Ați experimentat vreodată o durere de cap bruscă, eventual severă, fie în timp ce munceați, fie când vă distrați cu prietenii? Dacă da, este bine să consultați un terapeut, căci există șansa să suferiți de dureri de cap de tip migrenă.

Conform definițiilor medicale, migrenele nu sunt doar dureroase, ci totodată vă fac predispuși altor tulburări, precum greața sau hipersensibilitatea la lumină sau sunete. În plus, acest tip de dureri de cap se poate agrava pe timpul iernii.
Chiar dacă administrarea de medicamente analgezice oferă o ușurare de moment, utilizarea uleiurilor esențiale ar putea să vă ofere o soluție naturală, poate chiar permanentă, pentru tratarea acestui tip de problemă.
Ținând cont de cele spuse, iată care sunt cele mai eficiente uleiuri esențiale, de bază în tratarea celor mai multe cazuri de acest fel:

 
Uleiul esențial de eucalipt
Dacă o migrenă pare să scape de sub control, efectuați masajul capului cu un amestec potrivit de uleiuri esențiale, care are ca și componentă principală uleiul esențial de eucalipt. Datorită proprietășilor antiinflamatorii și expectorante, un astfel de ulei esențial poate să vă aducă o ușurare majoră.
 
Lavanda și mușețelul roman
Cu proprietățile lor antiinflamatorii și calmante, aceste două uleiuri esențiale pot reduce nivelul de durere, mai ales atunci când sunt utilizate înainte de culcare. În plus, uleiul esențial de lavandă vă va menține funcționali pe parcursul zilei, chiar și în asemenea situații dificile.
 
Uleiul esențial de lemn trandafir (Aniba Rosaeodora)
Un masaj regulat cu ulei esențial de lemn trandafir (atenție, nu este vorba despre lemn de trandafir), poate nu doar să îmbunătățească circulația sanguină, ci este dovedit că este o bună terapie pentru persoanele care se simt cuprinse de nervozitate și tensiuni. Este bine să țineți cont că stresul și tensiunile sunt o sursă majoră a apariției durerilor de cap.
 
Uleiul esențial de mentă (Piperita)
De foarte mult timp, menta este cunoscută ca cel mai bun remediu natural pentru o gamă largă de afecțiuni. Oferind o ușurare considerabilă în cazul migrenelor, menta este utilă pentru probleme precum răcelile, gripa, sau tulburările stomacale. Pentru cei sensibili la acțiunea uleiului esențial de mentă, acesta ar trebui utilizat amestecat cu ulei de măsline sau cocos, dar nu cu apă.
 
Cum să utilizăm uleiurile esențiale pentru ameliorarea migrenelor?
Inhalare
Plasați 1-3 picături pe o țesătură sau un ghem de bumbac, și inhalați încet (prin acesta).
Masaj ușor
Una dintre cele mai cunoscute metode de utilizare a uleiurilor esențiale este aceea a masajului. Pur și simplu se vor aplica un număr redus de picături pe frunte, ceafă și tâmple, și se va masa, ușor fiecare zonă.
 
4 rețete de uleiuri esențiale pentru rezultate rapide și eficiente
Rețeta 1
30ml de ulei de migdale se amestecă cu 10-12 picături din uleiul de masaj preferat (care poate conține lavandă, eucalipt, mentă, așa cum s-a precizat deja în cazul migrenelor). Amestecați  bine și aplicați masând în cercuri, cu buricele degetelor.
Rețeta 2
Adăugați 5 picături de ulei esențial de tămâie, 2 picături de ulei esențial de brad, 2 picături de ulei esențial de copaiba, la 30ml de ulei purtător. Amestecați  bine și aplicați masând în cercuri cu buricele degetelor.
Rețeta 3
Amestecați 2 picături de ulei esențial de copaiba, 1 de cuișoare, 1 de lavandă, 3 de mușețel roman, și 4 picături de wintergreen. Amestecați  bine și aplicați masând în cercuri cu buricele degetelor, în special în zona frunții, pentru un efect liniștitor rapid.
Rețeta 4
Aceasta este una dintre cele mai uzuale rețete de uleiuri esențiale utilizate pentru ușurarea durerilor severe de cap. Adăugați 2 picături de smirnă, 4 picături de eucalipt și 6 picături de mentă. Amestecați  bine și aplicați masând în cercuri cu buricele degetelor, în special în zona tâmplelor, pentru un efect liniștitor rapid. Dacă pielea este sensibilă la aceste uleiuri esențiale, adăugați la amestec puțin ulei de migdale.