Cu toții avem nevoie de somn pentru a ne vindeca și pentru a ne reface. Când vine vorba despre copii, privarea de somn ar putea fi extrem de perturbatoare pentru sănătatea și bunăstarea lor. Decât să folosiți medicamente, care ar putea avea efecte dăunătoare grave, mai degrabă încercați câteva alternative naturale care pot ajuta copilul să doarmă mai bine. Uleiurile esențiale sunt substanțe chimice naturale, care au efecte secundare minime asupra copiilor. În afară de faptul că sunt utile în tratarea mai multor boli și afecțiuni, aceste uleiuri sunt extraordinar de bune atunci când vine vorba să ajutați copilul să doarmă bine. Ele vor ajuta copilul să se simtă liniștit, vor reduce stresul și anxietatea și vor liniști mintea, ca să se poată relaxa. Iată câteva dintre cele mai bune uleiuri esențiale care ajută copilul să doarmă liniștit:

 

Cele mai bune uleiuri esențiale, ce ajută bebelușii să doarmă

Ulei esențial de Ylang-Ylang

Acest ulei este o alegere minunată, dacă sunteți mama unui bebeluș care nu poate dormi cum trebuie. Acest ulei este foarte aromat.

 

Ulei esențial de lemn de santal

Pentru copii, acest ulei dă rezultate foarte bune, când vine vorba să îi ajutați să adoarmă.

 

Cele mai bune uleiuri esențiale, care ajută copiii mici să doarmă

 

Ulei esențial de bergamotă

Majoritatea uleiurilor de citrice au, în general, un efect stimulativ, dar bergamota este cu siguranță diferit. Este atât stimulant, cât și calmant. Aceasta este printre primele uleiuri pe care trebuie să le folosiți, atunci când doriți un somn liniștit pentru copilul dvs. Puteți adăuga acest ulei la toate amestecurile de inducere a somnului, pe care le utilizați pentru copilul dvs.

 

Ulei esențial de mușețel

Mușețelul a fost folosit încă din timpuri medievale, pentru efectele sale relaxante. Acest ulei ajută la eliminarea insomniei copilului dvs. și reglează dezechilibrele hormonale la copiii mici. Mușețelul are, de asemenea, efecte sedative care împiedică apariția coșmarurilor la copiii mici.

Iată cum să utilizați uleiul de mușețel:

Adăugați 1-2 picături de ulei de mușețel la 1 lingură de ulei de cocos. Masați acest amestec pe tălpile, spatele, brațele și picioarele copilului.

Difuzați uleiul de mușețel roman în aer, înainte de a duce copilul la culcare.

 

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru somnul bebelușului

Ulei esențial de măghiran

Nu numai că uleiul esențial de măghiran este bun pentru a alina durerea în articulații și mușchi, dar el excelează și în inducerea unui somn liniștit pentru copiii de orice vârstă.

Ulei esențial de lavandă

Acest ulei echilibrează întregul corp. El poate ajuta la alinarea durerilor de cap, a palpitațiilor și a anxietății. Bebelușii iubesc acest ulei, pentru că are o aromă dulce și florală. Lavanda îi poate ajuta să se simtă comfortabil și relaxați. Pentru a folosi uleiul de lavandă ca să ajutați copilul să doarmă bine, testați aceste rețete:

 

Rețeta 1

În timp ce îi faceți bebelușului baie, adăugați 10 picături de ulei esențial de lavandă și 1 cană de sare epsom în apă. Îmbăiați-l cel puțin 20 de minute, astfel încât să elimine tot stresul dobândit în timpul zilei. Dacă el nu este stresat, veți scăpa de stres dumneavoastră…

 

Rețeta 2

Cu 20 de minute înainte de a merge la culcare, aplicați 1-2 picături de ulei esențial de lavandă pe încheieturi, la baza coloanei vertebrale, pe ceafă și pe tălpile copilului.

 

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru somnul copiilor mici

 

Ulei esențial de Vetivert

Este nevoie de ceva timp să vă obișnuiți cu mirosul acestui ulei, deci, dacă îl folosiți pentru prima dată pentru copilul dumneavoastră, s-ar putea să doriți să îl amestecați cu uleiuri mai ușoare, cum ar fi mușețelul sau lavanda.

Ulei esențial de mentă

Difuzarea uleiului de mentă în aer nu numai că va stimula digestia, datorită acțiunii sale benefice asupra stomacului și a ficatului, dar poate ajuta și la echilibrarea emoțiilor, oferind un mediu adecvat pentru somnul de după cină. Proprietățile analgezice ale uleiului de mentă îl fac, de asemenea, util pentru eliminarea durerilor de cap. Nu utilizați uleiul de mentă pentru copilul dvs. dacă ia medicamente homeopate. Acest ulei nu este recomandat să fie folosit pe o piele foarte sensibilă.

 

Rețete pe bază de uleiuri esențiale, care pot ajuta copiii să aibă un somn liniștitor

 

Rețetă 1 – Un spray relaxant

Se amestecă ulei de măghiran dulce, lavandă, mușețel roman, lemn de santal, Ylang-Ylang și extract de de vanilie, în cantități egale. Acest amestec este o soluție bună contra anxietății și depresiei. În plus, calmează nervii, ajutând astfel copilul să adoarmă. Iată cum se utilizează acest amestec:

Folosiți o sticlă cu pulverizator și pulverizați amestecul pe așternut și pe pernă, înainte de a merge la culcare.

Aplicați 1-2 picături pe tâmple, încheieturi și pe tălpi.

 

Rețetă 2 – O baie de picioare dezintoxicantă

Adăugați 1/4 cană de sare de mare, 1/4 cană de sare Epsom și 1/2 cană de bicarbonat de sodiu într-un lighean curat, care este suficient de mare să îi încapă picioarele. Umpleți ligheanul cu apă caldă și adăugați ulei esențial de lavandă, mușețet, măghiran dulce și Ylang Ylang în cantități egale. Îmbăiați picioarele copilului timp de jumătate de oră. Acest lucru va ajuta copilul să se relaxeze și să adoarmă ușor.

 

Rețetă 3 – Spray pentru pernă, pe timp de noapte

2 picături ulei de mușețel

4 picături ulei de Petitgrain

8 picături ulei de lavandă

Se amestecă cu 60 ml apă distilată și se utilizează pentru pulverizare. Acest amestec pulverizat pe pernă vă va ajuta copilul să doarmă profund și liniștit.

 

Rețetă 4 – O rețetă uimitoare contra insomniei copilului

Adăugați 6 picături de ulei de lavandă la 6 picături din orice ulei de citrice și 1/4 cană de ulei de bază. Aplicați amestecul pe picioare, în jurul degetelor de la picioare, pe ceafă și în jurul buricului, înainte de îi face baie copilului.

 

Unele argumente pro și contra legate de folosirea uleiurilor esențiale pentru copii:

Argumente Pro:

Uleiurile esențiale sunt o alternativă naturală de a induce un somn odihnitor, spre deosebire de medicamente, despre care se știe că au efecte secundare, mai ales asupra copiilor.

Aroma placută a uleiurilor esențiale îl înviorează și înveselesc pe copil.

Argumente Contra:

Alergiile la copii nu sunt întotdeauna cunoscute. Utilizarea uleiurilor esențiale poate uneori să agraveze anumite alergii.