Proprietățile anti angiogenezice ale nanoparticulelor de argint.

S. Gurunathan, K.J. Lee, K. Kalishwaralal, S. Sheikpranbabu, R. Vaidyanathan, S.H Eom

 

Sumar

Angiogeneza este un proces important implicat în creșterea normală și în vindecarea rănilor. Un dezechilibru al factorilor implicați în acest proces poate totuși cauza accelerarea unor boli, inclusiv de natură malignă, oculară, inflamatorie. Funcția și mecanismul interacțiunii nanoparticulelor de argint în angiogeneză (pentru întreruperea accelerării necontrolate a procesului respectiv, n.n.) nu au fost elucidate până acum.

În acest studiu am presupus că nanoparticulele de argint ar putea avea acest efect și am arătat că ele pot de asemenea să inhibe proliferarea celulară indusă de factorul de creștere endotelială (VEGF), precum și migrarea și formarea tuburilor similare capilarelor în celulele retinale bovine, precum și în testele (Matrigel) efectuate pe șoareci, în mod similar cu efectele produse de PEDF (o proteină multifuncțională, secretată și de către organismul uman, cu rol antiangiogenic, antitumorigenic și neurotropic).

Nanoparticulele de argint de 50 nm utilizate în acest studiu au acționat la fel de puternic ca PEDF și în aceeași manieră, prin întreruperea activării căilor PI3K/Akt (a căror activare necorespunzătoare este legată de dezvoltarea cancerului și a angiogenezei).