Rețetă pentru ingredientul de bază sau purtător
Uleiurile esențiale sunt lichide volatile și extrem de concentrate care sunt extrase din mai multe tipuri diferite de plante. Acestea ar trebui combinate cu un ulei de bază sau cu o loțiune înainte de a le aplica pe piele. 
Regula generala pe care o puteți urma atunci cand combinati uleiurile esentiale cu un ulei / lotiune de baza pentru masaj si baie, este de a include 2-3% ulei esential în compoziție (pentru adulți). Când suntem la pământ cu dureri de cap severe, putem mări concentrația de uleiuri esențiale până la 5%. Nu utilizați în cazul bebelușilor, fără consilierea unui terapeut cu experiență în utilizarea uleiurilor esențiale.
În 30 ml ulei de bază, adăugați circa 30 de picături de ulei esențial pentru a obține o diluție de 5%.

Reteta de ulei de masaj:
Utilizați următorul amestec pentru masarea tâmplelor și a cefei. Utilizați acest amestec în timpul băii sau după un duș. Se toarnă 8-12 picături de ulei de bază, precum uleiul de jojoba în palmă și se adaugă 1-2 picături de uleiuri esențiale pure.
Unele combinații bune pentru un astfel de ulei de masaj:
Lavandă / mentă
Lavandă /  lămâie
Lavandă / geraniu
Lavandă / Menta / eucalipt
 
Planul de ameliorare rapidă a durerilor de cap, în 3 pași, folosind uleiurile esențiale
Pulverizați ulei de lavandă și mentă, de câte ori simțiți nevoia, inclusiv asupra feței (dar nu în ochi). Înaintea somnului, puteți pulveriza pe pernă.
Dacă dispuneți de inhalatoare potrivite, puteți utiliza la ele câte o sticluță de ulei esențial de mentă sau lavandă, realizând câte 5-7 inspirații profunde, după cum socotiți necesar. 
Faceți un amestec de masaj din 10-12 picături de ulei de jojoba sau un alt ulei de bază, la care adăugați 1-2 picături (în total) de ulei de lavandă și/sau mentă. Masați nasul, tâmplele, și eventual abdomenul.