Efectul citotoxic al nanoparticulelor de argint față de liniile de celule maligne HeLa

R. Sukirtha, K.M. Priyanka, J.J. Antony, S. Kamalakkannan, R. Thangam, Palani G., M. Krishnan, S. Achiraman

 

Sumar

(n.n.: Liniile de celule HeLa sunt culturi celulare „nemuritoare”, adică celule care se pot diviza la nesfârșit atât timp cât le sunt asigurate condițiile propice de supraviețuire, ele fiind recoltate dintr-o leziune canceroasă cervicală în 1951.)

[…] Citotoxicitatea nanoparticulelor de argint sintetizate, cu dimensiuni de circa 78 nm, a avut o intensitate dependentă de doza aplicată. Doza letală (față de respectivele categorii de celule) s-a constatat a fi de 300 micrograme/ml de nanoparticule de argint. Citotoxicitatea față de liniile de celule umane normale (HBL100) a fost sesizată doar la concentrații mai ridicate de nanoparticule. În plus, testele in vivo realizate pe șoareci (modelul DAL – limfomul ascitic Dalton) au arătat o creștere semnificativă a duratei de viață a acestora prin inducerea apoptozei la celulele tumorale.

 

 

 

Metode

Studiul in vitro asupra citotoxicității liniilor celulare HeLa și HBL100 a fost realizat prin tratarea celulelor cu nanoparticule de argint cu concentrații cuprinse între 100 ppm (µg/ml) și 1000 ppm, simultan cu tratarea acelorași linii celulare cu un agent anticancer cunoscut, 5-Fluoro Uracil (5-FU), cu concentrații cuprinse între 100 și 1000 µM/mM. Împreună cu loturile de control de celule și de medicamente, ele au fost incubate într-un interval de 48-72 h, pentru a se obține analiza de citotoxicitate și apoi au fost supuse testului MTT (n.n.: MTT este un test colorimetric ce permite determinarea viabilității și proliferării celulare).

Studiul in vivo a fost realizat asupra a 6 loturi de șoareci. Primul grup a rămas netratat si neinjectat cu celule DAL, iar restul au fost injectate toate cu respectivele celule. Al doilea grup a fost lăsat netratat cu nanoparticule de argint, iar celelalte grupuri au primit câte 50, 300, 500 și 700 µg/kg corp de nanoparticule de argint. Începând cu ziua zero s-a observat durata de viață a tuturor grupurilor experimentale și li s-a extras fluidul ascitic din tumorile crescute. Procentajul de celule viabile și de celule moarte a fost obținut prin testul colorimetric portocaliu cu acridină.

 

Rezultate

Nanoparticulele de argint au prezentat o creștere a citotoxicității odată cu creșterea concentrației în liniile de celule Hela. Totuși, efectul nanoparticulelor de argint a fost mai puternic decât cel al tratamentului standard anticancer, 5-FU, LC50 fiind de 300 µg/ml la argint, respectiv de 600 µg/100mM la 5-FU.

Efectul citotoxic al celor două produse nu a fost semnificativ în cazul celulelor normale, HBL100, la concentrații reduse, el crescând, așa cum era de așteptat, la concentrații mai ridicate, de 750 mg/ml în cazul argintului și de 1 mg/100mM pentru 5-FU.

Rezultatele pot fi urmărite în figurile de mai jos:

 

argint-hela