Huber R, Klein R, Berg PA, Lüdtke R, Werner M.

Sursa: Centrul pentru Medicină Complementară/Departamentul de Medicină Internă II, Spitalul Universitar Freiburg, Germania

Rezumat

Preparatele din vâsc, care sunt des utilizate de către pacienții cu cancer din Germania au proprietăți imunomodulatoare in vitro și in vivo. Scopul acestei evaluări a fost să determine și să compare efectele unui preparat din vâsc bogat în lectină (Iscador Qu [IQ] special, Weleda Company, Schwäbisch, Gmünd, Germany) și ale unui preparat din vâsc sărac în lectină, dar bogat în viscotoxină (Iscador Pini [IP] Weleda Company) asupra parametrilor clinici și hematologici la subiecți sănătoși.

 

Designul studiului

Într-un studiu dublu orb, 48 de voluntari au fost împărțiți aleatoriu în trei grupe: 16 au primit doze în creștere de IQ sau IP sau placebo de două ori pe săptămână, subcutanat, timp de 12 săptămâni. Săptămânal, au fost analizate leucogramele și markerii de fază acută, haptoglobină și proteină C reactivă și simptomele au fost înregistrate folosind chestionare standard.

Rezultate

Grupul care a primit IQ a prezentat eozinofilie semnificativă (315 +/- 109) începând din săptămâna a 5-a (până în săptămâna a 12-a), comparativ cu grupul care a primit IP (183 +/- 120) sau placebo (200 +/- 179). Mai mult, markerul de fază acută, haptoglobina, a fost semnificativ crescut în cazul grupului care a primit IQ în timpul săptămânii a 4-a. Au apărut reacții locale dependente de doza la locul injecției în cazul tuturor subiecților care au primit preparate din vâsc, dar aceste reacții au fost mai puternice la subiecții tratați cu IQ decât la subiecții din grupul tratat cu IP. Aceste reacții locale observate la grupul tratat cu IQ au fost caracterizate de o mâncărime mai accentuată și de o latență mai mare decât cele din cazul grupului tratat cu IP (p < 0,05). Nu s-au înregistrat efecte secundare severe la niciunul dintre participanți.

Concluzii

IQ, spre deosebire de IP, poate induce eozinofilie la oamenii sănătoși și acest fapt poate fi în legătură cu conținutul de lectine din vâsc. În contrast, expunerea la extractul IP, bogat în viscotoxină, nu a condus la modificări specifice ale parametrilor hematologici. În plus, intensitatea și evoluția în timp a reacțiilor locale se pare că a depins de concentrația de lectine din vâsc, prezente în respectivul extract.