Numele ciupercii Reishi (Ganodrma lucidum), în chineză Lingzhi, înseamnă „planta spirit” și această ciupercă are o lungă istorie de utilizare în medicina chineză.

În tratatul de medicină chineză Shennong Bencao Jing (Shennong Herbal), ciupercile ganoderma lucidum sunt prezentate ca făcând parte din și fiind în fruntea plantelor superioare. Shennong menționează 6 tipuri de Reishi: albastră/verde, roșie, galbenă, albă, neagră și purpurie. Fiecare tip de ciupercă Ganoderma lucidum are caracteristicile sale unice. Totuși, cea mai prețuită dintre ele este cea roșie.

Ciupercile roșii de Ganoderma sunt cunoscute printre practicanții medicinei chineze ca fiind „ciuperca nemuririi”, „regele plantelor” sau „planta nemuritorilor”.

Ganoderma lucidum este utilizată de cel puțin 2000 de ani atât în Japonia, cât și în China, și este considerată a fi unul dintre cele mai vechi simboluri ale sănătății, longevității și bunăstării.

Pentru că la origine erau rare și scumpe și cunoscute pentru abilitatea lor de a promova vigoarea, de a prelungi viața, de a tonifia inima și a îmbunătăți funcțiile cognitive, în vremurile străvechi utilizarea lor era restrânsă în majoritatea cazurilor la împărat, oamenii de la curte și celor din clasa de sus.

În medicina tradițională chineză (TCM), ciuperca ganoderma lucidum este utilizată pentru a hrăni „inima”, care păstrează „shen”-ul. Termenii „shen” și „inima” definesc un complex de aspecte energetice superioare ale ființei. Conform TCM, perturbările lui shen produc anxietate, insomnie, vise urâte, stări proaste, apatie și memorie slabă.

Ciupercile Reishi (ganoderma lucidum) sunt utilizate pentru oamenii cu aceste stări, împreună cu alte plante nervine, adaptogene sau sedative, după cum este indicat pentru pacient.

Ganoderma lucidum este utilizată de asemenea pentru oamenii cu deficiențe în ceea ce privește qi-ul (energia vitală), care se manifestă ca oboseală, slăbiciune, insuficiență respiratorie, neurastenie și amețeală.

De obicei, ciuperca ganoderma este preparată sub formă de ceai sau utilizată ca un extract, mai degreabă decât ca aliment, pentru că este amară, cu un gust lemnos și pentru că nu este prea digerabilă.

Din a doua jumătate a secolului 20, interesul științific pentru ganoderma a crescut și cercetăorii au început să studieze serios proprietățile medicinale ale ciupercilor de ganoderma lucidum. Acum sunt date suficiente care dovedesc că această ciupercă poate fi în stare să prelungească durata de viață, să stimuleze creierul, să întărească sistemul imunitar, să lupte contra cancerului, să elimine bolile de inimă, să calmeze nervii, să ușureze alergiile și inflamația, având efecte benefice în astm, în bolile autoimune, în SIDA, Alzeheimer și Parkinson, diabet, bolile ficatului și multe altele.

Ganoderma lucidum pentru longevitate și împotriva îmbătrânirii

Ganoderma și-a dobândit reputația din vremurile străvechi ca fiind „ciuperca nemuririi” pentru motive întemeiate. Era cunoscută pentru promovarea sănătății și longevității, pentru întărirea imunității, și pentru reducerea riscului unor boli cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare.

Odată cu avansul în tehnica cultivării, ganoderma a devenit mult mai disponibilă. Aceasta a condus la o explozie în cercetarea proprietăților și componentelor specifice ganodermei și, astfel, știința a fost în final în stare să confirme înțelepciunea tradițională în ceea ce privește valoarea medicinală a ganodermei.

Studiile au demonstrat că ganoderma poate contribui la prelungirea duratei de viață cu 7 până la 16 ani.

De asemenea, ciupercile ganoderma ajută la tratarea unora dintre cele mai debilitante boli legate de vârstă, cum ar fi bolile autoimune, diabetul, bolile de ficat, bolile neurodegenerative, cancerul și altele.

Cum este posibil ca această simpl ciupercă să aibă un spectru atât de larg de beneficii pentru sănătate, dat fiind faptul că sunt multiple cauze și factori implicați în procesul de îmbătrânire și în ceea ce privește bolile.

TCM vede boala ca simptomul unei stări fiziologice și/sau mentale dezechilibrate.

Datorită faptului că ganoderma este unul dintre remediile adaptogenice cele mai importante, ele au abilitatea de a reechilibra corpul ca un întreg și de a reduce stresul.

În vreme ce medicina vestică se preocupă de „vindecarea” bolii după ce s-a manifestat, TCM, care este rezultatul a mai bine de 2000 de ani de observație umană, se focalizează asupra prevenirii bolii prin menținerea unui echilibru în corp prin alimentația corectă, exercițiu și meditație.

Dacă este adoptată această perspectivă holistă, nu este surprinzător că orice agent capabil de a normaliza și de a echilibra funcționarea corpului ca întreg poate avea un spectru lag de efecte binefăcătoare aparent fără legătură unele cu altele.

Ceea ce face ca ganoderma lucidum să fie atât de eficientă sunt sutele de substanțe chimice biologic active pe care le conține. Acestea lucrează la unison pentru a produce spectrul larg de efecte benefice pentru sănătate pentru care este cunoscută această ciupercă.

Oamenii de știință au fost în stare să izoleze trei grupe esențiale de compuși bioactivi care îi conferă ganodermei efectele antioxidante, anti-îmbătrânire și de îmbunătățire a sănătății:

Polizaharidele solubile în apă

Acestea sunt elementele cele mai active din ganoderma și au proprietăți antitumorale datorită abilității lor de a întări sistemul imunitar și de a preveni formarea anormală de vase de sânge. Ele au, de asemenea, un efect hipotensor.

Triterpene (acizi ganoderici)

Acestea protejează ficatul, ajută la ameliorarea alergiilor prin inhibarea eliberării de histamină, scad tensiunea sanguină și colesterolul, previn atacul de inimă și atacul cerebral prin împiedicarea coagulării trombocitelor din sânge, îmbunătățesc utilizarea oxigenului și, de asemenea, au proprietăți anticancerigene.

Peptidă din ganoderma lucidum

O proteină unică din ganoderma lucidum care are proprietăți antioxidante remarcabile care sunt în curs de investigare.

În particular, studiile au arătat că ganoderma:

Protejează AND-ul celular

Protejează AND-ul celular de stresul oxidativ (al radicalilor liberi) care conduce la îmbătrânire, cancer și multe alte boli. În plus, ganoderma ajută corpul să repare mai repede majoritatea tipurilor de deteriorări ale AND-ului prin stimularea activității enzimei APE1 (endonucleaza apurinică/apirimidinică), care joacă un rol central în repararea AND-ului.

Protejează mitocondria

Protejează mitocondria și AND-ul mitocondrial de stresul oxidativ (al radicalilor liberi) care reduce capacitatea mitocondriilor de a produce enrgie, făcându-le mai ineficiente, aceasta fiind cauza majoră a îmbătrânirii.

Protejează celulele

Reduce stresul oxidativ la nivelul membranelor celulare și al organelelor (care conduce la îmbătrânire și bolile legate de aceasta) prin creșterea nivelelor și activității unui număr mare de molecule antioxidante naturale, din interiorul celulei.

Protejează rinichii

Ajută la prevenirea insuficienței renale prin protejarea celulelor renale de radicalii liberi.

Protejează inima și plămânii

Previne deteriorarea inimii și plămânilor sub influența radicalilor liberi și a toxinelor.

Promovează expresia genei longevității

Crește expresia unei gene cheie aociată cu longevitatea, care susține o durată mai mare de viață în cazul speciilor cum ar fi drojdii, viermi și mamifere precum șoarecii.

Ganoderma ca agent anticancerigen

Se fac constant noi descoperiri referitor la efectele anticancerigene multiple ale ganodermei. Probabil, proprietatea anticancerigenă cea mai importantă a ganodermei lucidum este abilitatea acesteia de a întări sistemul imunitar, îmbunătățind activitatea monocitelor, macrofagelor și limfocitelor T, întărind astfel supravegherea imunitară.

Supravegherea imunitară

Atunci când apar celule canceroase în corp, un sistem imunitar sănătos caută aceste celule și le distruge foarte repede, înainte ca acestea să aibă șansa de a forma o tumoare canceroasă.

Așadar, un sistem imunitar puternic și în bună stare de funcționare oferă o apărare naturală și primară împotriva apariției cancerului. Din nefericire, pe măsură ce corpul îmbătrânește, apariția bolilor cronice, asociată cu expunerea constantă, pe termen lung la o varietate de toxine din mediu, afectează funcționarea sistemului imunitar și abilitatea acestuia de a supraveghea celulele canceroase diminuează. Și problema este că, chiar dacă și numai o singură celulă canceroasă scapă de detecția imunitară și de distrugere, poate să conducă la apariția unei tumori.

Există multe dovezi care atestă abilitatea ganodermei de a întări supravegherea imunitară și de a spori detecția și distrugerea celulelor canceroase din corp. În plus față de întărirea sistemului imunitar, mai multe studii recente au relevat că aceste „ciuperci ale nemuririi” au chiar și alte căi mai complexe de a lupta împotriva cancerului, foarte sofisticate și eficiente. Este binecunoscut faptul că celula canceroasă încearcă să se sustragă detecției efectuate de sistemul imunitar prin „ascunderea” markerilor anormali de la suprafața membranei celulare. Acest tip de camuflare moleculară nu numai că permite cancerului să se dezvolte, dar contribuie, de asemenea, și la reapariția cancerului după chimioterapie. Din fericire, compușii chimici din ganoderma au abilitatea de a forța celulele canceroase să-și arate markerii anormali, permițând astfel sistemului imunitar să le detecteze și să le distrugă. În același timp, ganoderma stimulează producția de molecule speciale care sunt necesare pentru sistemul imunitar pentru procesul distrugerii celulelor bolnave. S-a dovedit că polizaharidele din ganoderma stimulează o creștere a compușilor care luptă împotriva cancerului, cum ar fi factorul de necroză tumorală, interleukinele 1 și 6, și limfocitele T, Th1, de la 5 la 29 de ori!

Astfel, ganoderma crește abilitatea sistemului imunitar de a distruge celulele canceroase și de a reduce dozele chimioterapeutice necesare pentru a termina treaba.

În 2012 s-a publicat evaluarea rezultatelor provenite din studiile clinice efectuate asupra efectelor ganodermei lucidum în tratamentul cancerului.

Chiar dacă nu există destule date pentru a dovedi eficiența unui tratament doar cu ganoderma, pacienții care au consumat ganoderma au răspuns cu ceva mai mult de 50% mai bine la radioterapie sau chimioterapie, comparativ cu cei care au primit doar tratamentul convențional.

De asemenea, s-a dovedit că ganoderma crește durata de viață în modelele de cancer la animale până la 40% și reduce oboseala și efectele negative asociate chimioterapiei și radioterapiei.

Proprietăți antitumorale adiționale

În plus față de proprietățile antitumorale menționate mai sus, ganoderma mai are un număr de modalități complementare de a lupta contra cancerului.

Limitează rata de creștere a tumorilor

Triterpenele și polizaharidele prezente în ganoderma au abilitatea de a bloca ciclurile reproductive ale celulelor canceroase, limitând astfel rata de creștere a tumorilor.

Toxicitate directă asupra celulelor canceroase

Unii compuși chimici din ganoderma sunt direct toxici doar față de celulele canceroase, fiind complet inofensivi față de țesutul normal.

Limitează proliferarea tumorală și metastazele

Unii dintre compușii din ganoderma acționează pentru a suprima metastazele tumorale și diminuează expresia genelor care joacă un rol în supraviețuirea celulei canceroase, poliferare și metastazare.

Stimulează apoptoza în celulele canceroase

Unele din moleculele din ganoderma provoacă moartea celulară programată (apoptoza) în celulele canceroase, chiar dacă acest proces este oprit în cazul lor. S-a dovedit că toate aceste proprietăți anticancerigene ale ganodermei reduc mărimea și rata de creștere a tumorilor, atât în studiile pe animale, cât și pe oameni. Cel mai mare impact al ganodermei s-a observat în cancerul colorectal. Studiile clinice au dovedit, de asemenea, că ganoderma este capabilă să inhibe dezvoltarea adenoamelor, care sunt mase pre-maligne în intestinul gros.

Efectele ganodermei de echilibrare a sistemului imunitar

Fiind un adaptogen, ganoderma are abilitatea de a stimula sau de a reduce funcționarea sistemului imunitar în funcție de necesitățile corpului. După cum s-a precizat mai sus, capacitatea de a stimula sistemul imunitar este la baza proprietăților anticancerigene și antiinfecțioase ale ganodermei. Totuși, pentru o sănătate bună este necesar ca sistemul imunitar să nu fie suprastimulat, caz în care se poate îndrepta spre propriile țesuturi sănătoase ale corpului, cum se petrece în bolile autoimune, cum ar fi alergiile, inflamația și altele. Cercetările au evidențiat abilitatea ganodermei lucidum de a menține un echilibru delicat necesar pentru un corp și un sistem imunitar sănătos. În particular, polizaharidele și triterpenele din ganoderma acționează pe multiple planuri în situațiile care conduc la un răspuns imunitar excesv, la inflamație și alergii. De exemplu, ganoderma inhibă eliberarea de histamină, o substanță implicată în răspunsurile imunitare locale, din celulele imunitare specializate care sunt capabile să reducă activitatea nervilor care transmit senzațiile de mâncărime către creier, de exemplu, după o înțepătură de albină sau alți stimuli similari.

În experimentele pe animale, s-a dovedit că ganoderma ușurează foarte mult simptomele asociate cu alergiile, cum ar fi rinita (mâncărime la nivelul nasului, nas care curge) și înțepăturile de insecte.

Studiile au demonstrat de asemenea abilitatea ganodermei de a reduce răspunsul exagerat la nivelul căilor aeriene, răspunsul mușchilor netezi de la nivelul bronhiilor, care provoacă atacul de astm.

Astfel, ganoderma este promițătoare pentru tratarea dezechilibrelor imunitare care sunt la baza bolilor autoimune.

Ganoderma lucidum protejează sistemul nervos

S-a dovedit că ganoderma susține dezvoltarea unor neuroni noi, sănătoși, și îmbunătățește funcția lor mitocondrială prin stimularea producției de NGF (factor de creștere nervoasă), o neuropeptidă care joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea sistemelor nervos simpatic și senzorial.

În plus, efectele puternic antioxidante ale ganodermei fac din această ciupercă un candidat pentru prevenirea bolilor neurodegenerative cum ar fi Alzheimer și Parkinson, care sunt declanșate de stresul oxidativ și inflamație.

Polizaharidele și triterpenele din ganoderma sunt capabile să diminueze stresul oxidativ din proteinele distructive cum ar fi Abeta (considerată a fi principalul declanșator al bolii Alzheimer).

Aceste substanțe pot, de asemenea, să protejeze celulele creierului de inflamația care poate cauza boala Parkinson.

Cercetările arată că ganoderma lucidum poate fi benefică pentru victimele atacurilor cerebrale prin limitarea zonei de deteriorare a țesutului cerebral. Aceasta ajută la reducerea tulburărilor de comportament și funcționale care rezultă din atacul cerebral.

În plus, ganoderma poate proteja creierul de deteriorările rezultând din lipsa de oxigen, urmată de supraalimentarea cu oxigen (hipoxie/deteriorare prin reperfuzie) experimentată de victimele atacului cerebral.

S-a dovedit că administrarea regulată de ganoderma lucidum îmbunătățește alimentarea cu energie a cortexului cerebral și reduce prevalența neurotransmițătorilor inhibitori care sunt caracteristici în cazul consumului de alcool.

De asemenea, s-a arătat că ganoderma are efecte antiepileptice datorită abilității ei de a proteja neuronii epileptici.

În fine, studiile pe animale au dovedit că ganoderma poate reduce deteriorările oxidative și disfuncțiile mitocondriale la nivelul hipocampusului (una dintre principalele zone ale procesării memoriei din creier) rezultate din cauza diabetului și poate avea, de asemenea, efecte neuroprotective împotriva leziunilor la nivelul măduvei spinării.

Ganoderma, diabetul și obezitatea

În ultimii ani, obezitatea a devenit o problemă majoră de sănătate în lumea civilizată și unul dintre principalele riscuri pentru sănătate asociate cu obezitatea este diabetul de tip 2. Cele două condiții sunt atât de întrepătrunse, încât adesea sunt numite ca o singură boală: diabezitate. S-a dovedit că ganoderma este foarte potrivită pentru a trata diabezitatea datorită efectelor benefice pe care le are în cazul celor care suferă de obezitate și diabet.

Proprietăți antidiabetice

S-a dovedit că ganoderma reduce nivelul de glucoză din sânge în mai multe feluri. Înainte de toate, ganoderma are abilitatea de a inhiba enzima numită alfa-glucozidază, a cărei funcție este de a transforma amidonul în zaharuri. Inhibând această enzimă, ganoderma este capabilă să împiedice apariția unor nivele ridicate de glucoză după masă, care sunt atât de periculoase pentru diabetici. Apoi, ganoderma lucidum diminuează efectele distructive ale AGE (proteinele rezultate în urma procesului de glicozilare) care provoacă inflamație și îmbătrânire atunci când nu funcționează corect. În tandem, aceste două proprietăți reduc efectele negative rezultate din cauza diabetului, cum ar fi bolile rinichilor. În plus, ganoderma poate grăbi vindecarea rănilor la persoanele cu diabet, datorită proprietăților sale puternic antioxidante.

Proprietăți antiobezitate

În ceea ce privește obezitatea, cercetările arată că polizaharidele și triterpenele din ganoderma pot inhiba formarea și dezvoltarea de noi celule de grăsime, fapt care împiedică stocarea de excesivă de grăsime ca în cazul persoanelor obeze. De asemenea, ganoderma lucidum are efecte benefice asupra nivelului de grăsime din sânge (colesterol și trigliceride), care este adesea mai ridicat la cei care suferă de obezitate și/sau diabet și care se crede că constituie un risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. În fine, ganoderma este în stare să reducă obezitatea, acționând ca un agent prebiotic și de modulare a microflorei intestinale, una dintre căile de abordare a obezității. Astfel, ganoderma poate preveni disbioza intestinală și tulburările metabolice legate de obezitate în cazul persoanelor obeze.

Ganoderma lucidum protejează ficatul

Ficatul este organul din corp care este bombardat constant cu toxine care provin atât din corp, cât și din mediul exterior. Din fericire, ficatul are propriile sale sisteme de detoxificare și antioxidante, care oferă o protecție bună în față de elementele toxice. Totuși, pe măsură ce îmbătrânim, stresul oxidativ constant și inflamația încep să-și facă simțită prezența și, astfel, crește riscul de tulburări hepatice și de insuficiență hepatică. Aceasta, la rândul ei, poate conduce la fibroza ficatului, inflamație, ciroză, insuficiență hepatică și cancer. Din fericire, ganoderma lucidum poate oferi protecție împotriva acestor probleme sănătate. De exemplu, cercetările arată că administrarea de ganoderma animalelor înainte de a fi expuse la cadmiu, un metal extrem de toxic care poate provoca insuficiență hepatică gravă, poate proteja ficatul de deteriorări.

Oamenii de știință au descoperit că sporii din ciupercile de ganoderma au redus cantitățile de cadmiu acumulat în ficat, crescând în același timp producția unei proteine speciale care se poate lega de cadmiu și să-l elimine din corp.

În plus, s-a dovedit că polizaharidele din ganoderma lucidum protejează ficatul animalelor de test de deteriorările toxice și inflamație provocate de unele infecții bacteriene.

Studii ulterioare arată că polizaharidele pot restabili sistemele antioxidante ale ficatului la normal după o infecție și, de asemenea, inhibă enzimele din ficat care provoacă prea mult stres oxidativ.

De exemplu, ganoderma poate limita funcționarea enzimei beta-glucuronidază, care este prezentă în concentrații mai ridicate în multe probleme ale ficatului, incluzând hepatita, ciroza și inflamația. În plus, s-a dovedit că ganoderma protejează ficatul de detriorările provocate de alcool prin modularea activităților enzimelor care metabolizează etanolul și prin reducerea stresului oxidativ.

În final, una dintre capacitățile cele mai impresionante ale ganodermei s-a demonstrat în cadrul studiilor pe animale cu fibroză la ficat indusă de toxine. Fibroza ficatului este stadiul final al ficatului gras non-alcoolic. Studiile pe animale au arătat că ganoderma este în stare să inverseze procesul de fibrozare, chiar dacă fibroza este deja prezentă. Acesta este, într-adevăr, un rezultat foarte impresionant pentru că fibrozarea ficatului era considerată ireversibilă!

Alte beneficii ale ganodermei

Această ciupercă uimitoare este eficientă și pentru protecția și îmbunătățirea funcției cardiovasculare.

Utilizarea regulată de ganoderma lucidum reduce nivelul de colesterol LDL și VLDL și trigliceride, inhibă aglomerarea trombocitelor, reduce tensiunea sanguină și, în cadrul unor studii clinice, s-a dovedit că reduce durerea cardiacă (angina) și aritmia și ajută la prevenirea arteriosclerozei.

Ganoderma poate fi benefică pentru cei care au astm (în special astm alergic), obstrucție pulmonară cronică, fibroză pulmonară, lupus (lupus eritematos sistemic), pancreatită cronică, boala Crohn, hepatită B și C, datorită activității ei antiinflamatorii.

Efectele adaptogenice ale ganodermei sunt blânde și cumulative, dar cercetările arată că îmbunătățește funcția adrenocorticală și înlătură stresul.

Pentru a cerceta efectele ganodermei asupra unor afecțiuni, s-a realizat un studiu randomizat, dublu-orb și cu control placebo, pe 132 de pacienți diagnosticați cu neurastenie (oboseală), depresie ușoară, și cu sindrom de oboseală cronică și disfuncție imunitară. Grupul căruia i s-a administrat un extract de polizaharide din ganoderma a raportat reducerea semnificativă a oboselii și o stare de bine, comparativ cu pacienții cărora li s-a administrat doar placebo.

O altă utilizare interesantă a ganodermei este pentru a preveni și a trata răul de înălțime. Poate fi combinată cu Jiaogulan, Cordyceps, Ghimbir și Rodiola și trebuie luată cu 4-6 săptămâni înainte de a merge în respectivele locuri.

În sfârșit, ciupercile de ganoderma ajută la vindecarea accelerată a rănilor și au efecte analgezice, antibacteriene (împotriva stafilococilor, streptococilor și bacillus pneumoniae), antivirale, anti-HIV, expectorante, antitusive, antiepileptice, antiulceroase și de prevenire a bronșitei.

Ganoderma aduce multe beneficii pentru sănătate și oferă o alternativă viabilă pentru prevenirea și tratamentul unui număr mare de boli. Varietatea mare de compuși chimici poate ataca boala și îmbunătăți diferite funcții ale corpului în mai multe moduri.

Astfel, efectele antioxidante, anticancerigene, de creștere a imunității, cardiotonice și protectoare ale ficatului specifice ganodermei sunt, cel puțin în parte, responsabile pentru abilitatea ganodermei de a prelungi viața cu până la 20% în studiile pe animale.

În plus, s-a dovedit că ganoderma este eficientă în cazurile de boli autoimune, astm și alergii și oferă protecție împotriva diabetului, obezității și bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și Alzheimer.