Rozaceea

Rozaceea este o tulburare persistentă și adesea complicată a pielii, care devine din ce în ce mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Rozaceea se manifestă, de obicei, prin episoade ce durează o vreme, urmate de remisiuni. Adesea cunoscută sub numele de acnee adultă, rozaceea, în general, apare după vârsta de 30 de ani ca inflamație în zona obrajilor, nasului, feței sau frunții, care apare și dispare. În unele cazuri, rozaceea poate apărea, de asemenea, în jurul pieptului, gâtului, urechilor sau scalpului. Cu timpul, roșeața devine mai intensă și mult mai persistentă, iar vasele de sânge devin vizibile. Fără tratament, rozaceea poate da naștere la umflături și acnee, iar în cazuri grave, nasul s-ar putea să crească neregulat și să fie inflamat, datorită țesutului suplimentar prezent. În unele cazuri, vederea este de asemenea afectată. În plus, este posibilsă vă simțiți enervați și iritați.

Scopul oricărui tip de tratament împotriva rozaceei este de a reduce prezența zonelor inestetice. Deși nu există nici un remediu recunoscut din punct de vedere medical pentru rozacee, factorii declanșatori care agravează rozaceea ar putea fi evitați cu mici schimbări ale de stilului de viață și prin adoptarea unui program adecvat de îngrijire a pielii.

Tratate în general cu utilizarea de antibiotice, simptomele rozaceei pot fi, de asemenea, ușurate cu ajutorul tratamentelor naturale. Utilizarea uleiurilor esențiale poate reduce semnele și simptomele rozaceei. Uleiurile esențiale cu efecte antiinflamatorii și de răcire pot reduce simptomele acestei afecțiuni, ca de exemplu umflături, inflamații și mâncărimi.

Care sunt cele mai bune uleiuri esențiale de utilizat în tratamentul contra rozaceei?

Atunci când alegeți produse pentru rozacee, căutați cele care conțin următoarele uleiuri esențiale pentru piele:

1. Ulei esențial de limba mielului

Uleiul de limba mielului este obținut din semințele plantei Borago officinalis. Acest ulei este bogat în acid gama-linolenic (AGL), care este un acid gras esențial. Corpul nu crează în mod natural acizi grași esențiali și depinde de alimentele pe care le mâncăm pentru a îi asimila. Uleiul esențial de limba mielului poate fi folosit ca supliment natural pentru a împlini aceste nevoi ale corpului sau poate fi aplicat local pe epidermă. Efectele anti-inflamatorii ale uleiului de limba mielului sunt utile în tratamentul rozaceei. Folosirea acestui ulei poate reduce, de asemenea, înroșirea pielii. În plus, este un emolient eficient și menține pielea sănătoasă.

2. Ulei esențial de mușețel german (sau roman)

Uleiul esențial de mușețel este obținut din florile plantei, prin procesul de distilare cu aburi. Acest ulei este benefic pentru tratamentul rozaceei, deoarece calmează și alină pielea, ajută celulele să se regenereze și să vindece părțile afectate ale pielii. Se utilizează în aromaterapie pentru proprietățile sale analgezice, antiinflamatorii, antialergice și fungicide.

3. Ulei esențial de lavandă

Uleiul de lavandă este obținut din florile plantei, prin procesul de distilare cu abur. Fiind un ulei esențial favorit pentru toate tipurile de piele, lavanda este deosebit de benefică pentru cei care au rozacee. Acest ulei are efecte calmante și antiinflamatoare asupra pielii. Uleiul esențial de lavandă este, de asemenea, utilizat pe scară largă pentru calitățile sale anti-virale, anti-drojdie și antimicrobiene.

4. Ulei esențial de măceșe

La fel ca uleiul de limba mielului, uleiul de măceșe prezintă o concentrație ridicată de acizi grași esențial numiți AGL. Acizii grași esențiali, sunt necesari pentru formarea și întreținerea membranelor celulare sănătoase, prin care are loc procesul de hrănire celulară. Uleiul de măceșe poate fi folosit pe pielea cu rozacee ca antiseptic, precum și ca agent pentru reglarea producției de sebum.

5. Ulei esențial de primule

Uleiul acesta este derivat din semințele plantei, care sunt bogate în AGL. Uleiul de primule poate fi utilizat atât ca un supliment pe bază de plante, administrat oral, cât și ca ulei pentru aplicare locală. Acest ulei permite corpului să normalizeze funcțiile de barieră ale pielii și să păstreze celulele hidratate corespunzător, având în același timp efecte astringente și calmante.

6. Ulei esențial de Neroli

Uleiul esențial de Neroli are un efect de echilibrare a sebumului, ceea ce echilibrează tenul uleios și uscat. Neroli este adesea combinat cu alte uleiuri esențiale pentru stoparea rozaceei. Aroma lui este foarte liniștitoare.

7. Ulei esențial de lemn de trandafir

Uleiul de lemn de trandafir este renumit pentru capacitatea sa de a menține elasticitatea pielii, deci este un accesoriu ideal în orice amestec, atunci când aveți tenul matur și suferiți de rozacee.

8. Ulei esențial de cătină

Ulei esențial de cătină este benefic pentru multe probleme legate de piele, inclusiv rozacee, din cauza calităților sale antiinflamatorii și a efectului de regenerare celulară.

9. Ulei esențialde Tamanu

Uleiul de Tamanu este folosit frecvent în spitalele din Europa, Asia și insulele Pacificului, deoarece este cunoscut pentru capacitatea de a reduce inflamația, de a lupta împotriva infecțiilor, de a vindeca rănile și de a promova formarea de țesuturi sănătoase.

Cum să utilizați uleiuri esențiale pentru alinare maximă în cazuri de rozacee?

1. Inhalare

Puneți 2-4 picături de amestec de ulei pe o rondea de bumbac și inspirați. Asigurați-vă că nasul nu atinge țesutul de bumbac utilizat. Puneți rondeaua de bumbac în buzunarul cămășii sau a îmbrăcămintei, pentru a simți aroma multă vreme după aceea.

2. Masaj

Masajul complet al corpului, pentru reducerea stresului, folosind uleiurile esențiale, este o modalitate ușoară de a elimina tensiunile, de a ajuta corpul să se detoxifice, mărind în acelasi timp senzația de bine. Se amestecă 6-12 picături de ulei esențial cu 30 ml de ulei de bază sau loțiune naturală fără parfum.

3. Produse pentru corp

Adăugați 3-6 picături de uleiuri esențiale la 30 ml de produs hidratant natural, fără parfum. Utilizați acest hidratant pe piele, mai ales după duș.

4. Spray de cameră

Se amestecă 20-25 picături de uleiuri esențiale cu apă distilată într-o sticlă spray. Agitați bine amestecul înainte de fiecare utilizare. Asigurați-vă că amestecul nu vă intră în ochi.

Care sunt cele mai bune rețete cu uleiuri esențiale pentru rozacee?

Rețeta 1: O rețetă de bază care folosește uleiuri esențiale de tamanu, mușețel și imortele

ingrediente:

1 linguriță ulei de Tamanu

1 picătură de mușețel german

1 picătură de imortele

Direcții: Se amestecă bine ingredientele și se păstrează într-o sticlă mică.

Aplicați ușor acest amestec – nu îl frecați pe piele. Aplicați de 3 ori pe zi timp de o săptămână, apoi reduceți frecvența la două ori pe zi timp de o săptămână, apoi o dată pe zi timp de o săptămână. Acest amestec vă permite să vă calmați pielea și să reduceți durerea și roșeața. Depinde de dvs. modul în care aplicați amestecul. Mulți oameni îl folosesc sub crema hidratantă, unii îl folosesc peste ea și sunt alții care îl amestecă cu crema hidratantă. Puteți adăuga 1/4 linguriță de gel natural de Aloe-Vera la amestec. Uleiul de măceșe sau uleiul de jojoba pot fi folosite în loc de Tamanu.

Rețetă 2 – O rețetă mai puternică, care este mai eficientă

ingrediente:

1 linguriță de ulei de tamanu

3 picături de mușețel german

1 picătură de lavandă

2 picături de imortele

Aceasta este o formulă mai puternică decât cea anterioară. Atunci când pielea dvs. este foarte sensibilă, poate fi prea puternic pentru dvs. Se amestecă bine toate ingredientele și se depozitează într-o sticlă mică. Utilizați aceeași formulă de aplicare ca cea descrisă mai sus.

Rețeta 3: Crema de îngrijire a pielii cu uleiuri esențiale pentru rozacee

ingrediente:

Ceara emulsifiantă – 1 lingură

Hidrosol de gălbenele – 1/3 ceașcă

Glicerină vegetală – 1 lingură

Ulei de sâmburi de caise – 1/3 cească

Ulei de vitamina E – 1 linguriță

Ulei esențialde imortele – 2 picaturi

Ulei esențial de mușețel – 1 picătură

Ulei esențial de lavandă – 7 picături

Extract de semințe de grapefruit – 10 picături

Mod de preparare:

Se amestecă glicerina, ceara de emulsifiere și uleiul de sâmburi de caise într-un vas de bain-marie.Asigurați-vă că temperatura este scăzută și așteptați până când ceara se topește complet. Îndepărtați vasul de pe foc înainte de a adăuga uleiul de vitamina E. Încălziți ușor hidrosolul separat până când este călduț. Acest lucru este important dacă hidrosolul pe care îl aveți este înghețat, altfel nu se va amesteca bine. Adăugați hidrosolul în mod treptat în amestecul de ulei, în timp ce amestecați continuu, până când totul devine gros și omogen.

Acum, adăugați extractul de semințe de grapefruit și uleiurile esențiale. Crema dvs. de față este gata. Acum, asigurați-vă că păstrați crema într-un recipient de sticlă curat și dezinfectat. Dați-i timp să se răcească și puneți capacul. Se păstrează într-un loc întunecos și se amestecă din când în când.

Rețeta 4: Un tonic de față pentru a calma roșeața și erupția cutanată

ingrediente:

Ulei esențial de lavandă – 5 picături

Ulei de tea tree – 5 picături

Ulei esențial de oregano – 8 picături

Oțet de cidru de mere – 30 ml

Gel natural de aloe vera – 30 ml

Mod de preparare:

Se amestecă gelul de Aloe vera și uleiul de cidru de mere. Adăugați uleiurile esențiale și agitați. Întotdeauna agitați înainte de utilizare, asigurându-vă că uleiul nu intră în ochi. Puneți amestecul într-o sticlă cu pulverizator și utilizați-l direct pe față.

În timp ce vă aflați la soare, aveți o sticlă spray la dvs. Acest lucru ar putea fi de ajutor în reducerea uimitoare a roșeții asociată cu rozaceea. Această rețetă folosește uleiul de oregano, care este un antiparazitar și un antibiotic eficient. Rețeta poate fi, de asemenea, utilizată pentru a crea un astringent pe care îl puteți folosi după demachiere. Oțetul de cidru de mere acționează ca un toner care restaurează stratul natural acid al pielii. Stratul acid ajută la menținerea echilibrului florei pielii. Gelul natural de aloe-vera are efecte de întărire și răcire, ajutând la vindecarea rănilor și are de asemenea calități antibacteriene.

Rutina zilnică de curățare a feței – Un plan de 28 de zile

Nu folosiți niciodată produse dure pe față. Pentru a curăța fața, utilizați numai un săpun bio. Clătiți de cel puțin de douăzeci de ori, cu apă curgătoare. Utilizați apă caldă, nici prea rece, nici prea fierbinte. În clătirea finală, puneți două lingurițe de oțet de cidru de mere, apoi ștergeți ușor fața. Pe timpul zilei, folosiți următoarele formule de ulei. Nu purtați nici un fel de machiaj. Folosiți doar amestecurile de uleiuri.

Iată un plan de tratament de 28 de zile. Planul este împărțit în două etape, fiecare etapă o veți urma timp de paisprezece zile.

Etapa 1 – Primele 14 zile

Tratament de Zi

3 linguri ulei de migdale

10 picături de ulei de pătrunjel (se poate folosi coriandru în loc de patrunjel)

15 picături de mușețel german

Aplicați pe față 4-5 picături din această formulă zilnic. Așteptați câteva minute și lăsați uleiul să intre în piele, apoi îndepărtați excesul de ulei utilizând un prosop.

Tratamentul de noapte

3 linguri ulei de migdale

15 picături de coriandru

10 picături de mușețel german

15 picături de semințe de morcov

5 picături de galbanum

Seara, după curățarea tenului, masați 5-6 picături din această formulă pe față. Așteptați câteva minute apoi îndepărtați excesul de ulei folosind un prosop. Evitați utilizarea oricărei alte creme, loțiuni sau produse.

Etapa a doua – Ultimele 14 zile

Tratament de Zi

3 linguri ulei de migdale

15 picături de geranium

15 picături de chiparos

Combinați toate ingredientele împreună și aplicați zilnic 5 picături din această formulă. Așteptați câteva minute pentru a lăsa uleiul să intre în piele și apoi îndepărtați excesul de ulei cu ajutorul unui prosop.

Tratament de seară

3 linguri ulei de migdale

15 picături ulei de eucalipt

5 picături de ulei de isop

10 picături de ulei de frunze de violete (se poate utiliza Geranium în loc de frunze deviolete)

Seara, după curățarea tenului, masați 5-6 picături de această formulă deasupra feței. Așteptați câteva minute și apoi îndepărtați excesul de ulei folosind un prosop. Ca și până acum, nu utilizați altă cremă, loțiune sau produs.

De-a lungul acestor 28 de zile, ieșiți în aer liber și bucurați-vă de aerul proaspăt ori de câte ori puteți. Creșteți aportul de fructe, legume, și cereale în dieta dvs. Toate substanțele chimice și conservanții chimici trebuie evitate. Evitați orice fel de carne albă sau roșie, care conțin urme de antibiotice sau hormoni. Utilizați suplimente nutritive pentru a îndeplini necesitatea organismului dumneavoastră pentru zinc și vitamina B. Nu utilizați nici un tratament cu aburi sau mască de față în acest timp. Mențineți-vă bine hidratați.

Unele argumente pro și contra de a folosi uleiuri esențiale pentru tratamentul rozaceei

Pro:

Spre deosebire de abordarea medicamentelor, utilizarea uleiurilor esențiale nu are efecte secundare. O ființă umană sănătoasă poate folosi cu ușurință oricare dintre uleiurile menționate mai sus, fără a fi deranjată de eventuale efecte nedorite.

În afară de faptul că sunt benefice pentru rozaceea, aceste uleiuri afectează în mod pozitiv sănătatea dumneavoastră generală și vă mențin vioi pe tot parcursul zilei.

Contra:

Unele amestecuri de uleiuri esențiale pot să nu fie potrivite pentru cei care au pielea sensibilă. Asigurați-vă întotdeauna că faceți un test înainte de aplicarea uleiurilor esențiale pe piele.

Dacă suferiți deja de o afecțiune cum ar fi epilepsia sau astmul, unele uleiuri pot să agraveze boala.

Pacienții cu rozacee nu trebuie să-și facă griji cu privire la semnele și simptomele inestetice acestei boli de piele, deoarece tehnicile menționate mai sus pot oferi o ameliorare în cel mai scurt timp posibil. Beneficiul major al utilizării uleiurilor esențiale este că abordarea tratamentului este naturală. Spre deosebire de medicamentele obișnuite pentru rozacee, utilizarea uleiurilor esențiale nu are efecte secundare, oferind pacienților o abordare ușoară pentru a depăși boala și pentru a se bucura de o viață fără boală.