Stresul cotidian vă poate afecta negativ capacitatea de a dormi bine, ca și privarea de somn pentru a munci mai mult, faptul de a nu avea un număr adecvat de ore de somn sau lipsa unui somn odihnitor, și toate acestea sunt lucruri ce nu trebuie trecute cu vederea.

S-ar putea să fiți surprinși să aflați că privarea cronică de somn vă poate afecta dezastruos sănătatea, eficiența și siguranța. De asemenea, este important să înțelegeți că privarea de somn este adesea cauzată de condiții inadecvate de somn, pe care probabil nu le cunoașteți. Cel mai grav este că mulți oameni rămân nediagnosticați ani de zile, încercând să-și dea seama de motivul pentru care nu pot să doarmă.

Uleiurile esențiale sunt folosite de milenii pentru probleme cum ar fi apneea în somn și insomnia, datorită proprietăților lor calmante și liniștitoare. Sunt complet naturale și funcționează adesea mai bine decât medicamentele pentru somn, care de fapt afectează negativ corpul.

Iată câteva uleiuri esențiale pe care le puteți folosi pentru a vă ajuta să dormiți mult mai bine.

Topul celor mai eficiente 8 uleiuri esențiale pentru un somn mai bun

 

1. Lavandă

Uleiul de lavandă ajută la stabilizarea corpului și la ameliorarea durerilor de cap, a anxietății, a tahicardiei și a tensiunii nervoase. Are un miros dulce și floral, care vă ajută să vă relaxați. Când folosiți lavanda, vă recomandăm să încercați următoarele tehnici:

Baie fierbinte

Adăugați 10 picături de lavandă la 1 cană de sare Epsom și lăsați-le să se dizolve. Ulterior, adăugați acest amestec la apa din cadă. Îmbăiați-vă în această apă timp de cel puțin 20 de minute, pentru a avea timpul necesar să vă relaxați.

Masaj delicat

Cu 20 de minute înainte de culcare, aplicați 1-2 picături de ulei esențial de lavandă pe coloana vertebrală, pe tălpi, pe încheieturile mâinilor și pe ceafă. Puteți, de asemenea, să difuzați uleiul esențial de lavandă în aer, înainte de culcare.

 

2. Mușețelul roman

Uleiul de mușețel roman a fost folosit încă din antichitate pentru a antrena și a relaxa mintea soldaților romani, înainte de a pleca la lupte. Acest ulei esențial diminuează dezechilibrele hormonale din organism, ceea ce îl face util în tratarea problemelor de somn, precum insomnia. În plus, proprietățile sedative ale uleiului de mușețel roman vă ajută să aveți un somn mai relaxat. Puteți amesteca 1-2 picături de ulei esențial de mușețel roman cu 1 lingură de ulei de cocos și masați acest amestec pe spate, tălpi, picioare și brațe. De asemenea, puteți difuza uleiul în aer înainte de culcare.

 

3. Vetivert

Uleiul de vetivert poate fi utilizat în mai multe scopuri terapeutice, pentru proprietățile sale antioxidante și calmante. De asemenea, poate fi folosit ca ulei de bază pentru multe uleiuri esențiale. Dacă sunteți printre cei care suferă de lipsa de somn, din cauza durerii musculare sau a dezechilibrului hormonal, atunci vetivert este uleiul esențial potrivit.

 

4. Lemn de santal

Uleiul de lemn de santal este renumit pentru proprietățile sale de hidratare a pielii și de întinerire. În plus, parfumul lemnului de santal stimulează secreția de melatonină (prin stimularea glandei pineale), un inductor puternic al somnului.

 

5. Menta

Puteți pulveriza ulei de mentă în aer, ceea ce vă ajută să aveți o digestie bună a alimentelor și, prin urmare, să vă pregătiți corpul să se mai răcorească înainte de culcare. Cu toate acestea, nu utilizați acest ulei dacă folosiți medicamente homeopate sau dacă aveți o piele delicată.

 

6. Lemn de cedru

Uleiul de lemn de cedru a fost folosit încă din timpurile biblice, pentru proprietățile sale calmante. Acest ulei are un parfum pământos, care declanșează senzația generală de bunăstare, relaxând astfel corpul și mintea. La fel ca și uleiul de lemn de santal, uleiul de cedru stimulează glanda pineală pentru a secreta melatonina, ceea ce vă ajută să scăpați de probleme cum ar fi privarea de somn.

 

7. Măghiran

Măghiranul este cu siguranță mai mult decât un condiment culinar. Uleiul esențial de măghiran poate fi utilizat local pentru a calma mușchii tensionați și stresați, și pentru a vă ajuta să dormiți profund și odihnitor. Proprietățile sale sedative și anti-anxietate îl fac un ajutor excelent în timpul somnului.

 

8. Ylang Ylang

Uleiul de Ylang Ylang este în mare vogă pentru parfumul său elegant. În Indonezia și în regiunile din apropiere, patul noilor căsătoriți este decorat cu flori de Ylang Ylang. Uleiul esențial din Ylang Ylang vă poate îmbunătăți starea de spirit și vă poate oferi un mare confort lăuntric.

 

5 modalități de a utiliza uleiurile esențiale, pentru cele mai bune rezultate posibile în cazuri de privare de somn:

Iată cum puteți utiliza uleiurile esențiale pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului:

 

1. Utilizați-lîntr-un difuzor

Cea mai bună modalitate de a beneficia de efectele uleiurilor esențiale este utilizarea acestora într-un difuzor de aromoterapie. Particulele uleiurilor esențiale sunt atât de mici, încât intră cu ușurință în receptorii olfactivi din nas și în sistemul limbic, care este sediul emoțiilor din organism. Puteți să difuzați ulei esențial de lavandă în dormitor cu 30 de minute înainte de culcare.

 

2. Inhalare directă

Dacă nu aveți difuzor, puteți pune înpalmă o picătură sau două de ulei esențial, frecați palmele, plasați-le în jurul nasului și inspirați adânc. Faceți aceasta pentru câteva minute. Vă asigurăm că aceasta este o metodă sigură de a folosi uleiurile esențiale ca ajutor pentru somn.

 

3. Masaj

Puteți masa 1-2 picături de uleiuri esențiale pe umeri, tălpi, burtă sau ceafă. Puteți de asemenea folosi o cantitate mică de ulei de bază, cum ar fi uleiul de jojoba, pentru a vă ajuta să răspândiți în mod corespunzător uleiul.

 

4. Baie cu apă caldă

Se amestecă 5 picături de ulei esențial cu sare epsom și se adaugă acest amestec la baia cu apă caldă în timp ce se umple cada. Îmbăiați-vă în cadă timp de 20 de minute.

 

5. Comprese calde

Pentru a dormi mai bine, puteți să puneți pe spate o compresă caldă cu 3-4 picături de ulei esențial la alegere.

 

Câteva rețete importante pe bază de ulei esențial pentru a vă ajuta să dormiți bine

Se amestecă 1-2 picături de ulei de mușețel roman cu 1 linguriță de ulei de cocos. Masați picioarele, brațele, spatele și picioarele cu acest amestec. De asemenea, puteți difuza un pic din acest amestec în aer înainte de a merge la culcare.

Adăugați 10 picături de ulei de lavandă și 1 cană de sare Epsom în apa caldă din cadă. Îmbăiați-vă în această apă timp de 20 de minute pentru a vă relaxa mintea.

Aplicați 1-2 picături de ulei esențial de lavandă pe ceafă și tălpi cu 20 de minute înainte de a merge la culcare.

Pentru un somn profund odihnitor, adăugați 4 picături de ulei de Petitgrain, 2 picături de mușețel, 8 picături de lavandă în 60 ml de apă și utilizați amestecul sub formă de spray.

Câteva măsuri de precauție pe care trebuie să le aveți în vedere când utilizați aceste uleiuri esențiale

Unele persoane sunt sensibile la utilizarea uleiurilor esențiale. Din acest motiv, este important să găsiți un ulei esențial adecvat, care să vi se potrivească corpului și temperamentului dvs.

Utilizarea uleiurilor esențiale poate, în unele cazuri, să agraveze alergiile. În astfel de cazuri, va trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.