Uleiul de negrilică conține peste 100 de componente care lucrează împreună sinergic: 20% proteine, 35% carbohidrați, 35-45% uleiuri vegetale și grăsimi, Omega3 și Omega6, ulei esențial 0,5-1,5%, oligoelemente și enzime.
 
Saponina Melathină are proprietăți puternic purificatoare și este folosit ca un laxativ și pentru distrugerea paraziților. Datorită compoziției, uleiul de negrilică este potrivit pentru distrugerea paraziților la copii, unde majoritatea remediilor vegetale ar fi prea mult pentru ei. Adăugat în hrană, uleiul de negrilică promovează absorbția nutrienților.Crește secreția și este considerat mucolitic și expectorant, lichefiind secreția bronșică și îndepărtând repede mucusul bronșic. Saponina melathină susține efectul curativ asupra metabolismului al principiului activ amar, nigellin, stimulând apetitul, digestia, contribuind la purificarea generală și la eliminare.
 
 

 
 
Nigelina susține, de asemenea, funcționarea ficatului și rinichilor.
 
Beta-sisterolul cunoscut pentru reducerea nivelului de colesterol și ajutorul în secreții.
 
Timochinona este un antioxidant, care inhibă formarea prostaglandinelor nedorite, este antiinflamator și are un efect de calmare a durerii. Are un efect coleretic (stimulează producția de bilă) și este bun pentru metabolismul grăsimilor și pentru detoxifiere.
 
 
Uleiurile esențiale au efectul holist de stimulare a eliberării de hormoni și de substanțe mesager prin stimularea olfactivă. De asemenea, uleiurile esențiale sunt digerate direct prin sistemul limfatic, curățând orice congestie la nivelul sistemului limfatic, lăsându-l pregătit să-și exercite funcția de curățare a sângelui (esențială în timpul oricărei boli).
 
Seleniul și Carotenul care s-a arătat că atenuează cancerul. Carotenul este convertit de către ficat în vitamina A, vitamină cunoscută pentru activitatea sa anticancerigenă.
 
Arginina care este esențială pentru creșterea copilului.
 
15 aminoacizi constituie conținutul proteic al seminței de negrilică, incluzând 8 din cei 9 aminoacizi esențiali. Aminoacizii esențiali nu pot fi sintetizați în corpul nostru în cantități suficiente și este necesar să fie preluați prin dietă.
 
Negrilica este, de asemenea, o sursă de calciu, fier, sodiu și potasiu. Fiind necesare doar în mici cantități pentru corpul nostru, funcția acestor elemente este de a acționa ca factori coesențiali în variate funcții ale enzimelor.
 
 
Producția Prostaglandinei E1
 
Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat în 1982 pentru cercetarea făcută asupra prostaglandinelor. Acizii grași sunt până la 50% polinesaturați și, așadar, sunt esențiali pentru ființele umane. Uleiul de negrilică poate fi comparat cu uleiul de Limba mielului și de Luminiță pentru conținutul său esențial, însă are chiar mai multe componente vindecătoare și este mai versatil. Tocmai acizii grași esențiali combinați cu uleiul volatil joacă un rol vital în formarea prostaglandinei E1 care armonizează sistemul imunitar.
 
Prostaglandina E1
 
•  Are un efect reglator asupra funcțiilor creierului, conducției nervoase și asupra eliberării substanțelor transmițător și mesager.
• Contribuie la scăderea presiunii sanguine și la vasodilatație și împiedică aglomerarea trombocitelor
• Reglează sistemul imunitar și activează limfocitele T, care sunt esențiale pentru apărarea corpului împotriva bolii.
• Inhibă procesele alergice
• Normalizează pielea inflamată
• Are un efect bronhodilatator
• Crește secreția hormonală pentru hormonul tiroidian și insulină, de exemplu.
• Reglează hormonii sexuali feminini, înainte de toate în timpul fazei luteale a ciclului, în sarcină și la menopauză.
• Are un efect anti-inflamator oprind eliberarea anumitor enzime care participă la generarea proceselor inflamatorii.
 
Prostaglandina E1 are un efect reglator și armonizant asupra sistemului imunitar. Ea generează un efect de calmare atunci când este o supra-reactivitate, cum este în cazul alergiilor și al astmului, unde timochinona din uleiul de negrilică susține, de asemenea, efectele anti-inflamatorii, bronhodilatatoare și efectul secretagog al prostaglandinei E1.
 
În mod similar, negrilica reglează sistemul imunitar slăbit prin creșterea capacității sale de a elimina radicalii liberi, tumorile și celulele canceroase.