Raportul dintre zahăr și apă în cazul mierii este înclinat decisiv în favoarea zahărului (în jur de 86%), încât este extrem de dificil pentru o drojdie să supraviețuiască în miere pură. Aceasta înseamnă că mierea pe care o amestecăm cu apa este posibil să nu conțină drojdii nedorite. Toate microorganismele prezente în miere vor fi copleșite de influxul masiv de drojdii adăugate de noi pentru fermentare, încât nu vor avea șansa să se dezvolte și să strice produsul final. Așadar, este posibil să amestecăm mierea cu apa la temperatură normală, fără să o încălzim sau fierbem și să facem un hidromel de calitate.

 

Avantajele acestei metode:

-prin faptul că nu fierbem și nu încălzim mierea deloc se minimizează pierderile componentelor volatile din miere, fapt care face ca hidromelul rezultat să păstreze mult din savoarea și buchetul floral al varietății de miere folosită.

-nu fierbem, nu încălzim, nu avem probleme. Ușor și repede.

-putem adăuga drojdia imediat, deoarece mustul este la temperatura potrivită.

 

Dezavantajele acestei metode:

-potențialul de contaminare poate veni mai mult din partea apei folosite, decât din partea mierii.

-mierea se dizolvă mai greu. Mulți începători subestimează amestecarea pentru omogenizarea perfectă a amestecului de apă cu miere și astfel lasă unele bucăți de miere nedizolvată pe fundul vasului. Stratificarea mustului de miere poate încetini, stresa sau chiar bloca procesul de fermentație și conduce la apariția unor savori nedorite. Astfel, dacă alegeți această metodă, va fi necesar să amestecați foarte bine mierea cu apa.

 

Apa folosită trebuie declorinată înainte de inocularea drojdiei hidratate în mustul de miere. Turnați aproximativ 25% din volumul de apă necesar în vasul de fermentare. Puteți încălzi ușor vasul cu miere pe Bain-Marie, doar cât să fie puțin fluidificată mierea în vederea transferului în vasul de fermentare. Adăugați mierea în apă. Acoperiți vasul cu un dop sterilizat și agitați viguros până ce mierea s-a dizolvat complet. Adăugați apă până la nivelul dorit. Dacă doriți, puteți omogeniza amestecul de apă cu miere cu ajutorul unui mixer bine dezinfectat. Folosirea mixerului ajută, de asemenea, și o bună aerare (oxigenare) a mustului, astfel încât acesta este plin de oxigen în momentul inoculării drojdiei.