Aloe vera se numară printre cele mai răspândite plante medicinale din lume. Ea a fost utilizată și cultivată de către oameni de aproape 6000 de ani,  fiind un tratament cunoscut pentru eczeme, arsuri și răni. În prezent sunt cunoscute mai mult de 180 de specii de aloe. Toate varietățile au frunze mari (raportate la dimensiunea plantei), suculente, și se dezvoltă foarte bine în soluri calde și uscate. Grădinarii pot să își cultive propriile plante de aloe din puieți sau lăstari.

  1. Separarea puieților de aloe

    • Aloe Vera poate fi înmulțită prin utilizarea lăstarilor care cresc la baza unei plante mature. Aceștia vor crește devenind o plantă matură, cu propriii ei lăstari. Lăstarii mai sunt numiți uneori și pui, si ne vom referi și noi la fel la ei în continuare.

      Trebuie ținut cont că înainte de a fi îndepărtați, ei trebuie să aibă o înălțime de minim 5-8 cm. Tăierea lor se realizează utilizând un cuțit ascuțit și curat. Este important să se păstreze cât mai mult din structura rădăcinii puiului de aloe. În cazul plantelor mari, poate fi necesară scoaterea integrală a plantei din ghiveci și separarea rădăcinilor din pământ, pentru a putea îndepărta puii. Tăietura trebuie lăsată să se vindece 2-3 zile sau până când va forma o crustă.

    Îngrijirea puilor

    • Soarta finală a puilor depinde și de grija care li se acordă după ce au fost separați de planta- mamă. După ce „rana” provocată de tăiere s-a cicatrizat, un pui poate fi plantat în ghiveciul propriu. Timpul de așteptare până la cicatrizare va preveni expunerea la microorganismele din sol, care îl pot îmbolnăvi.

      Pământul din noul ghiveci trebuie lăsat uscat după replantarea puilor. Solul trebuie lăsat uscat timp de o săptămână după transplantarea noilor puieți de aloe. Aceasta va preveni apariția mucegaiului. Dacă la plantare se utilizează un pământ diferit ca și compoziție față de cel original, se va avea grijă să se îndepărteze cât mai mult din pământul vechi. În plus, noul ghiveci va trebui să aibă un sistem de curgere cât mai bun, deoarece plantelor de aloe nu le priesc mediile umede. 

      Puii trebuie ținuți la început într-o zonă parțial umbrită, pentru a preveni uscarea lor. Totodată, trebuie ținut cont că plantele de aloe trebuie ținute într-un loc unde nu există pericolul înghețului, deoarece aceasta ar ucide planta. În timpul iernii, atunci când sunt ținute la interior, plantelor de aloe le priește uscăciunea, fiind necesară doar o udare lunară a acestora.