sau gel de duș natural, pentru a realiza un gel de duș vindecător. Acest gel de duș vindecător vă poate ajuta să obțineți o alinare semnificativă a acneei.

 

18. Sare de baie

Se amestecă 1 cană de bicarbonat de sodiu, 1 cană de sare de mare și 2 căni de sare Epsom. Adăugați în acest amestec 2,5 ml din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” și câteva picături de colorant alimentar (opțional). Adăugați o ceașcă din acest amestec în apă caldă din cadă pentru o baie vindecătoare.

 

19. Bombe de baie

Se amestecă 20 de picături din cu 60 ml de pulbere de hamamelis într-o sticlă cu pulverizator. Se amestecă 1 cană de acid citric, 2 căni de bicarbonat de sodiu, 1 cană de amidon de porumb, 1 cană de sare de mare și 1 lingură de ulei de jojoba într-un castron, în timp ce adăugați amestecul preparat mai devreme. Puneți-l în forme de gheață cuburi și lăsați-l să se usuce peste noapte. Scoateți-l apoi din forma de gheață cuburi și uscați-l încă două zile înainte de utilizare.

 

20. Ceai de baie

Se amestecă 2 cești de plante cum ar fi neem cu 1 ceașcă de sare de mare și 15 picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”. Păstrați amestecul într-un borcan cu capac etanș sau adăugați amestecul în săculeț de ceai de baie din bumbac și păstrați săculeții plini într-un borcan etanș.

 

21. Împachetare corporală

Adăugați în 100 ml de apă sterilizată 20 de picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei”. Sprayați acest amestec pe un prosop. Înfășurați acest prosop în jurul corpului și apoi acoperiți cu o folie de plastic. Relaxați-vă timp de 25 de minute înainte de a vă despacheta.

 

22. Comprese corporale

Adăugați 1 ml (20 picături) din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” în 100 ml de apă caldă, înmuiați prosopul sau buretele de baie în el și ștergeți întregul corp cu acesta după ce ați făcut un duș.

 

23. Ulei de corp

Adăugați 2 ml din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” în 200 ml de ulei de jojoba și utilizați-l ca ulei după duș. Masați-l pe piele după ce v-ați șters; totuși, pielea trebuie să fie suficient de umedă pentru a asigura efectele vindecătoare ale uleiurilor esențiale. Acest ulei poate fi folosit și ca ulei de masaj pentru corp. Nu utilizați acest ulei dacă aveți deja leziuni acneice inflamate.

 

24. Mini tratament contra acneei

Adăugați 1 picătură de „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” la 5 ml de ulei de jojoba și puneți-l în interiorul unei mici sticle care poate fi purtată în geantă sau în buzunar. Cu ajutorul unei rondele de bumbac, utilizați acest ulei cel puțin trei ori pe zi.

 

25. Body Splash

Adăugați 40 de picături din „Amestecul de uleiuri esențiale contra acneei” în 200 ml de apă distilată într-o sticlă cu pulverizator. Sprayați-vă fața și corpul ori de câte ori doriți să vă împrospătați, sau când există o probabilitate de infecție bacteriană pe piele.

 

Unele argumente pro și contra a folosi uleiuri esențiale pentru ameliorarea acneei

 

Arrgumente Pro

Utilizarea uleiurilor esențiale este o abordare naturală a tratării unor afecțiuni cum ar fi acneea, care s-ar putea înrăutăți prin utilizarea de agenți artificiali și medicamente.

În afară de faptul că vă poate vindeca de acnee, uleiurile esențiale vă ajută să vă simțiți proaspeți și plini de viață pe tot parcursul zilei.

Argumente Contra

Uleiurile esențiale și-ar putea pierde efectele lor terapeutice, dacă sunt expuse la lumină și căldură. Acest lucru le face dificil transportat dintr-un un loc în altul.

Dacă folosiți ulei esențial pentru o perioadă mai lungă de 3 luni, s-ar putea să dezvoltați o sensibilitate față de acesta.