Sissi Wachtel-Galor, John Yuen, John A. Buswell, and Iris F. F. Benzie.

 

Introducere

Ganoderma lucidum, o ciupercă din Orient, are o veche istorie de utilizare pentru promovarea sănătății și longevității în China, Japonia și alte țări din Asia. Este o ciupercă mare, închisă la culoare, cu un exterior lucios și cu o textură lemnoasă. Cuvântul latin lucidus înseamnă „strălucitor” sau „lucios” și se referă la suprafața lucioasă a ciupercii.

În limba Chineză, lingzhi reprezintă o combinație de putere spirituală și esență a nemuririi și este privită ca planta puterii spirituale, simbolizând succesul, bunăstarea și longevitatea. Printre ciupercile cultivate, G. lucidum este unică prin aceea că ceea ce este de o importanță capitală în cazul acestei ciuperci este valoarea sa farmaceutică și nu cea nutrițională. Pe piață sunt disponibile o varietate de produse comerciale din Ganoderma, în diferite forme, cum ar fi pudre, suplimente alimentare și ceai. Acestea sunt produse din diferite părți ale ciupercii, incluzând miceliul, sporii și corpul propriu-zis al ciupercii. Diferitele păreri privitoare la beneficiile pentru sănătate ale ganodermei se bazează pe evidența anecdotică, utilizarea tradițională și obiceiurile culturale. Totuși, rapoarte recente oferă suport științific pentru unele afirmații despre beneficiile pentru sănătate ale ganodermei.

Ganoderma ca ciupercă medicinală

Ganoderma este recunoscută ca ciupercă medicinală de mai bine de 2000 de ani și efectele sale puternice au fost consemnate în scrierile străvechi. Conform farmacopeei chineze ganoderma lucidum acționează pentru a reîmprospăta Qi-ul (energia), pentru a ușura procesele cognitive, pentru a trata tusea și astmul, ameâeala, insomnia, palpitațiile și dificultățile de respirație.

 

Componente bioactive majore

Majoritatea ciupercilor sunt compuse din aproximativ 90% apă în greutate. Restul de 10% constă din 10-40% proteine, 2-8% grăsimi, 2-28% carbohidrați, 3-32% fibre, 8-10% cenușă și unele vitamine și minerale, cele mai prezente fiind potasiu, calciu, fosfor, magneziu, seleniu, fier, zinc și cupru.

 

În plus față de acestea, ciupercile conțin o paletă lară de molecule bioactive, cum ar fi terpenoidele, steroizii, fenolii, nucleotidele și derivații acestora, glicoproteine și polizaharide. Proteinele din ciuperci conțin toți aminoacizii esențiali și sunt bogate în special în lisină și leucină. Conținutul redus de grăsimi și procentul ridicat de acizi grași polinesaturați relativ la conținutul total de acizi grași din ciupercă sunt considerați elemente semnificative care contribuie la valoarea terapeutică ridicată a ciupercilor. Polizaharidele, peptidoglicanii și terpenele sunt trei constituenți majori activi din punct de vedere fiziologic, prezenți în ganoderma lucidum. Totuși, procentul poate varia în produsele naturale și comerciale. Aceste variații pot avea loc din diferite motive, incluzând diferențele între varietățile de ciupercă utilizate și metodele de producție.

 

Polizaharidele și peptidoglicanii

Ciupercile sunt remarcabile pentru o varietate de structuri polizaharide cu greutate moleculară mare pe care le produc și poliglicani bioactivi se găsesc în toate părțile ciupercii. Polizaharidele reprezintă macromolecule biologice diverse structural, cu o domeniu larg de proprietăți fizio-chimice. S-au extras diferite polizaharide din corpul ciupercii, din spori și miceliu, manifestând o paletă largă de activități biologice, incluzând pe cea antiinflamatoare, hipoglicemică, antiulceroasă, antitumorală și imunostimulatoare. Polizaharidele sunt obținute de obicei din ciupercă prin extracția cu apă fierbinte, urmată de precipitarea cu etanol sau metanol, dar pot fi extrase, de asemenea, cu apă și alcalii. Analiza structurală a acestor polizaharide provenite din ganoderma arată că glucoza este componentul zaharos principal. Touși, aceste polizaharide sunt heteropolimeri și pot conține, de asemenea, xiloză, manoză, galactoză și fucoză în diferite conformații. Ciuperca constă, de asemenea, dintr-o matrice din polizaharidul chitină, care rămâne în mare parte nedigerat de om și este responsabil în parte pentru duritatea ciupercii. Actualmente sunt vândute pe piață nmeroase preparate din polizaharide extrase din ganoderma lucidum ca medicamente fără prescripție medicală pentru tratamentul bolilor cronice, incluzând cancerul și bolile de ficat. De asemenea, din ganoderma lucidum s-au izolat diferiți peptidoglicani bioactivi, incluzând proteoglicanul, o substanță imunomodulatoare, o glicopeptidă solubilă în apă, fracționată și purificată, peptida GL-PS și F3, o fracție glicoproteică conținând fucoză.

 

Triterpenele

Terpenele sunt o clasă de compuși naturali ale căror schelete din carbon sunt compuse din una sau mai multe unități de izopren C5. Exemple de terpene sunt mentolul (monoterpenă) și betacarotenul (tetraterpenă). Multe sunt alchene, deși unele conțin alte grupe funcționale și multe sunt ciclice. S-a descoperit că terpenele auactivitate antiinflamatoare, antitumorală și hipolipidemică. Triterpenele sunt o subclasă a terpenelor și au un schelet de bază de C30. În general, triterpenoidele au greutăți moleculare de la 400 la 600 kDa și structura lor chimică este complexă și înalt oxidată.

În ganoderma lucidum, structura chimică a triterpenelor se bazează pe lanostan, care este un metabolit a lanosterolului, a cărui biosinteză se bazează pe ciclizarea squalenei. Extracția triterpenelor se face de obicei cu ajutorul metanolului, etanolului, acetonei, cloroformului, eterului sau a unui amestec din acești solvenți. Primele triterpene izolate din ganoderma lucidum sunt acizii ganoderici A și B, identificați în 1982. De atunci, s-au raportat mai mult de 100 de triterpene cu compoziții chimice și configurații moleculare cunoscute prezente în ganoderma lucidum. Dintre acestea, mai mult de 50 sunt noi și unice pentru această ciupercă. Majoritatea sunt acizi ganoderici și lucidenici, dar au fost identificate, de asemenea, alte triterpene, cum ar fi ganoderali, ganoderioli și acizi ganodermici. Astfel, ganoderma lucidum este bogată în triterpene și tocmai această clasă de compuși conferă ciupercii gustul amărui și, se crede, conferă ciupercii diferite beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea nivelului de lipide și efectele antioxidante. Totuși, conținutul de triterpene este diferit în diferite părți și stadii de creștere ale ciupercii.

 

Alți compuși

Analizele făcute evidențiază fosfor, siliciu, sulf, potasiu, calciu și magneziu ca fiind principalele componente minerale. De asemenea, au fost detectate fier, sodiu, zinc, cupru, mangan și stronțiu în cantități mai reduse, precum și metale grele plumb, cadmiu și mercur. Ganoderma lucidum poate conține de asemenea până la 72 ug/g produs uscat de seleniu și poate biotransforma 20-30% din seleniul anorganic prezent în substratul de creștere în proteine conținând seleniu.

 

S-a acordat atenție conținutului de germaniu din ganoderma: Germaniul a fost al cincilea element în ceea ce privește concentrația (489 ug/g) printre mineralele detectate în ganoderma lucidum din stare naturală. Deși germaniul nu este un element esențial, în doze reduse se crede că are activități imunopotențatoare, antitumorale, antioxidante și antimutagenice.

Ganoderma lucidum conține și alți compuși care pot contribui la efectele medicale, cum ar fi proteinele și lectinele. Conținutul de proteine din ciuperca uscată de ganoderma lucidum este în jur de 7-8%, fiind mai redus decât în cazul altor ciuperci. Lectinele sunt proteine non-enzimatice sau glicoproteine care leagă carbohidrații. Multe specii de animale, plante și microorganisme produc lectine și acestea exercită o gamă largă de funcții. În cazul animalelor, de exemplu, lectinele sunt implicate într-o varietate de procese celulare și în funcționarea sistemului imunitar. Alți compuși care au fost izolați din ganoderma lucidum include enzime, cum ar fi metaloproteaza, care crește timpul de coagulare; erosterolul (provitamina D2); nucleozide și nucleotide (adenozină și guanozină). În plus, sporii de ganoderma lucidum conțin un amestec din mai mulți acizi grași cu lanț lung care pot contribui la activitatea antitumorală a ciupercii.

 

Aplicații terapeutice

 

Cancer

Ganoderma lucidum este un supliment cunoscut consumat de cei sănătoși pentru a-și crește imunitatea și de către cei care au cancer, pe lângă terapiile convenționale. Din ganoderma lucidum, un număr mare de compuși chimici pot fi extrași din corpul propriu-zis al ciupercii, miceliu sau spori. Multe polizaharide și triterpene, cele două grupe majore de componente din ciupercă prezintă efecte chimiopreventive și/sau tumoricide, după cum s-a dovedit prin numeroase studii cu experimente in vitro și studii in vivo pe animale și oameni.

 

Imunomodulație

Ne așteptăm ca agenții care îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar să îmbunătățească sănătatea, conferind o rezistență crescută și, astfel, îndepărtarea celulelor maligne sau premaligne. Astfel, multe din produsele cu ganoderma lucidum de pe piață sunt etichetate sau promovate ca agenți imunomodulatori.

 

Lingzhi ca antioxidant

Consumul de plante bogate în antioxidanți poate ajuta la prevenirea cancerului și a altor boli cronice. Antioxidanții protejează componentele celulare de stresul oxidativ, ceea ce scade riscul mutațiilor și carcinogenezei și, de asemenea, protejează celulele imunitare, permițându-le să își facă treaba competent. Studiile arată că în funcție de concentrație și mediu, extractele din ganoderma pot acționa ca un factor antioxidant sau pro-oxidant.

 

Infecții virale și bacteriene

Cercetările arată că extractul din ganoderma lucidum inhibă replicarea virală, interferând de timpuriu pe parcursul pătrunderii virusului în organism. Unele triterpene din ganoderma lucidum au efect inhibitor față de activitatea proteazei din virusul HIV-1, cu IC50 de la 20 până la mai mult de 1000 uM; totuși, nu toate triterpenele examinate au prezentat activitate anti-HIV. Într-un alt studiu, un acid ganoderic izolat din ganoderma lucidum a prezentat efecte inhibitoare asupra replicării virusului hepatitei B (HBV) în celulele HepG2215 timp de 8 zile. Unele studii mici pe oameni au raportat de asemenea efecte benefice ale consumului de ganoderma. Un extract făcut în apă fierbinte și apoi uscat și luat pe cale orală (echivalentul a 36 g sau 72 g de ciupercă uscată pe zi) a fost utilizat ca unic tratament pentru nevralgia postherpetică (virusul varicelei zoster) în cazul a 4 pacienți în vârstă. Acest tratament a redus dramatic durerea și a promovat vindecarea leziunilor, fără nicio toxicitate chiar și la doze foarte înalte. Pentru a evalua efectele antibacteriene ale ciupercii de ganoderma, au fost realizate mai multe studii in vitro și in vivo pe animale. Astfel, s-a constatat că ganoderma a fost mai eficientă decât antibioticele împotriva E. coli, Micrococcus luteus, S. aureus, B. cereus, Proteus vulgaris și Salmonella typhi, dar mai puțin eficientă împotriva altor specii testate. Combinația antimicrobiană a ganodermei cu 4 antibiotice utilizate de obicei a dat un efect sinergic în majoritatea cazurilor, dar nu în toate, manifestându-se un aparent antagonism împotriva efectelor cefazolinei și ampicilinei asupra P. vulgaris.

 

Diabetul zaharat

Componentele din ganoderma lucidum s-au dovedit a avea un efect hipoglicemic la animale. Administrarea ganoderanilor A și B (100 mg/kg), două polizaharide izolate din extractul apos din corpul ciupercii, prin injecție intraperitoneală la șoarecii cu cu diabet normal și indus cu aloxan, a redus concentrațiile de glucoză din plasmă efectul hipoglicemic fiind evident și după 24 de ore. Utilizând un model șoarece, s-a raportat că ganoderan B a crescut nivelul de insulină din plasmă, a redus conținutul hepatic de glicogen și a modulat activitatea enzimelor din ficat, care metabolizează glucoza (Hikino și ceilalți, 1985). Același grup a raportat că o a treia polizaharidă (ganoderan C) izolată din ganoderma lucidum a prezentat de asemenea efecte hipoglicemiante în cazul șoarecilorși că ganoderan B a crescut nivelurile de insulină din plasmă, atât în cazul șoarecilor normali, cât și în cazul șoarecilor cărora li s-a administrat glucoză (Hikino și ceilalți, 1989; Tomoda și ceilalți, 1986). În plus, s-a descoperit că pe lângă modulația glicemică, tratamentul cu ganoderma lucidum a ajutat la reducerea stresului oxidativ (Jia și ceilalți, 2009).

 

Probleme ale ficatului și tulburări gastrice

S-a descoperit că extractele din ganoderma cu apă fierbinte și apă-eter au un efect hepatoprotector asupra problemelor de ficat induse cu tetarclorură de carbon administrată oral sau intraperitoneal la șobolani (Lin și ceilalți, 1995; Kim și ceilalți, 1999). Indicatorii măsurați pentru deteriorarea ficatului au inclus aspartat transaminazele și alanin transaminazele (AST și ALT) și lactat dehidrogenaza (LDH). Un compus activ al extractului a fost separat și identificat ca fiind acidul ganoderenic A. S-a descoperit că acest acid are un efect inhibitor puternic asupra beta-glucoronidazei și autorii sugerează că acest efect inhibitor este posibil să fi mediat hepatoprotecția observată la administrarea acestui compus izolat (Kim și ceilalți, 1999). S-a raportat de asemenea protecție hepatică într-un studiu în care s-a administrat pe cale orală un extract din ganoderma în apă fierbinte cu 30 minute înainte de administrarea de etanol. S-a descoperit că extractul are efect inhibitor împotriva formării malondialdehidei (MDA), un produs rezultat din degradarea peroxizilor lipidici, în ficatul de șoarece și în omogenizatul renal, cu evidența unui răspuns în funcție de doză (Shieh și ceilalți, 2001). Toxicitatea alcoolică și de la tetraclorura de carbon este asociată cu creșterea stresului oxidativ și a deteriorărilor asociate cu radicalii liberi. Așadar, hepatoprotecția poate fi de asemenea mediată de proprietățile ganodermei lucidum de eliminare a radicalilor liberi. Lin și ceilalți (1995) au raportat că extractele din ganoderma lucidum în apă fierbinte au prezentat activitate semnificativă de eliminare a radicalilor superoxid și hidroxil. Polizaharidele extrase din ganoderma lucidum și administrate pe cale orală timp de 28 de zile ameliorează ciroza indusă prin ligatură biliară (Park și ceilalți, 1997). De asemenea, extractul din ganoderma lucidum administrat în doze de 0,5 și 1g/kg a accelerat vindecarea ulcerelor gastrice cu 40% și, respectiv, 56%. Tratamentul cu extract de ganoderma în doză de 1g/kg a restaurat semnificativ nivelurile de mucus și de prostaglandine, comparativ cu grupul de control.