Pulm Pharmacol Ther. 2009 Aug;22(4):340-9. Epub 2008 Dec 31.

Nanoparticulele de platină inhibă inflamațiile pulmonare la șoarecii expuși la fum de țigară, având rol antioxidant

Onizawa S, Aoshiba K, Kajita M, Miyamoto Y, Nagai A.

First Department of Medicine, Tokyo Women’s MedicalUniversity, 8-1 Kawada-cho, Shinjuku-ku, Tokyo, Japan.

Sumar

 

Cercetări recente au arătat că un mecanism important al inflamațiilor pulmonare care apar la fumători este stres-ul oxidativ. Deoarece fumul de țigară conține o cantitate semnificativă de radicali oxidanți reactivi (ROS) care generează inflamațiile pulmonare, antioxidanții ar putea deveni agenți terapeutici eficienți pentru bolile de plămâni de natură inflamatorie generate de fumul de țigară, cum ar fi obstrucțiile pulmonare cronice.

 

Nanoparticulele de platină stabilizate cu poliacrilat (PAA-Pt) constituie o nouă clasă de antioxidanți, care s-au dovedit foarte eficienți în eliminarea radicalilor oxidanți reactivi (ROS).

În prezentul studiu investigăm efectele terapeutie ale nanoparticulelor de platină stabilizate cu poliacrilat (PAA-Pt) asupra inflamațiilor pulmonare apărute la șoarecii expuși la fumul de țigară. PAA-Pt sau soluție salină au fost administrate intranazal șoarecilor tip DBA/2, care au fost expuși fumului de țigară sau aerului de control zilnic, timp de 3 zile. Șoarecii au fost sacrificați la 4 ore după ultima expunere la fum de țigară sau aer de control. S-a constatat că fumul de țigară a cauzat epuizarea capacității antioxidante, activarea NFkappaB, precum și inflamarea neutrofilică a plămânilor acestora.

Administrarea intranazală a PAA-Pt înainte de expunerea la fumul de țigară a inhibat aceste schimbări. Administrarea nazală a PAA-Pt, fără expunerea la fumul de țigară nu a provocat inflamații pulmonare și nu a arătat efecte toxice. În experimente in vitro, tratamentul celulelor alveolare A549 cu PAA-Pt după expunerea celulelor la fumul de țigară a inhibat moartea acestora.

Aceste rezultate sugerează că nanoparticulele de platină acționează ca antioxidanți care inhibă inflamațiile pulmonare acute induse de fumul de țigară.