Autori: Daniel J Morgan, Charles H Muller, […], and Ken Mackie
REZUMAT

FUNDAMENT și SCOP

Numeroase studii au arătat că N-arahidonoiletanolamina (AEA) poate inhiba motilitatea și funcția spermei, dar abilitatea canabinoizilor de a inhiba motilitatea spermei nu este încă bine înțeleasă. A fost investigat efectul lui WIN55,212-2, un receptor agonist canabinoid CB, și a delta-tetrahidrocanabilnol (delta-THC) asupra nivelelor de ATP și a motilității spermei de șoarece in vitro. În plus, au fost determinate efectele administrării acute de delta-THC asupra fecundității masculine.

ABORDAREA EXPERIMENTALĂ

Efectele delta-THC asupra motilității bazale a spermei au fost determinate folosind analiza spermei asistată de calculator (CASA). S-a folosit o metodă specială pentru determinarea frecvenței de mișcare a spermatozoizilor. Efectul delta-THC asupra ATP-ului spermei a fost determinat folosind un test cu luciferază. Fertilitatea masculină a fost evaluată prin evaluarea dimensiunii puilor procreați de către masculii tratați cu delta-THC.

REZULTATE CHEIE

Tratamentul în prealabil al spermei timp de 15 minute cu 1uM delta-THC a redus motilitatea bazală a spermatozoizilor și a atenuat abilitatea bicarbonatului de a stimula frecvența flagelară. Tratamentul cu 5uM WIN55,212-2 sau cu 10uM delta-THC timp de 30 minute a redus nivelurile spermatice de ATP. În cazul spermatozoizilor la care lipseau receptorii CB acest efect inhibitor al WIN55,212-2 asupra ATP-ului a fost atenuat, în vreme ce efectul delta-THC a persistat. Administrarea de 50 mg/kg delta-THC în cazul masculilor de șoarece exact înaintea împreunării a provocat o scădere cu 20% a dimensiunilor embrionului rezultat.

CONCLUZII și IMPLICAȚII

Delta-THC inhibă atât motilitatea bazală a spermei, cât și cea stimulată cu bicarbonat in vitro, și reduce fertilitatea masculină in vivo. Concentrații înalte de WIN55,212-2 sau delta-THC inhibă producția de ATP spermatic; acest efect al WIN55,212-2 este dependent de receptorii CB, în vreme ce efectul delta-THC nu este dependent de acești receptori.

Puteți citi articolul integral  în limba engleză, AICI.